Skocz do zawartości
sztandar

Złamanie I Pewien Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż 19 lipca moja 48 letnia mama spadła ze schodów i złamała kostkę boczną. Noga w gips i 24 sierpnia lekarz kazał przyjść na kontrolę i prawdopodobnie ściągnąć gips. Do tej pory moja mama raczej stroniła od kul i poruszała się na wózku. Dzisiaj wpadłem z wizytą i się przeraziłem, otóz mój ojciec wymyślił, że tydzień po ściągnięciu gipsu jadą samochodem na Chorwację !!! Co więcej 28 sierpnia moja mama chce już gdzieś jechać samochodem. Im się wydaje, że od razu po ściągnięciu gipsu będzie pełna sprawność. Oczywiście nie dochodzi do nich, że rehabilitacja potrwa jeszcze conajmniej z dwa miesiące i do tego czasu poruszanie na kulach czy wózku nadal będą w użyciu.

Powiem szczerze, że jestem przerażony głupotą dojrzałych ludzi. Osobiście nie jestem ekspertem i nie potrafię wypersfadować im tego idiotycznego pomysłu z głowy. Może ktoś z was miał podobny uraz, albo zna się na tym i potrafi mi pomóc przekonać ich, że to nie jest najlepszy pomysł i czym to może groźić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyperswadowac? Po zdjeciu gipsu i ~10 minutach przejscia od gabinetu do samochodu samo sie wyperswaduje. Bo ta sama trase ty bedziesz isc ~3 minuty.

Pamietajac ~2 tygodnie gipsu na kolanie ( stluczenie + woda <_< ) po miesiacu kazdy ruch stopy prawdopodobnie bedzie zajebiscie bolal. Albo to albo calkowity brak czucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Twoim miejscu juz nic bym nie robil. Skoro Twoja mama podjela taka decyzje nie biorac pod uwage pomocnych sugestii, niech nauczy sie na bledach.

To jest jeden z problemow tego kraju. Kazdy sadzi, ze lepiej wie jak inni powinni zyc od nich samych. No ale to nie jest miejsce na takie rozwazania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ona lekarzowi nie ma zamiaru powiedzieć, że się wybiera w wojaże. O to, że będzie bolało to sie nie obawiam boję się jakiś powaznych komplikacji bo przecież po takim złamaniu potrzeba gimnastyki, rehabilitacj, a nie podróży na 2 tygodnie 1200 km od kraju , już nie mówię o tym, że w razie jakiś problemów czy upadku i odnowieniu kontuzji może być problem. Jeszcze jutro podjade i porozmawiam może im wróci rozum do głowy. Przejadę się jeszcze do jakiejś poradni i zapytam o poradę jakiegoś rehabilitanta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem kostkę połamaną w trzech miejscach - jak mi zdjęli gips w styczniu, to dopiero w maju mogłem do roboty wrócić. No ale złamanie złamaniu nierówne i być może Twoja matka bedzie mogła tańczyć zaraz po rozpakowaniu z gipsu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Coccolino_

Ja w tej chwili mam zlamane obie rece tyle ze zamiast gipsu wladowali mi od nadgarstkow do lokci druty przy kosciach;) przez te zlamania nie mam nawet sily odkrecic butelki... podejzewam ze z noga jest podobnie wiec mysle ze po sciagneciu gipsu mama sama zobaczy ze to nie takie proste od razu smigac:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam... mój brat cioteczny miał 5 dni temu złamanie otwarte (!) kostki i wczoraj już na rowerze śmigał, oczywiscie gips dawno juz jest out :D . Wiem wiem, jest inteligentny.

Ja bym poczekał na to, ażmama sama zobaczy jak bedzie miala sprawna tą nogębez gipsu. Moze sama zobaczy, ze poruszanie sie nie bedzie latwe ani fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest możliwe że urlop dobrze jej zrobi ale - z głową i lepiej niech wezmą te kule ze sobą ;)

sam byłem na urlopie a chodzę o kulach po skomplikowanym złamniu stawu kolanowego - chodze tylko dla tego że mam w nodze sporo blachy. Żadnych negatywnych konsekwencji, w sumie to wróciłem wypoczęty ;)

ważne żeby między wyjazdem a zdjęciem gipsu miała chociaż kilka dni na "zapoznanie się ze sobą"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi