Skocz do zawartości
capoMastah

Nowy Sprzet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wkrotce bede chcial zlozyc nowy sprzet, ale po spedzeniu ok 2 tygodni na forum i przegladaniu roznego rodzajow testow kart graficznych czy tez procesorow caly czas jestem niepewny co tak naprawde bedzie najlepsze w danej kategorii cenowej. Otoz najbardziej interesuje mnie sprawa z plyta glowna. Chcialbym juz zainwestowac w plyte glowna z obsluga SLI lub Crossfire, i w tym momencie mam pytanie, czy bardziej oplacalne jest zakupienie plyty glownej z obsluga crossfire w tym momencie bylby to foxconn p35 i wsadzajac do niego radeona x1950xt i po ok 3 miesiecy wsadzic, drugiego takiego samego, czy plyte glowna z oblusga SLI, i nie wiem ktora bylaby najlepsza [przedzial cenowy wynosilby 400-450 zl].i wsadzic do niego Gf z serii 8600 i tak samo po krotkim czasie wlozyc takiego samego.

Drugie moje pytanie dotyczy ramu. Czy lepsza opcja jest zakupic 2* 1 GB Goodram na szynie 667, czy 1Gb na szybszej szynie. Jezeli teraz zakupilbym pamiec na szynie wolniejszej to przy wymianie musialbym wymienic caly ram, a jezeli bym wzial teraz szybszy to jedynie bym dokupil dodatkowa kosc i koniec koncow wyszloby to wedlug mnie troche taniej. Interesuje mnie jednak opinia ze strony technicznej.

Ostatnie pytanie dotyczy procesora. Jeszcze niedawno bylem pewny Intela, chcialem wziac e2140 lub e4300, zalezalo to od kwestii finansowej. Jednak ostatnio uzytkownicy forum zaczeli wspominac ze na dzien dzisiejszy te procesory juz tak dobrze sie nie kreca a czasami nawet wogole. Czy nadal jest oplacalne branie e4300 lub e2140 czy moze lepiej jest wziac w tym samym przedziale cenowym Athlona, jednak ze wzgledu na podstawke 775 dla intela, plyta glowna wydaje mi sie duzo bardziej przyszlosciowa, bo nawet jezeli mialbym teraz wziac najlsabszy procesor intela, to za jakis czas moglbym wymienic go chociaz na 4-rdzeniowke. A jezeli chodzi o plyte glowna pod athlona, to maximum wloze do niego 6000+, a pozniej pozostaje przesiadka na AM3.

Dziekuje bardzo, za odpowiedzi ktore mi pomoga w wyborze sprzetu i przepraszam jezeli napisalem jakies niescislosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej opini :

1) Płyta z socet775 jest napewno bardziej przyszłościowa.

Za niedługo kiedy Quady będą tańsze (4 rdzeniowe procesory-teraz 950-1000zł) będziesz mógł zamienić swojego 2jajowca na lepszego nie zmieniając płyty.

Tutaj najlepszy wybór to - FOXCONN P35A (ewentualnie MSI PS35 i GIGABYTEP35 - te 2 ostatnie mają jeszcze jakieś tam numerki) ceny to bliskie okolice 400zł

2) RAM: ostatnio polecane sa KINGMAX'y 1066MHz takich to nie trzeba kręcić - do tego mają bardzo niską cenę! ~160zł za 1GB. @ skapiec.pl

Ja osobiście brać będę w/w kingmaxy (2x) lub 2x OCZ 800MHz Special Ops

3)Procesor,na twoim miejscu brał bym E4400. kręci się go najlepiej - tak czytałem, ma najlepszy mnożnik. (więc e4400 > e4300 i e2160,a jest niewiele droższy)

BONUS - 4) Co do grafy, na teraz (czyli:

- niestabilne w grach radki <WIEM BO MAM!- jeszcze...>

- tanie, i mocne na dx9 8600

- bardzo dobre 8800, z "NIBY" obsługą dx10 (8800 to takie super 8600 :) )

w kategori cena/jakość TYLKO :

http://allegro.pl/item226459395_palit_8600...onic_dx10_.html

Kiedy wyjdą gf 9xxx zaczniemy myśleć o innych.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez moto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej opini :

1) Płyta z socet775 jest napewno bardziej przyszłościowa.

Za niedługo kiedy Quady będą tańsze (4 rdzeniowe procesory-teraz 950-1000zł) będziesz mógł zamienić swojego 2jajowca na lepszego nie zmieniając płyty.

Tutaj najlepszy wybór to - FOXCONN P35A (ewentualnie MSI PS35 i GIGABYTEP35 - te 2 ostatnie mają jeszcze jakieś tam numerki) ceny to bliskie okolice 400zł

2) RAM: ostatnio polecane sa KINGMAX'y 1066MHz takich to nie trzeba kręcić - do tego mają bardzo niską cenę! ~160zł za 1GB. @ skapiec.pl

Ja osobiście brać będę w/w kingmaxy (2x) lub 2x OCZ 800MHz Special Ops

3)Procesor,na twoim miejscu brał bym E4400. kręci się go najlepiej - tak czytałem, ma najlepszy mnożnik. (więc e4400 > e4300 i e2160,a jest niewiele droższy)

BONUS - 4) Co do grafy, na teraz (czyli:

- niestabilne w grach radki <WIEM BO MAM!- jeszcze...>

- tanie, i mocne na dx9 8600

- bardzo dobre 8800, z "NIBY" obsługą dx10 (8800 to takie super 8600 :) )

w kategori cena/jakość TYLKO :

http://allegro.pl/item226459395_palit_8600...onic_dx10_.html

Kiedy wyjdą gf 9xxx zaczniemy myśleć o innych.

Pozdrawiam :)

Nie masz pojęcia co piszesz prawda? :|

@autor

Najlepiej powiedz ile masz na to wszystko kasy. :)

Procesor - E2180 dostępny w proline.pl, ewentualnie E2140 lub E2160

Mobo - Foxconn P35A lub MSI P35 Neo2-FR/FiR lub Abit IP35-E w ostateczności... :)

RAM - Kingmax 1066 2x1GB + radiatorki na nie lub A-Data Extreme lub OCZ Platinum rev.2

Grafa - Palit 8600GT Sonic+ i o/c

Zasilacz - BQ Straight Power! 450W lub 500W

AMD się teraz po prostu nie opłaca, zobaczymy co będzie jak wyjdą ich nowe procki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie chcialbym sie tylko dowiedziec, czy lepiej jest brac plyte glowna z crossfire czy ze SLI, albo czy tez wogole jest warto brac taka plyte:), bo z jednej strony chcialbym wziac foxconna P35, ale on obsluguje crossfire:P...a mam pytanie co do procesora, czy tak samo oplacalne jest wziecie e21xx jak e 4300 i czy procesory serii e21xx dadza sie dobrze krecic:)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory E21xx mają mniej cache, ale dużej różnicy nie odczujesz przy normalnym użytkowaniu komputera. Mogę Ci polecić E4400, albo taniej E2140/2160 + OC. A czy płytka z SLI czy crossfire to hmm... W tej chwili brałbym płytkę z SLI (chociaż pewnie dużo osób będzie pisało odwrotnie). Ale czy warto brać taka płytkę, to nie wiem. Możesz kupić teraz np. Palita 8600gt Sonic+, a za jakiś czas jak spadnę ceny grafik wziąć coś mocniejszego. A co do ramu to możesz wziąć np. Kingmaxy 1066 lub a-data extreme.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#4 DRIDEN, jakiś zły dzień czy coś?

najpierw piszesz do mnie " Nie masz pojęcia co piszesz prawda? "

a potem podajesz prawie dokładnie te same produkty co ja.

nie mam pojęcia, ale o co tobie chodzi.

Co do którego elementu się nie zgadzasz z moją opinią?

Procesor? szczerze wątpie że e4400 nie jest najlepszym wyborem.

MOBO? poleciłeś to samo.

RAM? poleciłeś to samo.

GPU? poleciłeś to samo.

(Boże, jak ja nienawidzę netowych napinaczy)

Edytowane przez moto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem sie dowiedziec cos na temat nastepujacych kartach graficznych..

Mianowicie, przez caly czas bylem przekonany co do R x1950xt, ogromnym mankamentem, jest ich brak, w zadnym sklepie internetowym nie ma tych egzemplarzy, mialem i wrazie czego dalej mam wyliczone 650 na te karte, nie moge dolozyc na Gf 8800. Z braku tych kart, postanowilem wziac R x1950pro, jednak w trakcie wyczytalem ze lepszy jest Gf 7900 [mowie tu o modelu z chlodzeniem coolermastera o taktowaniach 600/1600], w tym momencie chcialem sie zapytac czy zakladajac lepsze chlodzenie da sie wycisnac z tej karty wyzsze taktowania i czy to prawda ze te modele sa awaryjne. Dzisiaj natomiast wyczytalem ze Gf 8600 przy nowych sterownikach jest lepszy niz 7900, czy to jest prawda?..Dziekuje za wszelkie informacje dotyczace tego problemu w wyborze karty :)

Edytowane przez capoMastah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem sie dowiedziec cos na temat nastepujacych kartach graficznych..

Mianowicie, przez caly czas bylem przekonany co do R x1950xt, ogromnym mankamentem, jest ich brak, w zadnym sklepie internetowym nie ma tych egzemplarzy, mialem i wrazie czego dalej mam wyliczone 650 na te karte, nie moge dolozyc na Gf 8800. Z braku tych kart, postanowilem wziac R x1950pro, jednak w trakcie wyczytalem ze lepszy jest Gf 7900 [mowie tu o modelu z chlodzeniem coolermastera o taktowaniach 600/1600], w tym momencie chcialem sie zapytac czy zakladajac lepsze chlodzenie da sie wycisnac z tej karty wyzsze taktowania i czy to prawda ze te modele sa awaryjne. Dzisiaj natomiast wyczytalem ze Gf 8600 przy nowych sterownikach jest lepszy niz 7900, czy to jest prawda?..Dziekuje za wszelkie informacje dotyczace tego problemu w wyborze karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi