Angelo Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Witam, Mam problem z tymi pamieciami ktory przedstawia sie tak: Kupilem plyte Gigabyte P35-DS4no i do tego procka c2 q6600 i do tego pamieci na 1066Mhz. No i tu zaczyna sie problem mianowicie ram czyta mi jako 800MHz. Czy wie ktos czego to moze byc przyczyna?? Czytajac topik na tej stronie ludzie pisza o jakis zmianach napiecia itp. Ja sie totalnie nie znam na OC, ale czy te pamieci standardowo nie chodza na 1066Mhz?? Ustawione sa na 800Mhz?? Specialnie bralem tego kompa, zeby nie musiec bawic sie w OC(za zielony jestem w tych sprawach. pozatym braki w dobrym chlodzeniu) a tu mi z pamiatkami taki problem :mur: . Ps. Nie wiem czy to dobry dzial, ale tak jak pisze po przeczytaniu topica w tym dziale uznalem ze tu bedzie dobrze. Prosze o wyrozumialosc dla noobika :P Pozdrawiam Angelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Taktowanie ramu zalezy od magistrali procka z tego co wiem.. Musisz w biosie ustawic dzielnik, zeby pamieci byly jako ~1066MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Taktowanie ramu zalezy od magistrali procka z tego co wiem.. Musisz w biosie ustawic dzielnik, zeby pamieci byly jako ~1066MHz. To znaczy?? Moj procek chodzi na magistrali 1066Mhz wiec to chyba nie to. A gdzie sie w biosie ustala dzilenik bo ja nie moglem sam tego znalezc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 To znaczy?? Moj procek chodzi na magistrali 1066Mhz wiec to chyba nie to. A gdzie sie w biosie ustala dzilenik bo ja nie moglem sam tego znalezc...To rusz glowa i poszukaj na googlach lub na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 To rusz glowa i poszukaj na googlach lub na forum No nie no dzieki za pomoc jakbym wiedzial czego mam szukac to bym poszukal nawet nie wiem czy on mial racje no bo magistrale mam 1066Mhz. Wiec jak mi odpowiesz na moje pytanie to poszukam chetnie i jakbys mogl nie spamic bylbym wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Kontrolery poamieci mają to do siebie, że czasami nie rozpoznają pamięci tak jak należy, także trzeba zdefiniować na płycie poprawne ustawienia manualnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) 1. Wchodzisz do biosu (naciskasz "del" przy starcie) 2. Naciskasz kombinację klawidzy Ctrl+F1 3. Wchodzisz do zakładki M.I.T 4. Ustawisz System Memory Multiplier (SPD)” na “4.0+” 5. Ustawiasz DDR2 OverVoltage Control na +0.2V 6. Ustawiasz pierwsze 4 timingi na 5-6-5-16 7. Zapisujesz ustawienia. Jeżeli wszystko będzie ok, to załaduje się widows, a jeżeli nie, to komputer zrestartuje ustawienia do wartości defaultowych. Jak stwierdzisz, że wszystko działa jak najbardziej OK to możesz obniżyć DDR2 OverVoltage Control do +0.15V (i niżej) i timingi do 5-5-5-16. To tyle. Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) 1. Wchodzisz do biosu (naciskasz "del" przy starcie) 2. Naciskasz kombinację klawidzy Ctrl+F1 3. Wchodzisz do zakładki M.I.T 4. Ustawisz System Memory Multiplier (SPD)” na “4.0+” 5. Ustawiasz DDR2 OverVoltage Control na +0.2V 6. Ustawiasz pierwsze 4 timingi na 5-6-5-16 7. Zapisujesz ustawienia. Jeżeli wszystko będzie ok, to załaduje się widows, a jeżeli nie, to komputer zrestartuje ustawienia do wartości defaultowych. Jak stwierdzisz, że wszystko działa jak najbardziej OK to możesz obniżyć DDR2 OverVoltage Control do +0.15V (i niżej) i timingi do 5-5-5-16. To tyle. Po ustawieniu SPD na 4.0+ nie wstaje wogole. Po uruchomieniu ponownym timingi ustawienia zostaja tak samo DDR2 OverVoltage Control tez jedynie SPD ulega zmianie... Czyli to nie dziala. Czy moze byc to winna pamieci?? Moze jeszcze jakis pomysl?? Jeszcze kilka fotek na wszelki wypadek: Everest Kingmax sprawdzenie modulu CPU-Z Konfiguracja kompa: C2Q6600 Gigabyte P35-DS4 Geforce 8600 GE Dyska segate sata Kinmx 2x 1Gb/1066 Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez Angelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Po ustawieniu SPD na 4.0+ nie wstaje wogole. Po uruchomieniu ponownym timingi ustawienia zostaja tak samo DDR2 OverVoltage Control tez jedynie SPD ulega zmianie... Czyli to nie dziala. Czy moze byc to winna pamieci?? Moze jeszcze jakis pomysl??wątpię czy to wina pamięci. To samo działo się u mnie na DS4 - raczej to wina źlezoptymalizowanego biosu. Możesz jeszcze spróbować wybrać mnożnik pamięci 3.33 i timingi 4-4-4-12. Pamięci będą działały jako DDR2 890 przy niższych timingach, co da praktycznie taką samą wydajność jak DDR2 1066 CL5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 No oki pozniej sie jeszcze tym pobawie... Dzieki za pomoc, ale jeszcze chcialbym zadac jeszcze jedna pytanie(pewnie glupie, ale ja naprawde jestem noobem w tych sprawach:D ) Dlaczego pamieci sprzedawane sa jako 1066Mhz jezeli standardowo bez OC(jezeli to juz jest OC :lol: ) dzialaja jako 800?? :blink: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) No oki pozniej sie jeszcze tym pobawie... Dzieki za pomoc, ale jeszcze chcialbym zadac jeszcze jedna pytanie(pewnie glupie, ale ja naprawde jestem noobem w tych sprawach:D ) Dlaczego pamieci sprzedawane sa jako 1066Mhz jezeli standardowo bez OC(jezeli to juz jest OC :lol: ) dzialaja jako 800?? :blink: :mur:Pamięci sprzedawane sa jako DDR2 1066, bo to są pamięci DDR2 1066. W SPD (taki układ przechowujący informację o timingach, czyli opóźnieniach) mają zapisane max. ustawienia dla DDR2 800 z prostego powodu - kompatybilność z płytami głównymi. Zdecydowana większość dobrych pamięci ma zapisane w SPD gorsze ustawienia niż ustawienia na których pamięci są w stanie pracować. Użytkownik musi jednak sam je sobie odpowiednio ustawić w biosie. Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Pamięci sprzedawane sa jako DDR2 1066, bo to są pamięci DDR2 1066. W SPD (taki układ przechowujący informację o timingach, czyli opóźnieniach) mają zapisane max. ustawienia dla DDR2 800 z prostego powodu - kompatybilność z płytami głównymi. Zdecydowana większość dobrych pamięci ma zapisane w SPD gorsze ustawienia niż ustawienia na których pamięci są w stanie pracować. Użytkownik musi jednak sam je sobie odpowiednio ustawić w biosie. Oki rozumiem, czyli nie da sie na mojej plycie tego uzyskac chyba, ze bios poprawia jedynie moge szukac zblizonej konfiguracji bawiac sie ustawieniami/timingami itd. Dobrze zrozumialem?? A istnieje mozliwosc aktualizacji biosa na taki co by obsluzyl to ?? :rolleyes: :unsure: B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Oki rozumiem, czyli nie da sie na mojej plycie tego uzyskac chyba, ze bios poprawia jedynie moge szukac zblizonej konfiguracji bawiac sie ustawieniami/timingami itd. Dobrze zrozumialem?? A istnieje mozliwosc aktualizacji biosa na taki co by obsluzyl to ?? :rolleyes: :unsure: B-)da się uzyskać, ale będziesz musiał mocno zwiększyć napięcie na MCH i VFSB oraz na modułach aby uzyskać DDR2 1066 na mnożniku 4.00. MOżna też spróbować inaczej - obniżyć timingi i częstotliwość pamieci uzyskując również bardzo dobrą wydajność. Biosa możesz zaktualizować ściągając odpowiednią dla twojej płyty wersję ze strony producenta i flasciach!ąc @bios z poziomu windows lub bezpośrednio z biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 da się uzyskać, ale będziesz musiał mocno zwiększyć napięcie na MCH i VFSB oraz na modułach aby uzyskać DDR2 1066 na mnożniku 4.00. MOżna też spróbować inaczej - obniżyć timingi i częstotliwość pamieci uzyskując również bardzo dobrą wydajność. Biosa możesz zaktualizować ściągając odpowiednią dla twojej płyty wersję ze strony producenta i flasciach!ąc @bios z poziomu windows lub bezpośrednio z biosu. No i probowalem roznych konfiguracji i za kazdym razem komp sie nie podnosil. Bios-a uaktualnilem rowniez nie pomoglo. Moze jeszcze jakies propozycje?? Moze komos jednak sie udalo cos na tej plycie wykrecic?? Pozdrawiam Angelo Ps. mach82 udalo Ci sie wogole na tej plycie jakos podkrecic ten ram?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...