Skocz do zawartości
jonathan

Chlodzenie SB i NB

Rekomendowane odpowiedzi

ten zelmanik tez nie jest pozbawiony wad

Ma tez wiele zalet - m.in. regulowane mocowanie

A zobacz jaka powierzchnie pokrywa oryginalny radiatorek Epoxa - o wiele mniejsza... Zalman ma duzo dlugich, cienkich zeberek i dlatego wystarcza bez wiatraka zeby odprowadzic duzo ciepla...

I o to chodzi :!: Mi temp spadla o jakies 3-5 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mowie ze zelmanik jest zly sam uzywam tylko ze sa pewne niedorobki ktore nie powinny wystepowac u tak renomowanego producenta, za mniejsze pieniadze mozna miec chlodzenie ze starego radiatora od durona niestety bez regulacji zapiecia ale cos za cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez bede sobie musial cos sprawic chyba... mam taka sytuacje:

SPrzet jak w podpisie chlodzenia dodatkowego nie mam ale puscilem wentyl 8x8 zeby wial na NB i czesciowo na SB i NB robi sie tylko cieply a nie parzy jak wczesniej.... a wiec:

dochodze do 188MHz (oczywiscie mnoznik niski - 9) i timingi slabe. Dalem od razu 190 ale juz mi sie wywala MOBO ze cos z biosem nie tak, tylko Clear Cmos pomaga... czy chlodzenie SB i NB pomoze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPrzet jak w podpisie chlodzenia dodatkowego nie mam ale puscilem wentyl 8x8 zeby wial na NB i czesciowo na SB i NB robi sie tylko cieply a nie parzy jak wczesniej.... a wiec:

dochodze do 188MHz (oczywiscie mnoznik niski - 9) i timingi slabe. Dalem od razu 190 ale juz mi sie wywala MOBO ze cos z biosem nie tak, tylko Clear Cmos pomaga... czy chlodzenie SB i NB pomoze

Na pewno pomoze w lepszym OC, ale nie ma pewnosci czy rozwiaze to twoj problem, bo to ze ci sie nie kreci tak, jak bys chcial, to moze byc wina wielu rzeczy: procka, pamieci, zasilki i wielu innych... Ale jak nie sprobujesz, to sie nie przekonasz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dochodze do 188MHz (oczywiscie mnoznik niski - 9) i timingi slabe. Dalem od razu 190 ale juz mi sie wywala MOBO ze cos z biosem nie tak, tylko Clear Cmos pomaga... czy chlodzenie SB i NB pomoze

Na pewno pomoze w lepszym OC, ale nie ma pewnosci czy rozwiaze to twoj problem, bo to ze ci sie nie kreci tak, jak bys chcial, to moze byc wina wielu rzeczy: procka, pamieci, zasilki i wielu innych... Ale jak nie sprobujesz, to sie nie przekonasz :wink:

Zasilka nie - wlasnie spalilem stara zmienilem na Chiefteca 360W

Procek chyba tez powinien wiecej, pamieci calkiem mozliwe ale chodza spokojnie na 5-2-2-2 na 180 MHz wiec na 190 powinny isc na 7-5-5-3.

A mnie wlasnie zainteresowal ten komunikat o BIOS'ie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimek - niezly jestes !!!!!!

"Ja bez tych wszystkich kombinacji mielem stabilne 200x100  "

ja tak nie potrafie :lol:  :lol:  :lol:  :twisted:  :twisted:  :wink:

Tak sie spieszylem zeby skonczyc browarka za jednym razem (Dębowe Mocne RULEZZ) jak to pisalem i reka mi sie zaczesla troszke jak konczylem to pisanie i niechcacy pobilem rekord swiata w OC :wink:

Blad juz poprawilem... Mialo byc oczywiscie 200x10 :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi