mj80 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam Muszę skompletować dwa komputery: 1. Muszę wymienić po awarii płytę główną i procesor Pentium 4. Pentium 4 mam chyba sprawny, ale nie można już dostać nowych płyt z socket 478, więc muszę też kupić nowy procesor. Zdecydowałem się na procesor AMD Sempron 3200+. Pozostała mi jeszcze karta graficzna GeForce4 Ti 4200 pod agp 4x i pamięć DDR 512 MB. Jaką wybrać płytę, by było jak najtaniej i bez problemów ? Czy brać płytę z wbudowaną grafika czy szukać płyty ze AGP pod mojego GF ? np. FOXCONN MCP61SM2MA-ERS2H lub FOXCONN A690GM2MA-8KRS2H Czy wydajność wbudowanej grafy będzie większa od gf 4 ti ? Komputer będzie wykorzystywany przede wszystkim do prac biurowych + czasami starsze gry. Na mobo + proc + ram zamierzam przeznaczyć okolo 400 zł. 2. Jaką wybrać płytę z wbudowaną grafiką, też pod Semprona ? Musi ona pasować do obudowy, której była płyta o wymiarach 12 x 7.75 cali (zgodna chyba z ATX 2.01). Zastowanie i cena - podobnie jak w zestawie 1. Co ważne, nie może ona się zbyt grzać, gdyż jedyne chlodzenie w obudowie to wywiew przez zasilacz. Z góry dzięki za pomoc Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez mj80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nestatynaboy Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 moim zdaniem dobra bedzie Gigabyte GA-MA69VM-S2 chyba ze bardzo budzetowy model Gigabyte GA-M61SME-S2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 1. Bierz Semprona 3000+, bo ma więcej cache polecam Foxconna, którego mam w sigu - jak trzeba będzie to podkręcisz trochę , grafika wydajna mniej więcej jak radek 9600 2. Foxconn jest w mATX, będzie pasowało ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj80 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 zapomniałem dodać, że na płycie muszą być dwa złącza IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj80 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Co powiecie o FOXCONN 6100M2MA-RS2H GF6100 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...