Skocz do zawartości
RLKP Polska

Nowy Sprzęt I Jest Do Bani

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Złożyłem sobie nowego kompa:

Proc Athlon X2 64 5200+

2GB Ram Ocz Technology - specjal Ops edition 800Mhz

pg Gigabyte 570SLI

Grafa Palit 8600GTS

dysk WD Raptor 36,7 GB 10.000 obr

dysk Samsung 320 GB 16MB

zasilacz Chieftec 400W

i mam wielki problem. Instalka windowsa przeszła bez problemu. Odpalam gry typu STALKER, TDU, C&C i wszystkie pięknie chodzą na max detalach. Ale niestety wali mi windows błędy typu "Aplikacja wykonała ....... i zostanie zamknięta" i wychodzi gra do windowsa. Nie ma znaczenia jaka. Dzieje się tak na wszystkich grach. Przez 15 minut grania wywala się po 4-5 razy. Ponadto czasami podczas grania wyskakuje niebieski ekran i komp się od razu resetuje. Potrafi zresetować się także podczas pracy w Windowsie.

Czy może to być wina za słabego zasilacza? Wydaje mi się że 400W Chiefteca powinno pociągnąć tą konfigurację.

Proszę o radę bo na sprzęt poszło 3.500 tysiaka i d.... z grania i cieszenia się sprzętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze zasilac , przetestuj pamiec, sprawdz czy komp sie nie przegrzewa.

Hmm moj stary Chiefte 420W ciagnal

x2 @2700 1.4

2GB G.Skill DDR540

7900GS 650/1600

2xHdd

Dvd-Rw

I nie bylo problemow,a w koncu te 400W wcale gorszy nie jest wiec dziwne. Jakie stery do gpu zainstalowales? Wszystkie urzadzenia maja poprawne sterownik?

Jakie napiecie dales pamieci? Zalecane jest 2.0-2.1v - moze mobo za malo ustawilo ?

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm moj stary Chiefte 420W ciagnal

x2 @2700 1.4

2GB G.Skill DDR540

7900GS 650/1600

2xHdd

Dvd-Rw

I nie bylo problemow,a w koncu te 400W wcale gorszy nie jest wiec dziwne. Jakie stery do gpu zainstalowales? Wszystkie urzadzenia maja poprawne sterownik?

Jakie napiecie dales pamieci? Zalecane jest 2.0-2.1v - moze mobo za malo ustawilo ?

Sterowniki najpierw instalowałem producenta a potem ze strony Nvidii. Ale zatanawia mnie to napięcie pamięci. Piszesz że powinno być 2.0-2.1 - producent pamięci pisze 2.0-2.2. A mi everest pokazuje 1.92V - czy pomiar z everest należy traktować jako faktyczny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki najpierw instalowałem producenta a potem ze strony Nvidii. Ale zatanawia mnie to napięcie pamięci. Piszesz że powinno być 2.0-2.1 - producent pamięci pisze 2.0-2.2. A mi everest pokazuje 1.92V - czy pomiar z everest należy traktować jako faktyczny?

Jeżeli chodzi o sterownik do GPU - przede wszystkim ważna jest WERSJA tego sterownika (najlepiej jak najnowsza). Poza tym ważne są też sterowniki do chipsetu płyty głównej (na tej samej zasadzie) oraz wersja DirectX (najlepiej by była 9.0c relase december 2006)

Natomiast jeżeli chodzi o napięcie - nie, Everest często przekłamuje. Musisz wejść do BIOSu i tam zobaczyć, jakie jest napięcie oraz jeżeli jest zbyt niskie, to tam zmienić. Gdzie - dokładnie Ci nie powiemy, bo każda płyta główna ma inny interface BIOSu.

Jeżeli faktycznie się okaże, że pamięci mają 1.9V, to zmień wartość na taką, jaką zaleca producent.

Pzdr.

edit: Przyczyną tego typu problemów może być pamięć, ponieważ jeżeli ma ustawione zbyt niskie napięcie to jest niestabilna i sypie błędami.

Jeżeli chcesz zobaczyć, czy pamięć nie sypie błędami, uruchom program Memtest86, Goldmemory. Jeżeli natomiast chcesz sprawdzić jej stabilność, uruchom jakąś większą próbkę w SuperPI lub Blend-Test w Stress Prime 2004.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Więc z czystej ciekawości włożyłem swoją poprzednią grafę tj. 7900GS Galaxy i odpaliłem NFS:C. Spadek w wydajności jest zauważalny (1280x1024 max detale) ale za to ku mojemu zdziwieniu grałem prawie godzinę i komp nie zresetował się ani nie wywalił żadnego błędu :blink: Nawet sterownika grafy nie zmieniałem. Przedtem NFS wywalał się średnio po 5 minutach grania. Tak więc problem leży albo w uszkodzonym Palit 8600GTS albo w zbyt słabym zasilaczu ponieważ sprawdziłem na benchmarku i 8600GTS pobiera 71W a 7900GS tylko 45W.

Jutro wymienię w sklepie Palita na drugiego Palita i zobaczę czy problem ustąpi i dam znać.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Aha test pamięci przeszedł bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój daje radę też więc potwierdzam przedmówcę to nie wina psu

natomiast jeżeli chodzi o zwisy to zanim zaniesiesz kartę do serwisu wsadź ją spowrotem do kompa i jeszcze raz sprawdź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowniez wydaje mi sie ze zasilka chieftec 400W do tego zestawu wystarczy w zupelnosci.

z tego co wyczytac mozna to wina jest chyba po stronie k.graficznej i tu dopatrywal bym sie porblemu.

zobaczymy jak sie sprawa bedzie miala po wymianie grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STEROWNIKI najnowsze do GPU i NB wgrałeś?

Od tego trzeba najpierw zacząć :/ A nie już o serwisach..

[ot]kolega ma problemy z czytaniem widzę ... [/ot]

Edytowane przez hauti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzisz napisałem wyżej że najpierw były sterowniki producenta czyli z dostarczonych płyt CD a potem zainstalowałem obecne sterowniki ze strony Nvidii i problem nadal występował. Problem ustąpił po wymianie grafiki na 7900GS.

Ale jako że w sklepie gdzie sprzęt kupowałem pracuje mój dobry kumpel to po pracy jadę po drugą 8600 GTS i wtedy zobaczę czy na drugiej karcie problem ustąpi.

Molex do płyty głównej podłaczyłeś? Problem może być jednak związany z zasilaczem bo 8600gt nie ma chyba zasilania 6-pin a 7900gs chyba jest (jeśli błądzę to nie bić unsure.gif ).

Zasilanie 6 pin mają zarówno 7900GS jak i 8600GTS. Natomiast 8600GT o której piszesz nie ma. Tak dodatkowe zasilanie do PG podłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilanie 6 pin mają zarówno 7900GS jak i 8600GTS. Natomiast 8600GT o której piszesz nie ma. Tak dodatkowe zasilanie do PG podłączone.

Nie wiem jak czytałem poprzednio, ale wydawało mi się, że masz 8600gt. Jeśłi jednak masz 8600gts i podłączone zasilanie jest zarówno do płyty jak i karty graficznej to problem zasilania moze występować tylko przy uszkodzonym zasilaczu. To raczej trzeba wykluczyć choć jako ostatnią deskę ratunku można podłączyć inny, tymbardziej że Twój kompel ze sklepu nie powinien mieć problemu z inną zasiłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jak napisałem poprzednio wymieniłem dzisiaj grafę na drugiego Palita 8600GTS.

Jestem właśnie po prawie 2 godzinnej smigałce w TDU i komp śmiga aż miło. Przez dwie godziny grania 0 zwisów i 0 resetów. Mam nadzieję że problemy się skończą. Jutro będę testował na Stalkerze i NFC Carbon. Czyli jak narazie to wygląda na to że poprzednia karta była uwalona fabrycznie :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi