Skocz do zawartości
raki

Wentylator od zasiłki...skąd końcówke?

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem stary zasilacz i wyciągnęłem wentylator chciałbym go wpakowac do obudowy...tylko skad mam <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pasującą koncówke i wogóle jak to zrobic??? i czy sie opłaca??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W elektronicznym sklepie możesz dostać taką wtyczke (ale oczywiście nie we wszystkich ;) ) A czy się opłaca to trudno mi powiedzieć bo nie mam za bardzo pojęcia ile kosztuje taka wtyczka ale podejżewam że to będą grosze ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki... napewno zawitam do takiego sklepu, ale pytałem sie czy sie opłaca montować ten wentyl?

zawsze oplaca sie zamontowac dodatkowy wentyl - problem moze polegac na tym ze ten konkretny moze byc dosyc glosny - wyczysc go (odkurz) i nasmaruj lozysko, pewnie bedziesz musial spowolnic (w dziale FAQ znajdziesz przepis) - jakby co to od razu daj miedzy blache a wentylator podkladki gumowe (mozna wyciac z kawalka detki samochodowej/rowerowej)

co do umieszczenia to pewnie masz w obudowie pod zasilaczem miejsce na dodatkowy wentylator, zamontuj go tam zeby wyciagla cieple powietrze z budy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bleeeee jeszcze jeden dzialajacy wentyl ;)

jak ci sie cos przegrzewa to sie oplaca a jak nie to nie.

ja odstrzeliwuje w moim kompie wentyl po wentylu, wole cisze i chlodzenie ciecza.

Eeeeeeeeee tam ;)

dobry wentyl nie jest zly :D

mowa o 80x80x25 - wiec taki juz przy ~1200rpm jest praktycznie nieslyszalny a zawsze pomaga w wymianie ciepla (minimalnie ale zawsze) - wszystkiego woda przeciez nie chlodzisz - no chyba ze na np na MOSFET'y MoBo tez pozakladales malutenkie bloczki :lol:

zreszta na chlodnicy tez chyba masz jakis wentylator i tez pewnie 80 lub gora 92 - wiec nie mieszaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli wentylator ma taka malutka wtyczke dwupinową (jak w starych dobrych Codegenach 200W) to wystarczy sprawdzic kolejnosc kabli, wzglednie odwrocic je (nacisnac zapadki srubokretem i pociagnac za kabelki) i juz gotowe. Ostatnio wymienilem starego wiatraka w Codegenie (jakis Ruilian Science, cholera wie co to :lol:, wypracowal sie) na sprawdzonego CoolerMastera. Do dwupinowej wtyczki ze starego wiatraczka podpialem kable zasilajace a na starej wtyczce zostawilem obrotomierz - dziala jak sie patrzy :).

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[..........] wszystkiego woda przeciez nie chlodzisz - no chyba ze na np na MOSFET'y MoBo tez pozakladales malutenkie bloczki :lol:

zreszta na chlodnicy tez chyba masz jakis wentylator i tez pewnie 80 lub gora 92 - wiec nie mieszaj ;)

Zaczepisty pomysl benek 8)

Ciekawe kto pierwszy z naszych wytworcow WB pierwszy zrobi takie bloczki 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[..........] wszystkiego woda przeciez nie chlodzisz - no chyba ze na np na MOSFET'y MoBo tez pozakladales malutenkie bloczki :lol:

reed podaj tylko wymiary i ilosc a za 2 dni bedziesz je miec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed podaj tylko wymiary i ilosc a za 2 dni bedziesz je miec :)

Musze najpierw rozwiazac problem srednicy wlotow/wylotow z tych bloczkow :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem końcówki, zamontowałem wentyl, zamknęłem obudowe i temp spadła o ok 3-4 stopnie :-)

teraz pytanko!! skad <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wentyl wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący powietrze i jakąś mate wygłuszającą... jakieś propozycje prosze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem końcówki, zamontowałem wentyl, zamknęłem obudowe i temp spadła o ok 3-4 stopnie :-)

teraz pytanko!! skad <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wentyl wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący powietrze i  jakąś mate wygłuszającą... jakieś propozycje prosze!

wentylator - dobre sklepy elektroniczne/komputerowe - jak nie ma u Ciebie w miescie takich to zerknij na OSLA tam masz przyklejony temat SKLEPY NETOWE z PC TUNNINGIEM... i elektroniką

maty - to zalezy jakie chcesz:

- korek - w kazdym wiekszym sklepie/markecie budowlanym

- gabka, maty bitumiczne itp - np sklepy z akcesoriami glosnikowymi lub w serwisach CAR-AUDIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi