Skocz do zawartości
Gość

E6400 Problem Z Kreceniem-prosba Opomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam maly problem z kreceniem C2D E6400. Na poczatku bez zadnych zmian napiecia itp podnioslem fsb o 10% do 2,40GHz. Wszystko bylo ok zadnych zwiech itd. I zachcialo mi sie wiecej mocy Na fsb 1333 nie bylo stabilnie. System wyrzucal niebieski ekran. Zatem postanowilem podniesc napiecia i dalej jest cos nie tak pomozcie co mam zrobic i jak. Czy dalej podnosic napiecia czy szukac przyczyny gdzie indziej. Oto moja konfiguracja:

C2D E6400, mobo: MSI P6N FI SLI (nvidia n650i), pamieci: Patriot 800 LLK 2 x 1GB, zasilacz bequiet straight power 450 W, karta: EVGA 8800 GTS 320 MB.

Obecne ustawienia: procek napiecie podniesione o 0,0375 (standardowo bylo wczesniej 1,325 - wszystkie c1 eist itp wylaczone), FSB 1333, pamieci 800 2,2 v(napiecie zalecane przez producenta) 5-5-5-15.

Objawy sa nastepujace. Komputer w najdziwniejszych momentach poprostu sie zawiesza i juz zadnych niebieskich ekranow itd. Raz moge grac przez 1-1,5h i nic a innym razem nagle bez zbytniego obciazenia (przegladnie netu - dzisiaj) zwiecha po 10 minutach (to samo stalo sie jak w nocy sciagalem cos z netu). Po tej dzisiejszej porannej akcji obnizylem timing pamieci z 4-4-4-12 do 5-5-5-15. Ale takie timingi to te pamieci wedlug producenta maja na taktowaniu 1000. Przy nizszym taktowaniu procesora nie bylo zadnych zweich na takim taktowaniu i timingu. Co moze byc nie tak? Zwiekszyc jeszcze napiecie na procku i przywrocic timingi na pamieciach bo posuniecie z mojej strony bylo bez sensu? Czy mozna jakos sprawdzic (uzywajac jakiegos programu) co tak na prawde jest przyczyna? Nie chce mi sie wierzyc ze 2,4 to szczyt mojej konfiguracji. Prosze o pomoc bo juz nie mam kompletnie pojecia. Wszystkie temperatury sa w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blagam o pomoc. Naprawde nie mam juz pojecia co robic i jestescie ostantia deska ratunku. Szukalem juz w tylu miejscach i nic nie znalazlem co mogloby mi pomoc. Napiszcie moze co robie zle. W ktorym miejscu bladze itd. Chcialem sie bujnac stabilnie na 2,66 ale jak nikt nie bedzie mi w stanie pomoc bede zmuszony wrocic do tych marnych 2,4 co nie ukrywam bedzie przykra sprawa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim jeśli chcesz podkręcić procka ustaw wpierw na min. pamięci czyli 1:1-proc-ram, i podnoś fsb.W ten sposób dowiesz się ile max fsb da radę procek i gdzie ma fsb-walla.Nie wiem ile on wytrzyma podniesionego napięcia , mój zaczął coś z siebie dawać jak mu zapodałem 1.3@1.5v, generalnie ważne jest żebys monitorował temp. procka tak 60 to już górna granica w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli podsumowujac powieszenie sie systemu moze byc spowodowane zarowno pamieciami jak i prockiem? dziwne jest to ze w obciazeniu np potrafi sobie smigac a przy zwyklej pracy potrafi po 10 min zlapac zwieche :/ przy wspolczynniku 1:1 to przy szynie 1333 pamieci ida 667 tak? jeszcze jedno pytanko....czy rzeczywiscie duzo wydajniej jest ustawic pamieci na 800 przy taktowaniu szyny 1333 jesli chyba tak na prawde pelna synchronizacje uzyskuje sie wlasnie przy 667?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie AMD - wydajniej jest gdy kazdy jest podkrecony wg swoich mozliwosci a nie ograniczanie sie do synchronicznej pracy. A co do zwiech sugeruje najpierw wziac w lapki instrukcje od plyty a pozniej poszukac czemu ustawianie wszystkich napiec ma znaczenie. Bo nic nie wspominales o V-NB <_<

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-10

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem, że jeżeli pamięci chodziły wcześniej na takich ustawieniach to moje zwiechy nie są przyczyną pamięci?

Na pewno nie da się uniknąć podniesienia napięcia na NB? boję się, że mogę go usmażyć :/ nawet takich marnych wyników jak 2,66 dla tego procka nie da się osiągnąć bez ruszania NB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz,

tak na prawdę zastanawia mnie jak inni na takiej samej płycie i podzespołach robią to bez zmiany napięć na procku nie mówiąc już o NB. To jest zastanawiające :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zmiany v-core to nie problem. Domyslne intelowskie napiecie na C2D jest zawyzone i to znacznie. Standardowe taktowania potrafia chodzi ~0.2V ponizej tego co deklaruje producent. A co do napiecia na mostku - watpie. Predzej zostawiaja auto i plyta sama glupiejac daje wyzsze napiecie przy wiekszym FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak samo jak ja miałem Abita IB9 płyta ta nie była z natury przystosowana do FSB333 i dlatego, żeby komputer chodził na takiej szynie musiałem V mostka podnieść z domyślnych do 1,45V i było wszystko cacy. Na standardowym napięciu mostka komp albo się resetował po pojawieniu się pulpitu windy albo po kilku sekundach sypał błędami np. iexplolera czy jakoś tak. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinas83

ale mi komputer wstaje i chodzi w windzie a po pewnym czasie sie wiesza lub potrafie na nim grac po 2-3 godziny i nic :/ to jest dziwne...przecież taki counter strike source mocno obciąża procek :/

Ustawilem bez zmiany napiec w nocy na 2,60 (szyna 1300) GHz i od wczoraj ponad 6 godzin orthosa narazie stabilnie wiec po tych wszystkich jazdach bede chyba do tego zmuszony aby na tym pozostac :/ Dziwnie wyglada troche ten test w orthosie bo drugi rdzen po tych ponad 6 godzinach wyprzedza pierwszy o kilka obliczen...hmmm moze dlatego ze pierwszy jest troszke zawsze obciazony przez system...nie wiem a moze cos jest nie tak?

Edytowane przez Martin Valdez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi