Maryś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam. Zainteresowałem się nowymi monitorami HP z serii Pavilion. Oczywiście to tylko matryca TN, jest też "szyba" BrightView. Ceny uważam iż przystępne. Oglądałem dzisiaj te monitory w MM. Zarówno 20", 22" jak i 24" "Szyba" odbija światło, ale przy dobrym ustawieniu powinna być do przyjęcia. Można patrzeć z boku i obraz zachowuje swoją widoczność. Myślę, że może być alternatywą dla niezbyt wymagającego użytkownika w stosunku do monitorów z matrycami xVA (np. Samsung 215TW, Belinea 102035W) Jest to moja subiektywna ocena, poparta tylko analizą jakościowo-cenową. Jaka jest Wasza opinia na temat serii Pavilion ? Interesuje mnie też jak wygląda czytelność stron internetowych przy rozdzielczości natywnej 1920x1200 dla monitora 24" ? Zapewne przy ustawieniu dla monitora 24" rozdzielczości 1680x1050 będzie OK, gdyż oglądałem w tej rozdzielczości na monitorze 22". PS. Oczywiście, są już opinie w wątku o panoramach 22" ale myślę, że warto omówić te monitory w osobnym wątku. Edytowane 22 Sierpnia 2007 przez Maryś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 (edytowane) Patrząc na ceny, 22'' jest najbardziej opłacalna. 24'' jest za drogi - dokładając stosunkowo niewiele można kupić LP2465. 20'' z kolei jest mała. Co mnie irytuje w w2207: 1. Kąty dają mi się we znaki bardziej niż myślałem - oczywiście przede wszystkim kąt od dołu. Żeby uniknąć tego ściemnienia obrazu najlepiej ustawić monitor tak, żeby górna krawędź ekranu była na wysokości oczu. Bywa to niełatwe kiedy np. coś oglądam i układam się w fotelu (obniżam w ten sposób linię wzroku). Mimo wszystko się do tego przyzwyczajam. 2. Problem z fioletową poświatą w czcionkach - efekt występuje na malutkich albo pogrubionych czcionkach z Cleartype - zaczyna już być lekko widoczny jak patrzy się idealnie na wprost, a nawet bardzo niewielki kąt od dołu uwypukla ten efekt. Szyba mi nie przeszkadza - nawet w dzień, mimo, że odbija światło, obraz jest wyraźny - LCD mają duży kontrast i chyba dzięki temu efekt ten jest mniej dokuczliwy niż w CRT (miałem Samsunga 765MB z szybą antyrefleksyjną - odbicia były niby mniejsze, taki ciemny fiolet, a jednak dyskomfort był wyraźnie większy). Chciałbym jednak zaznaczyć, że nie mam żadnego źródła światła przed monitorem - nie wiem jak bardzo wówczas by odbijał. Edytowane 22 Sierpnia 2007 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Nie wiem na ile podstawka pozwala zmieniać ustawienie jeśli chodzi o odchylanie od pionu. Co do wysokości to nie powinno być problemu. W moim przypadku i tak chcę powiesić monitor na ścianie (więcej miejsca na biurku). Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie uchwytu typu :GD04 Pozdrawiam : Marian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Jeżeli przez odchylanie do pionu rozumiesz pochylenie ekranu, to w najwyższym położeniu może być trochę pochylony w przód, a w najniższym położeniu maksymalne odchylenie w przód ustawia monitor prostopadle do podłoża. Mam nadzieję, że napisałem to zrozumiale... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Jeżeli przez odchylanie do pionu rozumiesz pochylenie ekranu, to w najwyższym położeniu może być trochę pochylony w przód, a w najniższym położeniu maksymalne odchylenie w przód ustawia monitor prostopadle do podłoża. Mam nadzieję, że napisałem to zrozumiale... ;)Tak. Oczywiście. Zastosowanie uchwytu, który podałem powyżej powinno rozwiązać te niedogodności. Oglądałem dzisiaj model 24" przy rozdzielczości 1920x1200. Moja subiektywna ocena : edytor tekstu - czcionki wyraźne, internet - bez zastrzeżeń, zdjęcia - wyraźne, kąty - z boku bez zastrzeżeń, gorzej z dołu, matryca BrightView - nie powinna przeszkadzać. Uważam, że ten 24" monitor w cenie 1950 zł jest ciekawą alternatywą dla monitorów o mniejszej przekątnej na matrycy xVA (dla nieprofesjonalnych zastosowań). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuC!o^ Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Dzisiaj w Media Markcie widziałem 24" w cenie 1799zł. Możecie coś więcej powiedzieć o tym monitorze? Bo cena wydaje mnie się atrakcyjna, chociaż trochę odstrasza mnie szklana rama, bo w MM z odciskami palców i mnóstwem kurzu nie wyglądał super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cane Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Dzisiaj w Media Markcie widziałem 24" w cenie 1799zł. Możecie coś więcej powiedzieć o tym monitorze? Bo cena wydaje mnie się atrakcyjna, chociaż trochę odstrasza mnie szklana rama, bo w MM z odciskami palców i mnóstwem kurzu nie wyglądał super. Mam HP 22" i jestem bardzo zadowolony, ale 24" to bym nie kupil bo: 1. za wysoka cena jak na TN (w tej cenie sa Acery na PVA, MVA) 2. katy w 22 daja sie we znaki, a w 24 to bylby istny koszmar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skubielec Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Ja osobiście od 2 tygodni posiadam HP Pavilion w2007v i jetem zadowolony z wyboru. Za mniej niż 900 złociszy mam 20 calową panoramę. Przesiadłem się z 19 LG (kineskopowy) więc jak dla mnie bajka. Niedługo bede kupował noy komputer i chyba się skuszę na jakiś z tej samej serii Pavilion , będzie pasował do monitora ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Niemiecki test w2408h i wysoka ocena 5 gwiazdek ***** http://www.prad.de/new/monitore/test/2007/...-hp-w2408h.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość super_tryk Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 GuC!o chyba ten monitor bardziej ci się spodoba i będzie bez kurzu. Sam zbieram na niego kasę! http://www.proline.pl/shop.php?n=ogromny-2...potwor-na-s-pva Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...