Skocz do zawartości
wormux29

Miganie Diod Led W Rytm Muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam 5 wentylatorów połączonych równolegle ze sobą. Na każdym z wentylatorów są 3 zwykłe diody ( niebieska, czerwona, oraz zielona ). Mam zamiar zastosować osobne zasilanie dla tych diod (to nie żaden problem), oraz zrobić tak aby mrugały w rytm muzyki. Więc wyglądało by to tak :

Dołączona grafika

Dodam, że zależy mi na tym, aby diody paliły się ciągle tak samo tzn. aby głośność muzyki nie wpływała na jasność ich błyskania ...

Co do schematu to wydaje mi się że ten jest CHYBA odpowiedni, a jeżeli nie jest to mógłby mi ktoś poradzić co i jak zrobić...

Dołączona grafika

Czy pomógłby mi ktoś przerobić go tak aby pasował do mojego przypadku ... Czy wystarczyło by, że zamiast tej zielonej diody i Rezystora 1kΩ wstawiłbym mój układ? Z góry dziękuje za pomoc ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobienie układu który by swiecił diodami ciągle tak samo niezależnie od głośności muzyki jest trudne - wymaga bloku automatycznej regulacji wzmocnienia. Ten prosty układzik tego nie zapewni.

Wystarczy zamienić diodę twoim układem, ale trzeba by też zastosować mocniejszy tranzystor - najlepiej jakiś NPN z blaszką że tak powiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobienie układu który by swiecił diodami ciągle tak samo niezależnie od głośności muzyki jest trudne - wymaga bloku automatycznej regulacji wzmocnienia. Ten prosty układzik tego nie zapewni.

Hmmm nie ma innego sposobu np. zastosowanie potencjometru albo coś w tym stylu, albo jakoś to połączyć z pokrętłem do pogłaśniania KLIK

Wystarczy zamienić diodę twoim układem, ale trzeba by też zastosować mocniejszy tranzystor - najlepiej jakiś NPN z blaszką że tak powiem icon_smile3.gif

Dołączona grafika

Wyglądało by to tak jak zrobiłem ?? Mógłbyś mi powiedzieć o jaki tranzystor dokładniej chodzi bo ja w tych sprawach zgolony jestem ;) i czy miałbym go wstawić zamiast tego BC547B ?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam używałem w podobnych sytuacjach BD126, bo takie akurat się pałętały w znacznych ilościach wylutowane z jakiegoś sprzęta :).

Schemat by się zgadzał, jeno ten rezystor musiałby być mniejszej reystancji znacznej mocy. Masz 5 rzędów diod, z których każdy rząd pobiera 20mA, więc daje to 100mA, spadek na diodach to jakieś 6..9V, średnio biorąc 7,5V, więc przy w pełni otwartym tranzystorze na rezystorze R1 odłoży się 12-7,5 = 4,5V, co przy prądzie 100mA daje nam panie 4,5V * 0.1A = 450mW mocy w postaci ciepła. Więc musiałbyś tu wrzucić rezystor co najmniej o mocy 0.5W, czyli taki większy niż normalny 125mW :)

a potencjometr można do regulacji czułości, tylko że będziesz musiał regulować nim za każdym razem jak zmienisz volume... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi