[Shinigami] Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Od paru dni mam problem z komputerkiem bo już robi się za wolny i ciężko jest na nim przemieszczać duże pliki pokroju 3-4 GB i pograć też za bardzo się nie da Opcja numer jeden zakłada żeby zaczekać na AM3 i zrobić konkretną przesiadkę, opcja numer dwa zakłada kupno SLi i drugiego GF 66GT co byłoby dość tanie bo w granicach 200zł albo zwyczajnie zakupić teraz jednego 78 czy 79 i zostać na wybrakowanej płycie głównej, opcja 3 to wymiana samego hdd bo jest dość leciwy i to tutaj może być problem z dużymi plikami. Zastanawiałem się też nad X2 ale chyba lepszy efekt dałoby kupno jeszcze 1GB ramu :?: AM2 raczej pomijam bo to prawie to samo co 939 a wymaga kupna nowego ramu i w zasadzie zatoczyłbym kółko bez żadnego zysku na wydajności :rolleyes: Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez Shiningami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Odnośnie kopiowania, to tylko HDD. Ewentualnie najpierw odinstaluj lub/i zainstaluj inne sterowniki ide od chipsetu, bo tutaj one czasem zamiast pomagać- psują w przypadku nf3 i nf4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 a może tak format? dokupić jakiś dysk sata2 i a jak juz sie przesiadac to na INTELygenta =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Z dyskow polecam WD :) Np takiego: WD 320GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 a może tak format? dokupić jakiś dysk sata2 i a jak juz sie przesiadac to na INTELygenta =) Format był, a z tym intelem to jakoś mi się nie uśmiecha, to też wymaga wielu nowych części :/ Z dyskow polecam WD :) Np takiego: WD 320GB Dysk wygląda ciekawie, ale do niedawna każdy wychodził z założenia że WD są badziewne, czyżby firma poprawiła swoje błędy ? :wink: No i jeszcze nie bardzo wiem po co mu 16MB pamięci wewnętrznej, jakiś czas temu czytałem o tym i wychodziło że w porównaniu z 8MB nie ma różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Dyski WD stały się bardzo dobre. Teraz niestety w tyle został Samsung. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Dyski WD stały się bardzo dobre. Teraz niestety w tyle został Samsung. Dasz rade podać mi oznaczenia jakich powinienem szukać ? Niestety troche wypadło mi się z obiegu :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Dasz rade podać mi oznaczenia jakich powinienem szukać ? Niestety troche wypadło mi się z obiegu :lol2: Ten, który podał xacti będzie good :). Jeśli będzie miał 16mb pamięci wewnętrznej to będzie dobry. Jeśli bardzo nie lubisz WD to dobry jest też Seagate, ale na prawde warto brać WD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Mam tego WD jego nazwa to WD 320GB AAKS. Dysk cichy nie słychać świstu talerzy podczas odczytywania/zapisywania jedynie to lekkie chrobotanie głowic. W porównaniu z Maxtorem 120GB na ATA ten dysk jest niesłyszalny :D oto on : http://www.znak.pl/index.php?cid=69&sc...D320+WD3200AAKS Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Ten, który podał xacti będzie good :). Jeśli będzie miał 16mb pamięci wewnętrznej to będzie dobry. Jeśli bardzo nie lubisz WD to dobry jest też Seagate, ale na prawde warto brać WD. Nie chodzi oto, że nie lubie. Nawet nigdy nie miałem WD jedynie czytałem artykuły i zawsze było coś przeciw, no ale jeśli twierdzicie, że są git to chyba się skusze :D Mam tego WD jego nazwa to WD 320GB AAKS. Dysk cichy nie słychać świstu talerzy podczas odczytywania/zapisywania jedynie to lekkie chrobotanie głowic. W porównaniu z Maxtorem 120GB na ATA ten dysk jest niesłyszalny :D oto on : http://www.znak.pl/index.php?cid=69&sc...D320+WD3200AAKS Nie wiem czy 320GB mi potrzebne, myślałem o przedziale 80-160 :) Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez Shiningami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Nie wiem czy 320GB mi potrzebne, myślałem o przedziale 80-120 :) W tej chwili kupno takich dysków jest nieopłacalne. Warto dołożyć te parę złotych do trochę większego :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Miało być 160 :) Dlaczego nieopłacalne ? Teraz mam 60GB i jakoś tam się mieszcze, no chyba że chodzi o względy technologiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 ale cena za 1GB wychodzi tragiczna ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Tylko musisz pamiętać o tym, że dysk twardy potrafi przetrwać nieraz kilka generacji procesorów i płyt głównych. Teraz wydaje się Tobie, że 60GB wystarczy a za jakiś czas będziesz się dziwił jak mogłeś wcześniej na takim czymś pracować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 No i temat leci dalej bo przypływ gotówki był :) Kupiłem Barracude 320GB z zapisem prostopadłym na SATA2, OCZ 2x1GB Platinum z CL2 i GF9600GT ( dumałem nad 8800GT ale 9600 mam na miejscu to nie musze polegać na poczcie a 8800GTS jest bez sensu skoro z można go mieć z GT) i teraz ostatnia rzecz Mother Board.... Mam popularnego Venica na 939 i chce przy tym zostać, dlatego chciałbym wiedzieć jakie są dwie najlepsze płyty na tą podstawkę ? Wiem że DFI jest kozacka ale trudno wyrwać a gigabyte mam i ten mostek północny grzeje się jak głupi a montowanie 40mm wiatraka odpada. Na AM2 nie przesiadam się bo już kupiłem pamiątki na DDR1, kasa która mi została musi wystarczyć na naprawe motocykla która może pochłonąć ponad 500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Trochę bez sensu. Kupiłeś DDR1 2x1GB - nieopłacalne. Kupiłeś 9600GT - jeszcze OK, ale lepiej 9600GSO 768MB. Zamiast Seagate lepiej Samsung F1. Poza tym tego Venice należałoby wymienić na 2 rdzenie - i to nie na s.939, bo są drogie. Trzeba było zapytać na forum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) Szczerze to trochę głupio zrobiłeś z tymi pamięciami. W tej chwili bardzo łatwo mógłbyś się przerzucić na sporo wydajniejszego intela. Np E2180 + P31-DS3L + 2GB goodram/kingston ( a z trochę droższych ale lepszych to a-data/ocz). Wyszło by Ci taniej z pewnością. No i ten 9600GT też nie trafiony za bardzo, ale teraz już za późno. Swoje pamięci DDR możesz sprzedać na allegro, dostaniesz za nie niezłą kasę za którą kupisz porządne pamięci DDR2 w większej ilości. Jeżeli nie interesuje Cię OC to wtedy możesz kupić coś na AM2+, bo jest to całkiem przyszłościowa platforma, dużo bardziej niż wymierające LGA775. Ogólnie to polecam: Sprzedaj swoje pamięci i kup: Zestaw 1: AMD Athlon X2 4800+ brisbane G2 Gigabyte GA-MA78GM-S2H 2x1GB goodram/kingston/a-data/ocz (w zależności od funduszy) Zestaw 2: E2180 P31-DS3L 2x1GB goodram/kingston/a-data/ocz koszta to ok 500zł. Nie wiem ile masz teraz $ do przeznaczenia, ale po sprzedaży starych gratów coś powinno jeszcze wpaść, więc myślę że się zmieścisz. Jeżeli jednak mimo wszystko nie chcesz zmieniać platformy to najlepiej zrobisz kupując nowego procka, jakiegoś X2. Zmiana mobo praktycznie nic Ci nie da. Co do tych dwóch zestawów, które podałem. Zestaw na AMD będzie wydajniejszy, jednak po OC intele wybija się na górę. AMD ma natomiast kilka plusów więcej. Wirtualizacja i prawdziwe 64bit. No i AM2+ jeszcze trochę pociągnie i nie będzie problemu z wymianą procka w przyszłości. Intel natomiast nie oferuje ani wirtualizacji ani 64bit, dodatkowo pod koniec roku wchodzą nowe podstawki pod intela i LGA775 umrze dosyć szybko. Co prawda nadal będziesz mógł wymienić procesor na coś lepszego, jednak nie wiadomo jak będzie wtedy z cenami. Obecnie taki Athlon XP bywa droższy od Athlona X2 na AM2. Edytowane 12 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Dysk kupiłem zanim jeszcze pojawił się F1, ram kupiłem taki a nie inny bo mam tylko slot DDR1 i 939 nie obsłuży DDR2. Zmiana poowy kompa mi nie lezy bo to jest i tak ma przyzwoite możliwości a remont motocykla to robota nie w kij dmuchał, grafike kupiłem taką żeby zastąpiła 66GT bez wydawania 600zł a do Colina 5 nie trzeba wiele. Ale dajcie spokój z platformami, chodzi mi o samo Mobo z samym 939, to trzeba wymienić bo mój obecny mostek północny to mały grzejnik i w dodatku coś robi z napięciami na płycie że RAM po wymianie robi się tak gorący że dotknąć go nie można i chyba zwyczajnie mam trafioną płyte. Procek owszem też zmienie ale później i X2 miałem w planach ale nie wiem czy drugie jajo mi potrzebne jak mam XP, w rendery i inne konwersje filmów się nie bawię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Jak Cię stać to bierz to mobo, ale jak powiedziałem, nie wiele Ci to da. http://www.allegro.pl/item395538933_dfi_ut...mostek_sli.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Dysk kupiłem zanim jeszcze pojawił się F1, ram kupiłem taki a nie inny bo mam tylko slot DDR1 i 939 nie obsłuży DDR2. Zmiana poowy kompa mi nie lezy bo to jest i tak ma przyzwoite możliwości a remont motocykla to robota nie w kij dmuchał, grafike kupiłem taką żeby zastąpiła 66GT bez wydawania 600zł a do Colina 5 nie trzeba wiele. Ale dajcie spokój z platformami, chodzi mi o samo Mobo z samym 939, to trzeba wymienić bo mój obecny mostek północny to mały grzejnik i w dodatku coś robi z napięciami na płycie że RAM po wymianie robi się tak gorący że dotknąć go nie można i chyba zwyczajnie mam trafioną płyte. Procek owszem też zmienie ale później i X2 miałem w planach ale nie wiem czy drugie jajo mi potrzebne jak mam XP, w rendery i inne konwersje filmów się nie bawię. Jednak zastanów się nad zmianą platformy na nowszą. Powody? 1GB DDR1 cenowo odpowiada 2GB DDR2, za X2 do s939 dostaniesz procka AM2+1GB DDR2. No ale za 2x1GB+E1200+P31-DS3L zapłacisz 373zł. I jeśli uważasz że ten E2160 jest słaby to powiem że zegar w zegar z X2 jest szybszy a OC w okolicach 3GHz też nie powinno stanowić problemu. Wydajesz 373zł minus to co dostajesz za stary sprzęt czyli ok 240zł. Dopłacasz 130zł. Warto? Warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 E1200 I znowu E1200... Polecam przeczytać mojego posta z innego tematu o różnicach między E1200, a E2160 : http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3046493 Tutaj Cache jest po prostu za mało. Min, to E2xxx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Miguel707 a porównanie do X2 z podobnym taktowaniem? I nawet gdyby E1200 miał za mało cache to jest jeszcze E2140 którego można wyrwać w podobnej cenie. Zresztą skoro mnie poprawiasz to podaj lepsze rozwiązanie na sensowanej płycie za ok 380zł. OT Miguel707 skąd brałeś te wykresy? Bo Crysis nie piszę się Crysys... /OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 OT Miguel707 skąd brałeś te wykresy? Bo Crysis nie piszę się Crysys... /OT X-Bit Labs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Jak Cię stać to bierz to mobo, ale jak powiedziałem, nie wiele Ci to da. http://www.allegro.pl/item395538933_dfi_ut...mostek_sli.html Planowałem zmieścić się w 200zł dlatego poczekam do końca aukcji innego DFI. Wczoraj jak chodziłem po sklepach to były tylko starsze Gigabyte i nic więcej ale można wyrwać K8N SLI za 200zł, z tego co pamiętam NB już się tak mocno nie grzeje a konstrukcja jest mi znana ale sądze że OC mogłoby być tak samo żałosne jak teraz. Czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat ASUS i Abit serii K8 ? ew. MSI Jeszcze przez ostatnie 10 minut rozważałem zmiane platformy ale totalnie nie orientuje się w chipsetach Intela i to jest czarna magia do tego czytałem gdzieś że Intel pracuje nad nową podstawką i 775 może dość szybko umrzeć ale też nie wiem jak to jest z AM2+ i AM3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Jak się nie orientujesz w chipsetach Intela, to mogłeś zapytać na forum. Jak boisz się o LGA775, to możesz wziąć AM2 z integrą 780G i 6600GT sprzedać - 780G będzie jedynie 10-15% słabsze. No i wtedy weźmiesz Athlona X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Niestety muszę powiedzieć PAS ! Procek nie nadąża za 9600GT, nowe gry potrzebują na budziku 2,6GHz a tyle to nie wycisnę z X2 939 Nowy pomysł jest taki, zmieniamy wszystko w środku ale po kolei. Myślałem nad płytą główną i 775 może być bo nowa podstawka intela kosztuje chore pieniądze Procek na wstępie jakiś celeron D jak dozbieram szmalu to Core2Duo mnie urządza RAM jest w zasadzie tani jak barszcz i za 150zł można mieć dość szybkie GEIL z radiatorkiem i tu moje pytanie Czy można kupić płytę w formacie ATX która obsłuży Core2Duo i nie będzie kosztowała ponad 300zł ? Sam wyszukałem http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=15785 Osprzęt jaki zostanie i sprawi mi problemy to karta dźwiękowa PCIEx1 i tuner TV na PCI stąd potrzeba normalnego ATX a nie mikro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Procek - E5200 nowy / E21x0 używany z Allegro Mobo - Gigabyte EP31-DS3L. Jak drożej, to Asus P5QL Pro RAM - 2GB w jednej kości Goodram 800 / 2x2GB A-Data EE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeDpl Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Witam! Jak widzę po tym temacie to w gorącej wodzie jesteś kąpany. W tej chwili nie jest dobry czas na zakupy, radzę poczekać do lutego. 1 Złoty leci na łeb 2 ATI zapowiada obniżkę 3 AMD wprowadza nowe procesory 4 Intel zapowiada obniżkę Jeżeli bardzo chcesz kupić no to zestaw Miguela ale... to nie jest dobry czas :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Hmm mam podobna sytuacje i narazie zamierzam zmienić tylko procek na x2 i dokupić ramu, jakoś przekuleje właśnie do lutego-marca i zmiana platformy. Ceny pójdą na pewno w dół, dzięki czemu za tą kase co bym miał teraz włożyć dostane raczej lepszy konfig niż teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 No i poczekam, nie ma pośpiechu poodkładam kasę a grać jakoś się tam da. Adler olej tego X2 bo wpakujesz 350zł a cudów nie będzie, wrzuć do banku do skarpety czy co kolwiek do lutego będziesz miał szmal na przeróbki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...