Skocz do zawartości
Raczy

Hp Zd8000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wczoraj pojawila sie na moim laptopie cieniutka linia pionowa koloru jakby niebieskiego laptopa tego mam dopiero jakies 2 lata czy to mozliwe zeby juz martyca padla ? czy wiecie jak nazywa sie taka usterka bo to chyba nie (dead pixel) i jak to naprawic ???

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wczoraj pojawila sie na moim laptopie cieniutka linia pionowa koloru jakby niebieskiego laptopa tego mam dopiero jakies 2 lata czy to mozliwe zeby juz martyca padla ? czy wiecie jak nazywa sie taka usterka bo to chyba nie (dead pixel) i jak to naprawic ???

dzieki za pomoc

Bardzo możliwe że matrycę szlag trafił.

Nie jestem specem od matryc więc nie bierz mojej opinii zbytnio do serca :wink:

Najlepiej nich się wypowie ktoś kto ma większe doświadczenie w temacie.

PS: Tak z ciekawości zapytam. Jaki to notebook?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj

usterka z tego co sie orientuje naprawialna - nie jestem specem od matryc, ale bankowo odkleila ci sie ktoras z tasm ktore wzbudaja kolory w matrycy. takich tasm jest zazwyczaj kilka i kazda odpowiada za iles rzedow pixeli. moglbys lekko docisnac obudowe matrycy na gorze (zadziej dole) matrycy -czytaj plastikowa ramke- zeby zbaczyc czy mam racje. raczej jednak nie polecam napraw samemu. jak powiedzialem tasma odpowiada za kilkanascie rzedow pixeli. naciskajac mozesz jeszcze tylko pogorszyc sprawe. mi w ten sposob udalo sie raz w omnibooku zrobic z jednej niebieskiej linii 2 niebieskie i 3 czerwone :oops:

proponuje oddac gdzies do serwisu i zaplacic te 150 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porozkrecalem wszystko ale nie znalazlem zadnych tasm i miesiac po tym jak to zrobilem wyskoczyly mi 2 kolejne pionowe linie zolta i biala czy ktos moze napisac dokladnie jak wyleczyc tego chorego laptopa ? dzieki

Edytowane przez Raczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj masz identyczny/podobny problem w którym się udzielam

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=252010

masz tutaj pomoc - ale to Polska więc chyba nie dużo tobie da

http://www.allegro.pl/item289757229_napraw..._gwarancja.html

ja nie wiem co w tych stanach macie, ale jak już rozkręcisz, tak jak koledzy wcześniej opisywali musisz spróbować docisnąć te gumki - raczej mało pomoże i pewnie pogorszy sprawę - tak jak już to sobie zrobiłeś

potrzebny jest do tego jakiś płyn przewodzący dostępny w sklepach elektronicznych, ale jaki teraz Ci nie powiem - może wystarczy coś co w Polsce występuje pod nazwą "Kontakt"

najlepszym, najszybszym i najtańszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie poszukanie gotowej matrycy na ebayu - jak widzisz ceny używanych nie są wygórowane.

postaraj się bo lapek nie jest stary i nie jest zły - trochę szkoda go na przemiał spisywać

Edytowane przez Jeanx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiemy się doskonale co to są linnie pionowe

tylko powiedz - na co liczysz? że ktos Ci to naprawi telepatycznie?

tamten link to przykład bo szukać Ci się nie chciało - przeczytałeś go czy tylko obrazki obejrzałeś?

podsumowanie jest takie, że może nie musisz wymieniać jeżeli uda Ci się martwe linnie doprowadzić do przewodzenia.

nie zniżaj się do poziomu amerykanów, którzy nawet nadjedzone lody zwracają

Cześć!

Edytowane przez Jeanx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi