3ho Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 po przeczytaniu kilku postow na temat modowania klawiry postanowilem wykonac pare przymiarek w swojej. przede wszystkim ja rozkrecilem, przedmuchalem okruchy i kurz i zabralem sie do mierzenia napiec na diodach i napiecia zasialajacego uklad. w pewnym momencie tak sie jakos porobilo, ze omsknal mi sie krokodylek i zwarl dwie zwory i jedna z nozek diody (chyba scroll lock :wink: ). w tym momencie wszystkie 3 sie zaswiecily. rozbawilo mnie to niesamowicie, wiec postanowilem sprawdzic co zwarlem :D niestety kolejne zwieranie nie przynioslo tych samych efektow, wiec zaniechalem swoich dzialan. podlaczam klawire do kompa, wciskam power i zonk. bios stwierdzil "keyboard error, press f1 to continue". no spoko, wciskam i nic (zaskakujace :wink: ). pomyslalem, ze uwalilem klawire, jednak po podlaczeniu jej do innego kompa okazalo sie, ze jest dobra. pomyslalem "o nieeee, moje mobo!". zmartwiony zaczalem szukac jakichs bezpiecznikow i widocznych efektow uszkodzenia... nic. jakis czas pozniej, ojciec zwrocil mi uwage na bezpiecznik, ktorego nie rozpoznalem, poniewaz wygladal jak rezystor. po sprawdzeniu miernikiem biezpiecznika okazalo sie, ze ma nieskonczona rezystancje :wink: . probnie wlutowalem do mobo biezpiecznik w oprawce (taki zwykly walcowy z szybka). wciskam power i... jest dobrze :D och co za ulga. a juz sie balem, ze bede musial kupowac nowa plyte. doslownie 2 dni pozniej grzebalem przy swoim, rozlozonym na czynniki pierwsze, kompie, ktory oczekiwal w tym stanie na termopoxa. dokladnie nie pamietam co zmienialem/kombinowalem. w kazdym razie po zalaczeniu powera od razu zauwazylem, ze cos jest nie tak. wentyl na procku sie nie krecil. wylaczam, wlaczam. wciaz to samo. co sie dzieje? mysle, mysle, mysle... namysly przerwal mi powalajacy zapach palonego czegos :D zastrachany wylaczylem zasilanie, wyciagnalem kabel z zasilacza i ogladam kompa. dotykam proca - zimny, chipset - zimny, grafa - zimna, ram - zimny. co jest!? stwierdzilem, ze mozne cos z tym bezpiecznikiem od klawiatury jest nie tak. patrze na bezpiecznik i... szok. oprawka zwiera sie z obudowa zasilacza. nalezy zaznaczyc, ze na tej obudowie jest masa 8O . no nic, wpakowalem oprawke z bezpiecznikiem do pudelka od zapalek i wciskam power. dejavu. "keyboard error, press f1 to continue". pomyslalem: "no to sie doigralem. zjaralem mobo". troche zrezygnowany zaczalem szukac po sciezkach, co moglo sie zjarac (bo bezpiecznik byl caly i zdrowy). po jakich 10-ciu minutach stwierdzilem cos bardzo dziwnego. otoz jedna ze sciezek znajdujaca sie od spodu byla wyraznie przerwana i nadpalona. wygladala jakby ja ktos pociachal nozem a potem przypalil :wink: . nie majac nic do stracenia wzialem lutownice w reke i pocynowalem poszkodowany kawalek miedzi. wrzucam power... ah coz to byla za radosc :D mobo zyje! moje mobo zyje! jednak nie ma dymu bez ognia cos niedobrego stalo sie z kontrolerami IDE. otoz podlaczam dysk, ze zworka na master, do primary ide i bios go nie wykrywa przestawiam zworke na slave, zarzucam biosa i dysk zostaje wykryty nastepnym krokiem bylo przestawienie na master i podlaczenie drugiego dysku (slave) do tej samej szmaty. bios widzi oba. lol :lol: rowniez z secondary ide mam problemy. co prawda bios wykrywa podlaczony do niego dysk, jednak dysk ten conajmniej nie chce dzialac. skoro tak, to podlaczam do secondary'a cd-roma. dziala :o chyba czegos nie rozumiem... ostatecznie otrzymalem taka konfiguracje, ze wszystkie urzadzenia dzialaja bezproblemowo. poza tym windows sie zbuntowal, bo podlaczylem karty do innych slotow pci i w ramach zemsty zgubil swoje 2 dll'e. ROTFL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El DZiobaKo Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 To z Ciebie niezły Elektryk-mechanizator :D Ja, kiedy mi się zpaliły gniazda FAN na mobo<zwarłem przez przypadek 8O >to to olałem(brak odpowiednich preferencji)i korzystam z przejściówek pod zaś.. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 A jaką płytę męczyłeś?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_micha_ Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 Zaloze sie ze to byl Epox 8rda+! Tak o niej glosno ostatnio.. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 no najlepsze jest to, ze jestem na wydziale elektrycznym :D meczylem starego asusa model P/I-P55TP4N wlasciwie to przydalaby mi sie wymiana mobo, bo moj p166mmx ma zablokowany mnoznik 3x, a szyne mam na maksa w zwiazku z czym nie moge podkrecic proca gdybym klawire zjaral, to tez nie byloby problemu, bo chcialem moda zrobic, a boje sie, ze nie wyjdzie z powodu braku miejsca na dodatkowe elementy no ale na sile nie bede przeciez palic :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 niezły z ciebie maniak elektryki. hehehe :lol: Aby lutować mobo, ja bym sie nie odważył, szczególnie tam gdzie tych csiezek jest od groma a odlehłosci sa 1 mm. Nom ale mogłes przeciez z mnoznikiem pokombinowac, moze bys wyciagnal 4x :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 niezły z ciebie maniak elektryki. hehehe :lol: Aby lutować mobo, ja bym sie nie odważył, szczególnie tam gdzie tych csiezek jest od groma a odlehłosci sa 1 mm. Nom ale mogłes przeciez z mnoznikiem pokombinowac, moze bys wyciagnal 4x :lol:hehehe nie ma problemu, to akurat byla taka pojedyncza sciezka a wkolo sciezka-masa plyte kupilem za 30 albo 40zl, wiec sie nie boje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...