Idaho Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Witam Jak w temacie. Karta to WinFast A280 LE TD 128MB AGP x8 na GF 4Ti 4200 AGP x8. Na rynku jest sporo propozycji, testów również. Co proponujecie? Zastanawiam się nad: 1. Zalman ZM80A-HP ale nie wiem czy wystarczy ma tylko 1 heatpipa 2. Zalman ZM80D-HP 2 heatpipe 3. Be Quiet Polar Freezer (czy to nie przerost formy nad treścią?) 4. Thermaltake Schooner (czy to nie przerost formy nad treścią?) Bardziej skłaniałbym się do pkt 1 i 2. Nie będę tej karty podkręcał ale też nie wiem jaki ma ta karta potencjał (czyt. jak mocno się grzeje po 18h/24dni pracy?) a cenię sobie ciszę. Nie wchodzą w rachubę żadne wiatraki puszczone na 5V itp, itd. Tak korzystałem z szukajki, oraz google. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 http://www.allegro.pl/item228130166_arctic...wosc_gw_fv.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Witam Sorry ale rozstaw kołków mocujących nie pasuje, akurat w tym modelu jest ok 78mm. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Co nie znaczy ze na PCB nie ma innych otworow mocujacych :arrow: http://www.ixbt.com/video2/gf4ti4200-6.shtml Szkoda ze nie ten dzial :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Miałem Zalmana HP80 z jedną heat-pipe na GF4Ti , z tego co pamiętam musiałem dołożyć wiatraczek 1400 obr/min. ponieważ radiator parzył . Niemniej bez wiatraka spokojnie daje radę(karta działa do dziś tj. jakieś 5lat w kompie kuzyna i jest/była cały czas podkręcona). Jedyna wada ,to podniesienie temperatury w obudowie o kilka stopni , ale z tym trzeba się liczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 ... a cenię sobie ciszę. Nie wchodzą w rachubę żadne wiatraki puszczone na 5V itp, ...A na 5.5V już wchodzą w grę :P nie mogłem się powstrzymać, jak to przeczytałem - dlaczego nie mogą być wiatraki na +5V, bo to dla mnie nielogiczne skoro lubisz ciszę :?: Jak nie wejdzie Accelero S2, to zobacz Revolteca Graphic Freezer Pro / EVERCOOL VCRHC TURBO 2 - kupujesz to za 60 PLN (czyli prawie 40 PLN taniej niż ten Zalman ZM80D), podłączasz wentyl na +5V i ... słyszysz ciszę - a jak jesteś twardy to możesz całkiem odłączyć wentylator - proponuję wyprowadzić (na panel lub na śledzia) przełącznik (np. taki za 2 PLN) i podpiąć do niego wentylator i dalej na +5V - jak bedziesz siedział w 2D to wiatrak OFF, jak w 3D to wiatrak na +5V ON. Ot i całe rozwiązanie - tanie, bezpieczne, proste w wykonaniu i przydatne dla lubiących ciszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Dzięki za odzew. Ciekawa sprawa z tymi otworami nawet nie podejrzewałem że coś takiego jest. Muszę sprawdzić czy mam coś podobnego. Teraz jadę na R8500 właśnie z Zalmanem ZM80A-HP a tam przed zdjęciem oryginalnego radiatora z wiatrakiem miałem 2 kołki a po zdjęciu (niespodzianka :wink: ) 2 otwory. A tu taka zagwozdka. Szykowałem się do wymiany dopiero po kupnie, a tak jeśli się okaże że są dodatkowe otwory to pokombinuję z radiatorem od gigabyte z GF7600. Muszę zmierzyć rozstaw. Co do Zalman ZM80A-HP z 1 heatpipem to jednak zrezygnuję (chociaż brałem go mocno pod uwagę cena na allegro ok 24zł) Niepotrzebnie pisałem "...na 5V". Powinienem był skończyć na "...żadne wiatraki". Czytając podobne wątki o pasywnym chłodzeniu chciałem właśnie uniknąć rad "zamontuj wiatrak puszczony na xV nie będziesz go słyszał a będzie ci lepiej chłodził..." Sam pomysł z pstryczkiem elektryczkiem za 2 złocisze jest jak najbardziej OK! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 A opłaci Ci się wymieniać to chłodzenie? Nie lepiej kupić coś takiego - http://www.allegro.pl/item229999012_radeon...mb_128bit_.html. Chłodniejsza, nowsza i zadowoli się standardowym radiatorkiem a i ładnie się podkręci. Miałem GF 4 Ti 4200 z dorobionym chłodzeniem, do tego Air Guard 60mm i była bardzo cicha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...