Kaeres Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 (edytowane) Jakie się powinno podjąć kroki aby tak zrobić ? Mam przejściówkę ATA/SATA (tą z Abit NF7). Oczywiście przeszukałem forum ale mieli tylko problemy na odwrót albo nie do końca taki sam więc dlatego zakładam nowy wątek. Dziękuję. Edit. Moze inaczej bo rozumiem, ze nikomu sie nie chce opowiadac dokladnie co i jak. Docelowy dysk mialby byc WD 80GB wpiety w SATA (dysk jest oczywiscie ATA). Do tego mam Samsunga 20GB i nagrywarke DVD, ktore to podepne na szmacie IDE. I teraz probowałem na różne sposoby (master, slave, cable select) ustawiac i nic to nie dawalo. Wreszcie postanowilem wyeliminowac bledy w ustawieniach (master, slave) i wpiałem tylko sam WD80GB na SATA ale nawet bios go nie widzi. W biosie oczywiscie wszystko wlaczone co dotyczy SATA (nawet RAID). Gdzie jeszcze musze cos zrobic ? Jakies stery wgrac ? Edytowane 26 Sierpnia 2007 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Końcówkę ATA Seriller'a wkładzasz do HDD, z drugiej strony przejściówki wkładasz końcówkę kabelka SATA i wtyczkę zasilającą FDD. Odpalasz kompa, w razie potrzeby włączasz sate w biosie i gotowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 W biosie oczywiscie wszystko wlaczone co dotyczy SATA (nawet RAID). Gdzie jeszcze musze cos zrobic ? Jakies stery wgrac ? Raid masz wyłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...