Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcę kupić kolumny podłogowe do 400zł STEREO, i proszę mi powiedzieć co jeszcze potrzeba by uruchomić to wszystko na kompie :), czekam na odpowiedź.

Edytowane przez modman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ten dział popros moderatora o przeniesienie.

Fajny zestawik ciężko Ci będzie złożyć za 400PLN, potrzebujesz kolumn/wzmacniacza/kabli/karty dzwiękowej i zazwyczaj także odtwarzacza cd jesli chcesz sluchac plyt w dobrej jakosci a nie mp3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 400zł kupisz jedną wmiare dobrą kolumne ;) za drugie 400 drugą i za trzecie 400zł wzmacniacz :P Jak chcesz coś tańszego, to poszukaj na stl.pl, może coś znajdziesz, albo na allegro używane :) wzmacniacz też chyba z allegro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim jakiś wzmacniaczyk.

Ale ja polecałbym ci pomyśleć zawczasu o zestawie 5.1.

Czyli jakiś amplitunerek, a kolumnienki dokupujesz w razie dostawy gotówki.

Osobiście polecam Kodę AV-505x, dość mały koszt jak za taki amplituner. Bardzo pozytywnie oceniany. Dużo najróżniejszych wejść/wyjść i co najważniejsze ma 6-kanałowy wzmacniacz w odróżnieniu od innych amplitunerków.

Pod 6 kanał bezproblemowo zamiast dodatkowego głośnika efektownego poddać sygnał subwoofera, dzięki czemu można troszkę zaoszczędzić kupując subwoofer pasywny (wyjście na sub aktywny także jest)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie jezeli w gre wchodza uzywane czesci.

Poza kolumnami potrzebujesz jeszcze: wzmacniacza [lub amplitunera], karty muzycznej [jesli ma byc podpiete do kompa] lub odtwarzacza cd oraz interkonektow czy kabli laczacych kulumny ze wzmacniaczem oraz wzmacniacz z karta [badz cd-kiem]

Fajny zestawik ciężko Ci będzie złożyć za 400PLN, potrzebujesz kolumn/wzmacniacza/kabli/karty dzwiękowej i zazwyczaj także odtwarzacza cd jesli chcesz sluchac plyt w dobrej jakosci a nie mp3

A kompresji bezstratnej [flac, ape] lub zgrywaniu do Wave to pan nie slyszal? :) Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę dzwiękową mam Audigy 2 ZS. Kolumny wolałbym jakieś nowe, a reszta może być używana.

Co powiecie o tych kolumnach ? http://allegro.pl/item227593617_kolumny_vo...kraft_200w.html

Edytowane przez modman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę dzwiękową mam Audigy 2 ZS. Kolumny wolałbym jakieś nowe, a reszta może być używana.

No to ok, na poczatek wystarczy. Tylko w przypadku audigy pamietaj o KX'ach i resamplingu programowym [polcam Foobar]

Jesli masz pokoj mniejszy niż ~17-80 m2 to skup sie raczej na kolumnach podstawkowych [tzw. monitorach]

Polecam to forum: http://www.audiostereo.pl/forum.html w celu wyboru kolumn i wzmacniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kompresji bezstratnej [flac, ape] lub zgrywaniu do Wave to pan nie slyszal?

Może źle się wyraziłem, nie pomyślałem, że właściciel tematu może tego nie potrzebować, bo ja uznaje odtwarzacz za niezbędny podzespół audio, dla mne wygodniej jest włożyć płyte i się nie martwić kompami ;)

Sorki za nieprecyzyjne wyrażenie

BTW nie zauważyłem opisu tematu i mylalem ze caly zestaw chciałeś złożyć za 400pln. do 1000PLN IMO bez problemu można coś złożyć.

Polecam kolumienki Wharfedale Diamond 9.1 - pomimo niepozornego wyglądu można z nich wydobyć naprawdę wiele, są precyzyjne, dają odpowiednią przestrzeń i miękki nie przesterowany bas nie wybijający się na pierwszy plan. W tej cenie [529 - allegro] na prawdę warto.

Wzmacniacz znajdziesz pewnie używany na allegro, jeśli nie planujesz kupować dodatkowych głośników to nie kupuj wzmacniacza 5.1, nie warto - sa o wiele droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego jeszcze nie przeniesiony ?

Heh , nie wiem.

PS

A może na razie kupić dobry amplituner , a potem głośniki stereo, tak za miesiąc. Co wy na to ?

Powiedzcie mi jeszcze jakie kable są do tego potrzebne by to wszystko podłączyć pod kompa.

Edytowane przez modman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli na karcie nie masz wyjścia optycznego lub wejścia optycznego w amplitunerku, to pozostaje ci analogowe 5.1 za pomocą chinchy. Większość amplitunerków posiada takie wejścia, ale lepiej sprawdzić (wejście na 6 chinchów). Kable kupujesz wtedy normalne: jack stereo 3,5 na 2 chinche.

Ja grzebałem przez kilka dni za amplitunerkiem (zakupu dokonałem z 1,5 miesiąca temu). Jeśli chcesz mieć nowy to wg mnie za 750zł nie kupisz nic lepszego od Kody, którą wymieniłem (poczytaj sobie recenzje z różnych czasopism na stronie którą podałem) Jeśli coś używanego, to musisz pogrzebać na allegro.

Wg mnie kup na razie dobry amplitunerek, a powoli dokupuj potrzebne kolumienki. Cena tych podzespołów nie zmienia się z dnia na dzień, jak części do kompika, więc stratny nie będziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to tak biorę ten amplituner http://www.polpak.com.pl/pl/index.php?katg...t=5&prod=42, zostaje mi 200zł , w przyszłym miesiącu będe mieć ok 400zł, czyli 600zł na 2 kolumny stereo, w takim razie jakie kolumny polecacie do 600zł ?

Edytowane przez modman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 stow chcesz w topic w taką ample? Kup sobie jakis porzadny uzywany piecyk stereo na allegro zamiast pchac sie w taki shit.

Następny pseudo audiofil. Oczywiście wszystkie najlepsze czasopisma Audio w Polsce są głupsze od ciebie i nie potrafią ocenić i opisać sprzętu.

Kolega ma marne 1000zł i chce mieć 5.1. AMPA stereo to pewnie ma niejednego. Dobry pomysł. Nie mieć w ogóle kina domowego, tylko pchać się w kolejny stereofoniczny bzdet. Bo za 800zł to też kupisz [ciach!]o stereofoniczne (na dodatek używane, świetnie, może będzie działać przez miesiąc LOL)

Ampik kody ma najnowsze dekodery, więc do kina domowego z niższej półki jak znalazł.

Takie opinie, to mnie po prostu rozśmieszają do łez.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz tak jakbyś porównywał X-fi najwypaśniejszą wersje i ESI Juli@

X-fi ma 100 rodzajów dekoderów, 30 wtyczek, największy karton, 3 certyfikaty THX itd itp.

Brakuje jej tylko...jakości dzwięku, ale czy to ma jakies znaczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakości dźwięku HAHAHA no ależ oczywiście, ty potrafisz odróżnić nawet najmniejszą różnicę między oryginalnym CD i kopią tego CD. Przecież na tej drugiej brakuje połowy pasma, są zniekształcenia w porównaniu do pierwszej LOL.

Tak samo pewnie mi powiesz, że odróżnisz diametralne różnice w jakości, jak kupisz sobie kabel głośnikowy za 5tyś HAHAHAHAHA. Niestety nie wszyscy urodzili się w bogatej rodzinie i stać ich na zestaw głośników za 100tyś i amplituner za następne 40tyś.

200tyś na sprzęt Audio, żeby co odróżnić? WOJNA o tzw. pietruszkę. Już było wiele testów, że nawet najlepsi audiofile nie potrafili odróżnić sprzętu za krocie od sprzętu za kilka tysiaków.

Kolega prawdopodobnie chce używać amplitunera do gier, filmów i muzyki.

To co proponujesz nadaje się tylko do słuchania muzyki. 1:3 dla amplitunera 5.1. A tego wzrostu jakości dźwięku, co tak bronisz, to pewnie i tak nie zauważy na kolumienkach za 600zł, które planuje kupić.

Więc skończ już to bezsensowne komentowanie zakupu tego amplitunera. Poczytaj sobie najpierw te artykuły w PDF dostępne na tamtej stronie, bo pewnie się z nimi nie zapoznałeś, a [ciach!]ły piszesz, bo zobaczyłeś cenę amplitunera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakości dźwięku HAHAHA no ależ oczywiście, ty potrafisz odróżnić nawet najmniejszą różnicę między oryginalnym CD i kopią tego CD. Przecież na tej drugiej brakuje połowy pasma, są zniekształcenia w porównaniu do pierwszej LOL.

Nie nie słysze żadnej różnicy, lecz z pewnoscia nie mam sluchu absolutnego.

Tak samo pewnie mi powiesz, że odróżnisz diametralne różnice w jakości, jak kupisz sobie kabel głośnikowy za 5tyś

Można kupić dobrze grający interkonekt za 50PLN i słysze różnice, droższych nie miałem przyjemności używać.

HAHAHAHAHA.

:)

Niestety nie wszyscy urodzili się w bogatej rodzinie i stać ich na zestaw głośników za 100tyś i amplituner za następne 40tyś.200tyś na sprzęt Audio, żeby co odróżnić? WOJNA o tzw. pietruszkę.

Nie piszesz chyba do mnie bo jak widzisz w mojej sygnaturze mam taniutki zestawik, low-end i tyle

Już było wiele testów, że nawet najlepsi audiofile nie potrafili odróżnić sprzętu za krocie od sprzętu za kilka tysiaków.

Im tanszy sprzęt tym różnice większe

Kolega prawdopodobnie chce używać amplitunera do gier, filmów i muzyki.To co proponujesz nadaje się tylko do słuchania muzyki. 1:3 dla amplitunera 5.1.

Rozumiem, że w filmach takie głośniki się nie odpalą czy co? Na dobrym stereo bardzo fajnie się ogląda filmy gra itd. No ale wiadomo, że można dopłacić wiele kasy i cieszyć się sprzętem grającym tak samo w stereo ale za to masz kolumny z tyłu itd. Sam z chęcią zlozyłbym ale, żeby grało porównywalnie do taniego zestawiku stereo, potrzeba o wiele większych nakładów finansowych

A tego wzrostu jakości dźwięku, co tak bronisz, to pewnie i tak nie zauważy na kolumienkach za 600zł, które planuje kupić.

Nie wszyscy nie odróżniają jakości dzwięku pomiędzy amplitunerem jakiejś niskiej klasy tymczasem wzmacniacz stereo można już za tą cene kupić całkiem fajny.

Więc skończ już to bezsensowne komentowanie zakupu tego amplitunera.

Na forum każdy ma możliwość wypowiedzi o ile przestrzega regulaminu.

Poczytaj sobie najpierw te artykuły w PDF dostępne na tamtej stronie, bo pewnie się z nimi nie zapoznałeś, a [ciach!]ły piszesz, bo zobaczyłeś cenę amplitunera.

Opieram się na doświadczeniu i wiem że za tą cene nie można kupić dobrego wzmaka 5.1 Edytowane przez PMichalak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następny pseudo audiofil. Oczywiście wszystkie najlepsze czasopisma Audio w Polsce są głupsze od ciebie i nie potrafią ocenić i opisać sprzętu.

Kolega ma marne 1000zł i chce mieć 5.1. AMPA stereo to pewnie ma niejednego. Dobry pomysł. Nie mieć w ogóle kina domowego, tylko pchać się w kolejny stereofoniczny bzdet. Bo za 800zł to też kupisz [ciach!]o stereofoniczne (na dodatek używane, świetnie, może będzie działać przez miesiąc LOL)

Ampik kody ma najnowsze dekodery, więc do kina domowego z niższej półki jak znalazł.

Takie opinie, to mnie po prostu rozśmieszają do łez.

Wez ty sie nie osmieszaj jak sie na temacie nie znasz - to raz

A dwa, spojz na nazwe tematu i pierwszy post, zdaje sie ze autor szuka wlasnie tego "stereofonicznego bzdetu".

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@freaker

Wiem, że każdy ma prawo do wypowiedzi, ale akurat Paolo sypnął bezsensownym niczym nie popartym bzdetem. Na dodatek sam niczego nie zasugerował. Po prostu skomentował mój komentarz, zamiast pomóc madmanowi w podjęciu decyzji.

Jest to tzw. "zaśmiecanie forum". Nie pomogę, ale napiszę, przecież mam do tego prawo.

@Paolo

Weź ty się lepiej nie ośmieszaj, bo widać, że czytasz może co trzeci post. Kolega bardziej jest teraz nastawiony na 5.1... doczytaj.

@PMichalak

Najlepsze w tobie jest to, że nie miałeś możliwości odsłuchu tego amplitunera, ale ostro wynika z twoich komentarzy, że Koda to syf w porównaniu do twojego zestawu stereo. Zresztą odsłuchu swojego AMPA Stereo dokonujesz na pierdziawkach, które nawet nie wiedzą, co to jest dobra reprodukcja bassu. Takie coś to u mnie robi za satelity z tyłu.

Z twojej wypowiedzi wynika także, że nie masz pojęcia, co to jest dźwięk 5.1 np w grach.

Już tłumaczę: To jest takie coś, że słyszysz, jak przeciwnik strzela ci w plecy... dotarło?

Co do filmów, to chyba to już sobie dopowiesz.

Gdybyś miał doświadczenie i wiedział, co to są efekty przestrzenne w filmach/grach, to wątpię, żeby twoim wyborem nadal byłby zestaw stereo.

Inna sytuacja jest, gdy wykorzystujesz swój zestaw do słuchania tylko i wyłącznie muzyki. Nie oglądasz filmów i nie planujesz podłączyć amplitunera do komputera.

Madman planuje zamiast kupować zestaw pierdziawek komputerowych 5.1, złożyć sobie porządny zestwik z amplitunerem za rozsądne pieniądze. Więc wybór przez niego AMPA stereo byłby wielkim błędem.

BTW: nawet najtańszy AMP 5.1 będzie grać o niebo lepiej niż to co jest wkładane do komputerowych zestawów.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega @Elektornek to równy gość, zna sie na temacie , bo widać :), i dlatego wybiorę to co on poleca, a nie to co inni tu piszą co nic nie wnosi do tematu.

Ostatecznie biorę AMP

http://www.polpak.com.pl/pl/index.php?katg...t=5&prod=42

Kolumny STEREO:

http://allegro.pl/item229743226_wharfedale...9_3_sw150_.html

Resztę dokupi się z czasem, na razie STEREO a potem 5.1

Dzięki wszystkim obeznanym w temacie za pomoc w wyborze sprzętu.

Edytowane przez modman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi