netmajor Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Kupiłem mobo Asrock k8nf6g-vsta i mi za kazdym razem jak właczam pc resetuje data/czas.Ale tylko to. Napiecie miałem 0.7 v.Gdy wymeinialem baterie na nowa mam 0.5v . Poprzedni wlasciciel mówi ze nie resetowała mu sie data/czas. Co moze byc powodem takich problemów?Czyzby psu za słabe? Pomocy!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Eee, napiecie na pewno mierzone biosem / programem. Sprawdz czy nie ma zworki ustawionej na reset ustawien biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Gdyby tak było to wszystko by sie resetowało a nietylko data/time. No mierzone Everestem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Napięcia z takowych programów nie odzwierciedlają rzeczywistoci. Bateria jest raczej ok, ustawienia daty/czasu ma się rozumieć, w biosie zmieniałes na te właściwe i pomimo tego ciągle przy włączaniu windy masz ten komunikat, tak? Jesli to nie pomoze mozesz podmienic baterie (cr2032) i zobaczyc. Inne ustawienia biosu sie nie resetują? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Wiarygodne jak chinska podrobka Rolexa... Ciezko na poczatek skoczyc do zegarmistrza/elektryka po nowke plaskiej baterii :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Wiarygodne jak chinska podrobka Rolexa... Ciezko na poczatek skoczyc do zegarmistrza/elektryka po nowke plaskiej baterii :?: Kupiłem własnie nówke Maxell cr2032 i mam 0.5v.Ale to cos musi byc nei tak skoro sie resetuja ustawienia.Czy obracanei pamiecia cos by dało?Czy ona musi byc jakos konkretnie włlożona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafi1991 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Czy obracanei pamiecia cos by dało?Czy ona musi byc jakos konkretnie włlożona? Nie wierz w to co pokazuje Everest. Mi pokazuje 0,2V, a w rzeczywistości jest tyle ile powinno być. Obracanie pamięcią?? Chodziło ci chyba o baterię. No włożona musi być o tyle konkretnie, że plusem do góry. :) A przy starcie kompa wywala coś w stylu CMOS checksum error?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Hmm rozgladales sie za aktualizacja biosu? Chociaz to watpliwe... Bardziej kierowalbym sie w strone uszkodzenia plyty - kondziachy w normie? Sciezki bez zadnych zarysowan? Masz pod reka 2 zasilke o wiekszej mocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Sprawdzę z druga zasiłką i dam info... Kondziachy??!!Cio to? "CMOS checksum error" czasem sie pojawia,a co to oznacza dla mnie? Bateria wkładana zawsze tak jak trzeba tzn + do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 http://images.google.com/images?client=ope...sa=N&tab=wi pierwsze 2 - spuchniete ergo uszkodzone ergo plyta ma ciekawa historie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iron64 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Jeśli bateria jest nowa i nadal się resetuje zegar, to: - piny baterii nie łapią odpowiednio - uszkodzony kwarc rtc - uszkodzony chipset (sprawdż czy inne ustawienia jak timingi czy ht zostaje zawsze zapamiętane) - masz zwidy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafi1991 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 "CMOS checksum error" czasem sie pojawia,a co to oznacza dla mnie? Pojawia się to właśnie wtedy, gdy np. bateria jest słaba i BIOS się resetuje do defaults. A gdzie ty ten czas ustawiasz? W biosie czy w OS-ie? Może rozwiązanie jest najprostsze z możliwych. Ja złożyłem dwa tygodnie temu kompa i też mi wywalało checksum errora, kupiłem nawet drugą bateryjkę, a wystarczył o wejść do biosu i walnąć save. :) Wchodziłeś ty do biosu i zapisywałeś ustawienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) Ee tam, od razu uszkodzenie. Najpierw poprzekładaj RAM w inne sloty + clear CMOS oraz upewnij się że dobrze podpiąłeś napędy IDE (w dobrej konfiguracji; spróbuj też podpiąć w innej poprawnej), poza tym upewnij się też czy wyjmując bateryjkę zbytnio czegoś nie odgiąłeś. Jeżeli bateryjka w środku jest "luźna" (możesz nią poruszyć), to może wskazywać na to, że coś za mocno odgiąłeś i musisz "przygiąć" z powrotem. Poza tym tak jak ktoś tu sugerował - zobacz, czy dobrze włożona jest zworka CLEAR CMOS. Pozdrawiam. edit: Wchodziłeś ty do biosu i zapisywałeś ustawienia?Fakt - to następna sprawa :) Jeśli bateria jest nowa i nadal się resetuje zegar, to: - masz zwidy :lol: [OT]Zwidy, omamy, halucynacje bądź b. realistyczne marzenia senne :lol: {/OT] Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Z innym zasilaczem tak, samo tzn wskazuje tez niskie napięcie.Ale to juz olewam i zobazcze kiedyś ja k kupie miernik. Kondensatory ok.Juz sie przestało resetować.Moze pomogło odgięcie tego styku baterii. Dzieki za pomoc AAA NIE WIE KTOS DO ZCEGO SłUZY ZWORKA ps2_usb_pw1 ,wiewm ze moge nia zmienia napiecie z +5v na +5v sb ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 AAA NIE WIE KTOS DO ZCEGO SłUZY ZWORKA ps2_usb_pw1 ,wiewm ze moge nia zmienia napiecie z +5v na +5v sb ?? Spójrz do manuala, skoro jesteś ciekawy. Jednak radziłbym nie wiedząc niczego nie przestawiać - na niektórych płytach (szczególnie tych starszych) były dziesiątki zworek - teraz już to wszystko stopniowo przenoszone jest do BIOSu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafi1991 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 AAA NIE WIE KTOS DO ZCEGO SłUZY ZWORKA ps2_usb_pw1 ,wiewm ze moge nia zmienia napiecie z +5v na +5v sb ?? W instrukcjach od Asrocka jest napisane: Short pin2, pin3 to enable +5VSB (standby) for PS/2 or USB wake up events. Rozumiem to tak, że urządzenia USB i PS/2 są kiedy komp jest wyłączony, bądź też w hibernacji, zasilane ze "zwykłego" 5V, bądź 5VSB, w zależności od położenia zworki, a zasilane są po to, aby za ich pomocą można było odpalić kompa. Dalej jest uwaga: Note: To select +5VSB, it requires 2 Amp and higher standby current provided by power supply. Oznacza to, że jeżeli chcesz wybrać 5VSB, to zasilacz musi być w stanie podać na tej linii conajmniej 2 Ampery, co daje minimalną moc na tej linii 10W. Najlepiej zostaw tą zworkę na normalnym 5V. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...