Skocz do zawartości
Draco27

Cmos Checksun Error I Problemy Z Pamieciam Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 2 miesiace temu złożyłem nowego kompa:

Abit AB9

2gb Patriot 2x1gb 800mhz llk

GF 7900gs galaxy

C2D 4300

Zasika tagan 430

Mam taki problem: Gdy uruchamiam komputer wyskakuje mi napis "Cmos checksun error - default loaded" mogę wcisnąć F1 aby kontynuować lub del, aby wejść do biosu..., ze ten problem sygnalizuje wyczerpanie baterii. Gdy wyłączę kompa, nie mogę go potem ponownie uruchomić - monitor gaśnie i pomaga tylko clear CMOSU przy pomocy zworki (CCMOS1) komputer uruchamia sie, ale przy kazdym restarcie trzeba powtarzać tą czynność... Dodatkowo pamięć ram odczytywana jest jako 533 a nie 800mhz i jakakolwiek zmiana częstotliwość albo timingów powoduje zwis... (zmiana banków nie pomogła) Ten problem pojawił mi sie wczoraj bez jakiejkolwiek przyczyny typu oc, co do oc procesor mam podkrecony do 2,8, ram nietknięty ustawiony na 444412.

bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Zobacz, może w TYM temacie znajdziesz rozwiązanie (choć dotyczy on nieco innego zagadnienia, to sposób działania będzie tutaj podobny).

Sprawdź też, czy bateryjka siedzi sztywno w "gnieździe" i czy któryś ze styków nie jest za bardzo odgięty. Sprawdź też, czy zworka CCMOS jest we właściwym miejscu.

Poza tym zobacz, czy się coś nie przegrzewa, skoro ustawienie czegokolwiek powoduje zwis.

Jeżeli nic z tych rzeczy nie pomoże, to spróbuj wsadzić inną (nową) bateryjkę.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge spokojnie podkręcić procesor do nawet 3.0 ale roszę kosci ramu zwis, bateryjke wyjmowałem, tylko ze komp ma 2 miechy (kupie jutro nowa) Temp mam niska, zresztą nie grałem nic od miesiaca ( nie żyłowałem sprzętu z powodu wakacji), a dodatkowo mam zamontowane 4 wentylatory w obudowie.

Post pokazuje mi teraz FF, w trakcie włączania kompa C1, 7F, 99 i FF... nie znam sie na tym

Edytowane przez Draco27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge spokojnie podkręcić procesor do nawet 3.0 ale roszę kosci ramu zwis, bateryjke wyjmowałem, tylko ze komp ma 2 miechy (kupie jutro nowa) Temp mam niska, zresztą nie grałem nic od miesiaca ( nie żyłowałem sprzętu z powodu wakacji), a dodatkowo mam zamontowane 4 wentylatory w obudowie.

Post pokazuje mi teraz FF, w trakcie włączania kompa C1, 7F, 99 i FF... nie znam sie na tym

FF oznacza bootowanie, czyli że (teoretycznie) wszystko jest OK.

Robiłeś to co pisałem wyżej?

Aha - no i nie wyjmuj czasem pamięci, gdy komp chodzi - musisz go uprzednio wyłączyć <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi