Skocz do zawartości
_bartx

Rozdzielczość A Odświeżanie [crt]

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problemy z ustawieniem odpowiedniego odświeżania do rozdzielczości - już piszę o co chodzi. Mam 17" CRT Samsunga. Rozdzielczość z jakiej korzystam to 1280x960x32 85Hz. Do tej rozdziałki mam ustawiony obraz - tzn. tak, żeby był prostokątem, bez żadnych okrągłych rogów itp. - to co się w menu monitora ustawia. W 1024x768 przy 85Hz/100Hz mam obraz o tym samym kształcie. Problem pojawia się 800x600 i niższych - wtedy, obojętnie jakie odświeżanie ustawię, mam wypukłe boki w obrazie. To samo w 1280x960 ale w 60Hz (3D Mark 2k6 na przykład). Jak można temu zaradzić. Sprzęt jak w podpisie, monitor podłączony przez przejściówkę D-Sub -> DVI, ale myślę, że to nie ma wpływu. Przedtem miałem GF 4 Ti i też to się pojawiało, z tym, że teraz 1024x768 85Hz mam OK, a przedtem nie. Jak temu zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BArt_X

Ja nieco w innej kwestii. Widze, ze masz Evge 7900gs tak sie sklada, ze ja tez. To jest jakis selekt, ze tobie tak pamieci sie kreca jak szalone czy jakies mody robiles. Jak z chlodzeniem, ona u mnie jest dosc ciepla (w Idle ma 55stopni przy 45stopniach w budzie). Na standardowym lecisz chlodzeniu czy cos zmieniales?(Accelero czy cos w ten desen). Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra już wiem, ze trzeba ustawiać monitor. Jest jakiś program do ustawienia odświeżania na sztywno dla danej rozdzielczości? Chyba miałem już kiedyś coś takiego, ale nie pamiętam nazwy. Bo w nTune nic takiego nie ma, przynajmniej nie widziałem. Zwykle nowe gry już mają ustawianie odświeżania, ale nie wszystkie. A za 60Hz to ja podziękuję...

Co do grafy - to nie żaden selekt, normalna sztuka na seryjnym chłodzeniu bez modów. 930MHz to tak trochę na wyrost, bo jakieś małe arty czasem są, ale tak do 900MHz to spokojnie z nawiewem z boku budy. No ale w 3d markach to do 945MHz i test bez problemu przechodzi (mimo artefaktów, które nie są dokuczliwe - czasem jakaś czarna kropka się pojawi) :D Za to rdzeń słabo idzie - 580MHz to max na standardowym coolerku, przy 585MHz już są zwiechy. Wolałbym więcej na rdzeniu niż na pamięciach, ale trudno. Karta nagrzewa się w Ati Tool 0.27 do jakiś 74C, a ile w budzie mam to nie wiem, bo brak czujnika, ale buda wentylowana.

EDIT: Jak Ci się grafa kręci?

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie bardzo krecilem bo nie czulem potrzeby:) I tak jest wydajna konkretnie. Raz sobie tak dla jaj tylko zmienilem takty na 550/1500 i bez bolu poszla. Bede sie musial pobawic wyzej po to, zeby wiedziec ile moze pociagnac bo na dzien dzisiejszy i tak mi wystarcza na standardowych taktach.

Tez uwazam, ze bardziej na wydajnosc wplynie tutaj podbicie rdzenia, zreszta tak tez z jakis testow ktore czytalem wynikalo. Tak wysoko taktowana pamiec na szynie 256bit i tak nie ogranicza karty bo jej przepustowosc jest ogromna wiec rdzen ma tu wiecej do powiedzenia.

Jak rdzen puszczales wyzej to sie grzal mocniej? Ciekaw jestem czy zwiechy wynikaly z temperatury ale raczej sadze, ze z za malego napiecia (ten chip ponoc do 130stopni wytrzymuje a od 115 dopiero zwalnia).

EDIT:

Dzis na gruncie testow ustalilem max mojej karty na 580/1600. Jak rusze jedno albo drugie w gore to juz sie pojawiaja arty. Fakt, ze niewielkie ale jednak juz sa wiec nie jest juz stabilnie. Pamieci ustawialem max na 1700MHz i wtedy juz wystepowaly solidne bledy w postaci przeklamania w cieniach w testach. Nie wiem jakim cudem twoje pamieci lataja tak wysoko. Podkrecalem riva tunerem, odczyty taktowan z everesta.

Wyniki przy 2GB ram i x2 3800+ niekrecone:

3dmark03 185000pkt

3dmark05 8804pkt

3dmark06 5829pkt (1024x768)

Edytowane przez Misiekskrzypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi