Skocz do zawartości
welyk

Jaki Procesor S 478 Najchłodniejszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zmienić w komputerku - serwerku (desktop Della) procek. Jest tam Celeron 2.4GHz Northwood, pomijając fakt ze wydajności to to nie ma żadnej, to jak cokolwiek musi zrobić to się wentyl rozkręca...

Myślałem, żeby wsadzić tam P4 z HT, to bedzie pewnie juz Prescott, lub Celerona D ok 3GHz.

Pytanie, czy nie będzie jeszze cieplej, zależy mi, żeby wentylek chodził jak najciszej...

Który z tych procków będzie najchłodniejszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem jakiś czas temu na s 775 celerona D 805 2,66 GHz i w idle na boxowym wiatraku okolo 1200 rpm miał 28- 30 stopni dodam że nie było wiatraka słychać, za to znajomy ma p4 z HT 3,0 t w idle mimo starań było 50-55 więc raczej chyba celina D pytanie czy dostaniesz takie cuś na s 478

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zmienić w komputerku - serwerku (desktop Della) procek. Jest tam Celeron 2.4GHz Northwood, pomijając fakt ze wydajności to to nie ma żadnej, to jak cokolwiek musi zrobić to się wentyl rozkręca...

Myślałem, żeby wsadzić tam P4 z HT, to bedzie pewnie juz Prescott, lub Celerona D ok 3GHz.

Pytanie, czy nie będzie jeszze cieplej, zależy mi, żeby wentylek chodził jak najciszej...

Który z tych procków będzie najchłodniejszy?

Może zmień tok myślenia :

Jakie zastosować najcichsze chłodzenie do najwydajniejszego procka (z tych które wymieniłeś) ?

Mam P4 3,0GHz HT socket 478 i do tego pasywne chłodzenie Thermaltake + cichy wentylator

NoiseBlocker.

Inne pytanie : Czy płyta główna obsłuży HT ?

Edytowane przez Maryś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zmień tok myślenia :

Jakie zastosować najcichsze chłodzenie do najwydajniejszego procka (z tych które wymieniłeś) ?

Mam P4 3,0GHz HT socket 478 i do tego pasywne chłodzenie Thermaltake + cichy wentylator

NoiseBlocker.

Inne pytanie : Czy płyta główna obsłuży HT ?

płyta powinna obsłużyć każdy procek s 478 o jest na I865G.

Co do zmiany chłodznenia, to obawiam się, że nie wchodzi w grę bo jest to dekskto SFF, czyli ten najmnniejszy, bardzo mało miejsca w środku jest.

Samo chłodzenie jest bezgłośne, kiedy procek się nie wysila, ale jak ma coś do roboty to zaraz zaczyna się rozkręcać...

Pytanie ogólne w takim razie (P4 z HT raczej na pewno bedzie cieplejsze) czy celek Northwood, czy celek Prescott jest cieplejszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobile to dobra mysl!

Tutaj jest 3,2 -> http://www.allegro.pl/item229874768_intel_...ghz_1m_533.html

2,8 (ale 512kb a nie 1mb ale 100zł taniej) -> http://www.allegro.pl/item227947832_proces...33_fvat_gw.html

tylko czy te mobilne prockin ie sa nieco niższe? nie bedzie problemu z chłodzeniem, będzie dobrze przylegać?

coś mi sie kiedyś obiło o uszy ze mobilne intele sa nieco niższe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko czy te mobilne prockin ie sa nieco niższe? nie bedzie problemu z chłodzeniem, będzie dobrze przylegać?

coś mi sie kiedyś obiło o uszy ze mobilne intele sa nieco niższe...

Jedynie o wysokość krzemu (1mm) nie powinno to stanowic problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi