Draco27 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Witam 2 miesiace temu złożyłem nowego kompa: Abit AB9 2gb Patriot 2x1gb 800mhz llk GF 7900gs galaxy C2D 4300 Zasika tagan 430 Mam taki problem: Gdy uruchamiam komputer wyskakuje mi napis "Cmos checksun error - default loaded" mogę wcisnąć F1 aby kontynuować lub del, aby wejść do biosu..., ze ten problem sygnalizuje wyczerpanie baterii. Gdy wyłączę kompa, nie mogę go potem ponownie uruchomić - monitor gaśnie i pomaga tylko clear CMOSU przy pomocy zworki (CCMOS1) komputer uruchamia sie, ale przy kazdym restarcie trzeba powtarzać tą czynność... Dodatkowo pamięć ram odczytywana jest jako 533 a nie 800mhz i jakakolwiek zmiana częstotliwość albo timingów powoduje zwis... (zmiana banków nie pomogła) Ten problem pojawił mi sie wczoraj bez jakiejkolwiek przyczyny typu oc, co do oc procesor mam podkrecony do 2,8, ram nietknięty ustawiony na 444412. bardzo proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Hmm... Zobacz, może w TYM temacie znajdziesz rozwiązanie (choć dotyczy on nieco innego zagadnienia, to sposób działania będzie tutaj podobny). Sprawdź też, czy bateryjka siedzi sztywno w "gnieździe" i czy któryś ze styków nie jest za bardzo odgięty. Sprawdź też, czy zworka CCMOS jest we właściwym miejscu. Poza tym zobacz, czy się coś nie przegrzewa, skoro ustawienie czegokolwiek powoduje zwis. Jeżeli nic z tych rzeczy nie pomoże, to spróbuj wsadzić inną (nową) bateryjkę. Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco27 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Moge spokojnie podkręcić procesor do nawet 3.0 ale roszę kosci ramu zwis, bateryjke wyjmowałem, tylko ze komp ma 2 miechy (kupie jutro nowa) Temp mam niska, zresztą nie grałem nic od miesiaca ( nie żyłowałem sprzętu z powodu wakacji), a dodatkowo mam zamontowane 4 wentylatory w obudowie. Post pokazuje mi teraz FF, w trakcie włączania kompa C1, 7F, 99 i FF... nie znam sie na tym Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez Draco27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Moge spokojnie podkręcić procesor do nawet 3.0 ale roszę kosci ramu zwis, bateryjke wyjmowałem, tylko ze komp ma 2 miechy (kupie jutro nowa) Temp mam niska, zresztą nie grałem nic od miesiaca ( nie żyłowałem sprzętu z powodu wakacji), a dodatkowo mam zamontowane 4 wentylatory w obudowie. Post pokazuje mi teraz FF, w trakcie włączania kompa C1, 7F, 99 i FF... nie znam sie na tym FF oznacza bootowanie, czyli że (teoretycznie) wszystko jest OK. Robiłeś to co pisałem wyżej? Aha - no i nie wyjmuj czasem pamięci, gdy komp chodzi - musisz go uprzednio wyłączyć <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...