Skocz do zawartości
Artek123

Acer E-recovery

Rekomendowane odpowiedzi

2 tygodnie temu kupilem sobie acera 5610. probowale wiele razy zainstalowac routera i finalnie kompik zaczal mi sie muli. postanowilem wiec postawic sobie system od nowa i oczywiscie nie czytajac instrukcji wrzucilem plyte windowsa vista do cd-romu i odpalilem kompika. Sytem zainstalowal sie bez przeszkod ale niestety bez sterownikow i dodatkow Acera. Powinienem byl uzyc do tego programiku e-recovery. niestety jest na to za pozno. nie moge tez sciagnac tego programu ze strony Acera :( bo go tam nie ma.

ponoc na dysku jest ukryta partycja i na niej nadpisany jakis plik ktory jak bym zamienil to moglbym skorzystac z programu e-recovery i wszystko znowu zaczeloby dzialac jak nalezy.

Prosze pomozcie...jak to zrobic? czy ktos moze tez nieopatrznie postawil system na acerze bez uzycia ichniego oprogramowania tylko Viste?

Nie mam juz sily z tym walczyc :( :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: co to znaczy zainstalowac router? :blink: Podlaczyc kabelek i wszystko, co tu jeszcze instalowac?

Po drugie: olej ten caly Acerowy smietnik, sciagnij sterowniki ze stron producentow i bedzie dzialac :) Ew. skoro to Vista, to wlacz Windows Update, niech sobie sama stery powyszukuje, czesto daje to niezle rezultaty. A jak bardzo musisz miec ktores Acerowe programiki, to www.acer.com i stamtad sciagnij co potrzeba.

A co do korzystania z ukrytej partycji: polecam instrukcje (pisze bez zlosliwosci) i sprawdzenie, w jaki sposob odzyskac z niej system. Powinno byc to wykonalne spod menu bootowania dostepnego bodajze pod F12 przy starcie kompa (po szczegoly odsylam do instrukcji laptopa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: co to znaczy zainstalowac router? :blink: Podlaczyc kabelek i wszystko, co tu jeszcze instalowac?

Po drugie: olej ten caly Acerowy smietnik, sciagnij sterowniki ze stron producentow i bedzie dzialac :) Ew. skoro to Vista, to wlacz Windows Update, niech sobie sama stery powyszukuje, czesto daje to niezle rezultaty. A jak bardzo musisz miec ktores Acerowe programiki, to www.acer.com i stamtad sciagnij co potrzeba.

A co do korzystania z ukrytej partycji: polecam instrukcje (pisze bez zlosliwosci) i sprawdzenie, w jaki sposob odzyskac z niej system. Powinno byc to wykonalne spod menu bootowania dostepnego bodajze pod F12 przy starcie kompa (po szczegoly odsylam do instrukcji laptopa).

problem polega na tym ze jesli nie mam zainstalowanego Acerowskiego programu <e-recovery> nie mam dostepu do funkcji F12 przy bootowaniu systemu. Nowopostawiony Windows Vista nadpisuje sobie jakis plik i przez to ta funkcja nie dziala.

Z routerem kombinowalem i z wczesniejszym modemem wiec dlatego mialem taki smietnik ktorego chcialem sie pozbyc stawiajac od nowa system

slyszalem cos ze mozna zmienic nadpisany plik bootujac kompa z plyty knoppixa. aLE JAK TO I CO ZROBIC? ...i dalej zagadka :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak w tych nowszych, ale w moim Acerze F12 trzeba bylo wlaczyc w biosie, zanim mozna bylo z tego korzystac. OS nie ma nic do tego, bo to jest obslugiwane przez Bios, zanim OS sie w ogole zacznie ladowac.

Ponowie tez propozycje olania softu Acera i zainstalowania sterownikow na wlasna reke - moze wiecej z tym zabawy, ale przynajmniej bedziesz mial najswiezsze wersje i pelna kontrole nad tym, co jest lub nie jest instalowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z kolei acer z ktorym mialem kiedys stycznosc, sprawe recovery systemu mial rozwiazana w sposob nastepujacy:

po 1 czy tam 3 odpaleniu komputera wyskakiwal komunikat zeby wlozyc czysta plyte dvd do dvd-rw, na tej plycie system tworzyl obraz ktory pozniej w razie problemow z systemem mozna bylo odzyskac (:

niby fajnie ale czy tak do konca ? ;)

edyta:

ja rowiez jak costi jestem za zainstalwoaniem czystego systemu i doinstalowaniu niezbednych aplikacji, ram zdecydowanie zostanie odciazony przez co komp przyspieszy B-)

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi