Skocz do zawartości
sferis

Szybko Grzejący Się Amd Athlon 64 4200+ X2 (ponad 80 Stopni!)

Rekomendowane odpowiedzi

Też wydaje mi się, że powinien się wyłączyć. Temperaturę sprawdzałem i w BIOSie i programem EVEREST. Możliwe, że czujnik walnięty. A jest możliwość, że można wyłączyć automatyczne wyłączanie kompa jak się przegrzeje? Bo jak tak to może mam wyłączone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybki test wiarygodnosci - odpalasz kompa, ladujesz system, robisz sPI 4M, wylaczasz i sprawdzasz reka cooler. Jesli jest zimny/letni - chlodzenie niedolega. Goracy - tu mozna polemizowac od zbyt wysokiego v-core po dziwnych wlasciwosciach boxa(?)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od biosu, jednak jest to zabezpieczenie dodatkowe. To wbudowane w procki A64 /X2/Opteron działa niezależnie przy osiągnięciu max dopuszczalnej temperatury dla danej architeORT: ORT: ORT: ktury. Procki dwujajowe mają się zdaje się wyższą wartość temp. przy której następuje "cut-off" aniżeli jednordzeniowce, ale na pewno coś w okolicach 80stC max. Zresztą zawsze wcześniej system i tak się powinien zawiesić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katuje mego kompa jest 100% i nie przekracza 81 stopni ;/ Wersje BIOSu mam najbardziej aktualną. Kurde za niedługo na tym będę mógł jajecznicę smażyć. Zaraz dotknę tego radiatora i zobaczymy. :) Zaznaczam, że niczego nie podkręcałem. To jest nowiuśki procek bez żadnego majstrowania.

UPDATE:

Radiator jest dosyć ciepły ;/ Co robić? :( Może to wina pasty termoprzewodzącej? Czytałem wiele poradników i starałem się posmarować jej w sam raz. Nie za dużo nie za mało. Nie wiem jutro może wyczyszczę procka i jeszcze raz posmaruje? Albo sprobuje najpierw bez pasty? Podobno ona obniża temperaturę ok 5 stopni więc się nie powinno nić stać. Ale to dalej nie tłumaczy dlaczego komp się automatycznie nie wyłącza .... Może faktycznie czujnik jest walnięty?

Edytowane przez sferis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosyć ciepły tzn? Jeśli ciepły to znaczy, że spełnia swoje zadanie, raczej pasty bym nie obwiniał, bynajmniej nie przy takiej wysokiej temperaturze - wg twojego czujnika oczywiście. Jeśli parzy tzn że jest zbyt mało wydajny w stosunku do procka, lub twoich ustawień Vcore/częstotliwość/HT.

Podaj model i producenta płyty głównej.

Sprawdzałeś napięcia w biosie? Ile wynosi Vcore?

Zapomiałem teraz modelu, ale chyba w jakimś Gigabyte'cie były podobne "jazdy" z temperaturą. Po prostu czujnik miał ogromne przekłamania, tam problem rozwiązał nowy bios.

Jeśli już patrzyłeś na odczyty Everesta, to powiedz ile podawała wbudowana w procek dioda termiczna dla obydwu rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosc ciepły przy 80*C? powinieneś sie poparzyć!

NIE PROBóJ MONTOWAĆ COOLERA BEZ PASTY !! !! !! pasta jest czymś w rodzaju łącznika procka z podstawa coolera, radiatorem. heheh dopiero byś bałaganu narobił :P Zdejmij całkowicie chłodzenie z procesora, przeczyść dokładnie ihs z past, spod radiatora tez posmaruj minimalna ilością pasty procesor wyrównaj i zdejmij nadmiar pasty karta telefoniczna/kredytowa zamontuj chłodzenie sprawdź czy dobrze jest docisniety do procesora nie ma luzów itp jak to zrobisz i temperatura będzie dochodziła do tych nieszczęsnych 80*C to nie ma sie czym martwic czujka jest trefna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosyć ciepły tzn? Jeśli ciepły to znaczy, że spełnia swoje zadanie, raczej pasty bym nie obwiniał, bynajmniej nie przy takiej wysokiej temperaturze - wg twojego czujnika oczywiście. Jeśli parzy tzn że jest zbyt mało wydajny w stosunku do procka, lub twoich ustawień Vcore/częstotliwość/HT.

Podaj model i producenta płyty głównej.

Sprawdzałeś napięcia w biosie? Ile wynosi Vcore?

Zapomiałem teraz modelu, ale chyba w jakimś Gigabyte'cie były podobne "jazdy" z temperaturą. Po prostu czujnik miał ogromne przekłamania, tam problem rozwiązał nowy bios.

Jeśli już patrzyłeś na odczyty Everesta, to powiedz ile podawała wbudowana w procek dioda termiczna dla obydwu rdzeni.

Ani nie parzy ani nie jest zimny. Jest w zasadzie bardzo ciepły, ale można go długo trzymać i się nie sparzysz. Czyli chyba OK, prawda? Jeśli chodzi o pastę to czytałem, że jak się jej za dużo ta, to wręcz przeciwnie nie jest termoprzewodząca tylko jest izolatorem. Ale ja jej raczej mało dałem ... A może jednak za dużo? Ehh...

Moja płyta główna to właśnie Gigabyte GA-K8NMF-9, ale BIOS mam najnowszy (F9). Nowszego już nie ma ....

Co do tej diody. To powiesz dokładnie w jakiej zakładce EVERESTa to można sprawdzić?

Dosc ciepły przy 80*C? powinieneś sie poparzyć!

NIE PROBóJ MONTOWAĆ COOLERA BEZ PASTY !! !! !! pasta jest czymś w rodzaju łącznika procka z podstawa coolera, radiatorem. heheh dopiero byś bałaganu narobił :P Zdejmij całkowicie chłodzenie z procesora, przeczyść dokładnie ihs z past, spod radiatora tez posmaruj minimalna ilością pasty procesor wyrównaj i zdejmij nadmiar pasty karta telefoniczna/kredytowa zamontuj chłodzenie sprawdź czy dobrze jest docisniety do procesora nie ma luzów itp jak to zrobisz i temperatura będzie dochodziła do tych nieszczęsnych 80*C to nie ma sie czym martwic czujka jest trefna.

Czytałem, że ta pasta odejmuje zaledwie z 5 stopni ;> I że można jej nie używać jak ktoś nie chce i nic podobno z prockiem się nie stanie ;> Ale może ktoś mnie w błąd wprowadził :D

Edytowane przez sferis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem, że ta pasta odejmuje zaledwie z 5 stopni ;> I że można jej nie używać jak ktoś nie chce i nic podobno z prockiem się nie stanie ;> Ale może ktoś mnie w błąd wprowadził icon_biggrin3.gif

ale to nie chodzi to ze pasta odejmuje kilka stopni to to jest mnij istotne, w tym przypadku. chodzi mi o to ze pasta jest spoiwem termicznym miedzy procesorem a radiatorem pasta przekazuje ciepło z procesora na radiator. to jest coś w jak olej w silniku jak go nie ma to nie pojedziesz no chyba za sie uprzesz i zajedziesz do remontu w przypadku komputera do smietnika :P może porównanie nie zbyt wyszukane ale chybaproste :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to nie chodzi to ze pasta odejmuje kilka stopni to to jest mnij istotne, w tym przypadku. chodzi mi o to ze pasta jest spoiwem termicznym miedzy procesorem a radiatorem pasta przekazuje ciepło z procesora na radiator. to jest coś w jak olej w silniku jak go nie ma to nie pojedziesz no chyba za sie uprzesz i zajedziesz do remontu w przypadku komputera do smietnika :P może porównanie nie zbyt wyszukane ale chybaproste :)

Ale radiator dotyka procesora i bez pasty ;>

Zapomniałem dodać, że czujnik wskazywał dobrą temperaturę przy moim poprzednim procesorze. ....

Edytowane przez sferis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm zeby obrazowo to porownac - opona styka sie z podlozem. Tyle ze radiator+procesor bez pasty to niczym guma z bieznikiem vs slick przy slonecznej pogodzie - jakies 60% mniej powiezchni styku. Co przeklada sie przy chlodzeniu na ilosc transportowanego ciepla z ukladu na element chlodzacy.

Bardziej obrazowe tlumaczenie bez wulgaryzmow nie przychodzi mi do glowy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zakładce "Czujnik" Everesta masz wszystko.

Pasta musi/nie musi być :wink: w zależności od powierzchni stykającej radiatora. Im bardziej chropowaty tym lepiej zapodać trochę pasty. Druga sprawa to heatspreader procesora - blaszka na rdzeniu. Często w procach z rodziny A64 jest wklęsła nieco w środku (tzn nie tyle wklęsła co wystają nieco jej brzegi ponad powierzchnię środka). Generalnie zawsze lepiej dać trochę pasty. Jeśli nie wylałeś tam pół tubki :-P to nie masz się czym martwić, po prostu posmarować, zmontować do kupy i powinno być OK.

Tu masz data sheeta w PDF'ie od X2 pod socket939. Dla twojego proca max temperatura to 71stC. Zalecana podczas normalnego użytkowania to 42stC.

http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty..._docs/30430.pdf

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zakładce "Czujnik" Everesta masz wszystko.

Pasta musi/nie musi być :wink: w zależności od powierzchni stykającej radiatora. Im bardziej chropowaty tym lepiej zapodać trochę pasty. Druga sprawa to heatspreader procesora - blaszka na rdzeniu. Często w procach z rodziny A64 jest wklęsła nieco w środku. Generalnie zawsze lepiej dać trochę pasty. Jeśli nie wylałeś tam pół tubki :-P to nie masz się czym martwić, po prostu posmarować, zmontować do kupy i powinno być OK.

Tu masz data sheeta w PDF'ie od X2 pod socket939. Dla twojego proca max temperatura to 71stC. Zalecana podczas normalnego użytkowania to 42stC.

http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty..._docs/30430.pdf

Nie wylałem pół tubki. Dałem pasty tyle co ziarnko, bo tak pisało w instrukcji według której wykonywałem to pastowanie :D

A to obecne temperatury z tych diód termicznych (nie wiem czy o to chodziło)

Rdzeń 1: 73 stopni

Rdzeń 2: 78 stopni

Razem: 81 stopni

A napięcie wynosi: 1.41V ...

A komputer chodzi stabilnie, śmiga, nie wyłącza się samoczynnie ....

Edytowane przez sferis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już ... Mam GA-K8NMF-9 oparty na nForce 4.

A rdzeń jest Toledo.

Wybacz, przegapiłem to jakoś :)

W takim razie zrób jak koledzy radzą, czyli zamontuj chłodzenie jeszcze raz. Jeżeli temperatura nie spadnie, to możliwe że masz walnięty czujnik (miałem taki problem z jednym k8ns).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmontowałem teraz tego procka. Wyczyściłem dokładnie spirytusem. Zmontowałem go ponownie tym razem na próbę bez pasty. I dalej jest to samo :| Z pastą czy bez ... Dalej ta sama temperatura ... Więc to praktycznie na 99,(9)% walnięty czujnik ;/ Tylko jak ja teraz podkręcę tego procka? :( Jeśli chodzi o wentylator to nie mam BOXowego, mam Arctic Cooling Freezer 64Pro. Radiator idealnie dociska procesor. Teraz rozmontuje i nałoże jeszcze raz pastę i zobaczymy ;/ Czy ta pasta ma lekko prześwitywać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nałożyłem spowrotem pastę i dalej ta sama temperatura .. To chyba jednak czujnik .. Tylko co teraz mam w sprawie tego zrobić? BIOS mam najnowszy ;/ A jednak fajnie by go było troszkę podkręcić :(

Edytowane przez sferis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz pytanie. Czy czujnik przegrzewczy jest wbudowany w procesor czy płytę główną? Chodzi mi o to, czy jeśli procesor będzie się przegrzewał, komputer się automatycznie wyłączy. Bo w BIOSie znalazłem, że wyłączanie przeciążonego kompa jest wyłączone ;> I to jest ustawienie defaultowe. Jak je włączyłem, to nawet się system nie chciał uruchomić ;/ Jeśli czujnik antyprzegrzaniowy jest na procku to dobrze :) Proszę o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wbudowany w procku, tym razem działa w przeciwieństwie do AthlonaXP, dla którego zdjęcie radiatora kończyło się "killem". Tylko, że nadal AMD zamiast zastosować spowolnienie z obniżeniem napięcia od razu wyłącza kompa. Ale i tak zawsze to lepsze niż zabicie procka przegrzaniem.

Tym nie powinieneś się martwić, jedynie długotrwałą pracą w zbyt wysokiej temperaturze. Tu procek może drastycznie skrócić swoją żywotność, ale jeśli jest to przekłamanie czujki to może się okazać, że wcale nie jest przegrzany :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wbudowany w procku, tym razem działa w przeciwieństwie do AthlonaXP, dla którego zdjęcie radiatora kończyło się "killem". Tylko, że nadal AMD zamiast zastosować spowolnienie z obniżeniem napięcia od razu wyłącza kompa. Ale i tak zawsze to lepsze niż zabicie procka przegrzaniem.

Tym nie powinieneś się martwić, jedynie długotrwałą pracą w zbyt wysokiej temperaturze. Tu procek może drastycznie skrócić swoją żywotność, ale jeśli jest to przekłamanie czujki to może się okazać, że wcale nie jest przegrzany :wink:

Ok dzięki :) Wydaje mi się, że to faktycznie wina czujki .... Bo temperatura radiatora jest raczej dobra ;) Jakby procek faktycznie miał z 86 stopni to bym sie poparzył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi