Skocz do zawartości
jahoo

Tuner Tv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad wyborem jakiegoś tunera tv.

Zależy mi na obrazie dobrej jakości i dobrej jakości nagranego materiału, koniecznie potrzebuje pilota. Nie zwracam uwagi na soft i dodatki. Będę go używał z kablówką i monitorem lcd 22" w rozdzielczości 1680x1050.

Proszę o rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak , nie dostaniesz tunera TV do 100 zl , ktory da dobry obraz oraz przede wszystkim zapewni dobra jakosc nagrywanego materialu z TV. Zapomnij. Najtanszym , ktory warto brac pod uwage to Hauppague 150 i 150 MC (OEM 150-170 zl) oraz Winfast-Leadtek PVR 2000 (240-270 zl). Tylko te kart w tych cenach maja cos co tuner TV do zgrywania materialu musi miec , a mianowicie maja ram na pokladzie , dzieki czemu masz zapewniona kompresje mgeg2 ale sprzetowa a nie softowa , czyli tuner nie powinien gubic klatek. Pamietaj , nie pomyl TVR 2000 z PVR 2000 , bo tylko ten wlasnie za 250 jak i Haupague to ma. Innych sam nie znam , zdala od badziewi Prolinka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie 50 pln to nie majątek, ale z drugiej strony przekraczam budżet o 50% ;P

czy naprawde warto ? czy żeczywiście odczuje różnice w samym wyświetlanym obrazie? mam mocny konfig więc programowa kompresja mnie powinna być problemem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BandiCooT napisał(a):

mam mocny konfig więc programowa kompresja mnie powinna być problemem...

Tutaj nie idzi o mocny konfig , a o to ze karta bedzie przechwytywala obraz za pomoca proca , a skoro to ma softowe dekodowanie to nie ma bata , bedzie gubic klatki obrazu wiec juz z samego dekodowania obraz musi byc gorszy. Ale o jakosci obrazu w tych dwoch nie wypowiadam sie , sam szukam ale chwilowo inne wydatki.

Swoja droga , jak "mowilem" wyzej , brat ma Prolinka , bral go za jakies 150 zl ale spory kawal czasu wstecz , ani to obrazu nie ma , a kodowanie to smiech bo softowe.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a ja mam takie pytanko:

Czy istnieje jakiś tuner do stacjonarnego pc, który można wykorzystać jako zewnętrzny tak abym mógł bez włączania kompa oglądać tv a zarówno jako wewnętrzny aby móc zapisywać oglądane filmy itd. Zależy mi przy tym na wysokiej jakości obrazu <przynajmniej HD ready> i nagrywania. Wiem że żądam wiele ale taki już jestem. Koszty nie ważne trzeba myśleć przyszłościowo nie będę wymieniał tunera co 5ęć lat.

Ewentualnie proszę o jakieś propozycję że tak napisze zamienne.

Czy satelitę można podłączyć pod każdy tuner tv który ma przeznaczenie głownie do np sygnału z kablówek? Wiem, że to głupio brzmi ale w ofertach się spotyka albo tuner dla kablówki/zwykłej anteny albo satelitarny. Potrzebuję to i to bo nie wiem z czego będę korzystał w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi