costi Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Witam! Skladam kompa dla znajomego, w cenie ok. 2200zl (oczywiscie im mniej, tym lepiej ;) ). Komp ma sluzyc do zastosowan domowych: filmy, Office, a takze (a raczej przede wszystkim) amatorska obrobka filmow i zgrywanie tychze z kamery cyfrowej. Na razie wyszlo mi cos takiego (ceny ze znak.pl): 1. Foxconn P35A (Intel P35) [DDR2, 2xPCI-E] 429.00 2. WD Caviar SE16 320 GB (ATA/300, 16MB, 7200) WD3200AAKS 307.00 3. Intel Pentium E2160 1.80 GHz BOX (LGA775, 64bit) 327.00 4. GeForce PCI-E 7600GS XFX XFX7600GS PV-T73P-UDJ3 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (128-bit) 245.00 5. DDR2 2x1024MB PC-667 Goodram 283.00 6. Asus DVD+/-RW DRW-1814BLT SATA LightScribe BOX (czarny) 122.00 7. Seasonic S-12 II (380W), aktywne PFC (1x120mm) 240.00 8. CoolerMaster Elite 331 RC-331-KKN1-GP (czarna) (bez zasilacza) 147.00 Teraz tak: potrzebne bedzie zlacze Firewire, do kamery cyfrowej. Czy szukac plyty z takim zlaczem (jakiej?), czy dokupic zewnetrzny kontroler? Co jeszcze mozna/warto zmienic w tym zestawie? Krecony na pewno nie bedzie (chociaz przeszlo mi przez mysl, zeby kupic E2140 i pociagnac go troche na boxie), granie tez odpada, bo wlasciciel nie gra, a ma corke, ktora dopiero co poszla do przedszkola, wiec wielkich wymagan nie ma ;) Chcialbym za to, zeby zestaw byl mozliwie stabilny i bezproblemowy - stad Foxconn, bo podobno nie ma na nim problemow z podwojnym startem, typowych dla plyt na P35 (jak cos namieszalem to nie bic, platforme Intela znam bardzo slabo). Haczyk w calym interesie jest jeden: czesci musza byc kupione w Komputroniku lub Znaku i jest to warunek nie do obejscia. Z gory dzieki za pomoc i sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 MSI P35 NEO2 FIR - kosztuje ~430-450zł i posiada firewire. Grafa - jak wogóle nie gra to można zwykłe 7300GT na ddr2 za ~170zł. Proca można E2140 - różnica cenowa duża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 W sumie też mogę polecić MSI P35 NEO2-FIR. Oczywiście tamten Foxconn też jest bardzo dobry. Co do reszty to może być :), no chyba że DVD od Samsunga jakieś :>. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Niestety owy MSI kosztuje i w Znaku, i w Komputroniku 500zl :( W tym momencie bardziej oplaca sie dokupic dodatkowy kontroler FW na PCI (koszt ok. 40zl). Procka chyba rzeczywiscie wezme E2140 i najwyzej lekko podkrece, do tego jakies najtansze 7300GT (200zl), co pozwoli obnizyc cene calosci o 100zl. Co do DVD - mam tego Asusa i bardzo sobie chwale. W sumie moze byc i Samsung, mnie to rybka; jak bedzie trzeba uciac jeszcze koszty, to bedzie pole do manewru :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Foxconn + kontroler ~470zł MSI P35 NEO2 FIR tam ~500zł 30zł imo to nie jest dużo, a większy porządek w budzie (brak dodatkowych kart/kontrolerów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor1000 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ja bym jednak zostal przy 7600GS bo nie zaoszczędzisz nawet 50 zł a różnica w wydajności bedzie jednak dosc spora. Wydawanie prawie 500 zl na płyte do takiego zestawu, jeszcze zakłądając ze nie bedzie praktycznie zadnego OC uwazam za lekki przerost formy nad trescią :) Jezeli chcesz zaoszczędzic to najlepiej wez MSI P6N SLI-FI ( w komputroniku 421 zł a masz juz firewire) ewnetualnie P6N SLI-F v2 i (385 w znaku) ale wtedy musisz dokupic kontroler i wyjdzie praktycznie na to samo. Jeżeli płyta miała by być na p35 to jeszcze moglbyś wziąsc gigabyte ga-p35-ds3r ale tez potrzebujesz dodatkowy kontroler No i jeszcze pozostaje problem procka bo imo nie kręcony e2140 bedzie za słaby, szczególnie jeżeli mowimy o obroce wideo, ale tutaj malo można poradzić bo koszty znacznie rosną, szczególnie jeżeli sklada sie wszystko w najdrozszym sklepie w polsce. Nie wiem co cie trzyma przy akurat tych sklepach ale w apollo albo pcprojekcie mialbys ZNACZNIE lepszy zestaw za tą kase. Pisze to tylko zeby zwrocic ci na to uwage :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Foxconn + kontroler ~470zł Pierwsze słysze. Mój koszt to 420 złotych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor1000 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Pierwsze słysze. Mój koszt to 420 złotych :)Tak, z tym że w znaku sama płyta kosztuje 430... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Nie wiem co cie trzyma przy akurat tych sklepach ale w apollo albo pcprojekcie mialbys ZNACZNIE lepszy zestaw za tą kase. Sorry, nie ja to kupuje, nie moja wina, ze czlowiek, ktory ma wydawac pieniadze sie uparl :| Zrobie przeglad cen w apollo i pcprojekt, skoro rzeczywiscie jest tam zauwazalnie taniej, moze pieniadze mu przemowia do rozumu :P W sumie to plyta na P35 byc nie musi, wzialem taka, zeby miec w przyszlosci mozliwosc bezproblemowego przejscia na procki 45nm. Moze niepotrzebnie sie napinam i lepiej w ogole wziac jakas budzetowa, stabilna plyte? EDIT: w apollo wyszlo mi cos takiego: 1. Nagrywarka DVDR ASUS DRW-1814BLT BOX Black 114.00 2. Pamięć DDR2 2x1GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/2GDC 255.00 3. Procesor Intel Pentium Dual Core E2160 1.8GH 1MB 285.00 4. [ATX] Obudowa CoolerMaster Elite 331 black RC-331 148.00 5. [iNT][775] Płyta Abit IP35-E 375.00 6. [PCIE] Karta GeForce 7300GT Gigabyte 256MB GV-NX73T256P-RH 200.00 7. [sATA2] Dysk WD Caviar 320GB 7200 16MB WD3200AAKS 306.00 Lacznie 1683, z wysylka powiedzmy 1700zl. Bez zasilacza, bo ten bede chcial kupic na miejscu (ew. z oferty Apollo to Modecom MC-350ATX 2.0 za 100zl powinien chyba starczyc?). Zakladajac Seasonica z pierwszego posta, wychodzi 1940zl. Jakos nie widze tego ZNACZNIE lepszego zestawu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor1000 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jeżli osoba skłądająca ten zestaw przy wyborze sklepów kieruje sie tylko jakims swoim zdaniem czy usłyszaną opinią to naprawde bedzie musiala sporo przepłacic. Skladając kompa w jakims w miare tanim sklepie mozesz sobie pozwolić nawet na e4400 i gf8600gt lub dołorzyc do innych podzespołów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Tak, tylko "jakies tanie sklepy" maja tendencje do znikania bez slowa ;) Bardzo chetnie sie dowiem, gdzie w tej cenie zloze zestaw na E4400 i 8600GT, pisze to bez zlosliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 "w cenie ok. 2200zl (oczywiscie im mniej, tym lepiej )" "granie tez odpada, bo wlasciciel nie gra, a ma corke, ktora dopiero co poszla do przedszkola, wiec wielkich wymagan nie ma " Więc 8600GT zbędne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor1000 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Ja złożyłem w Apollo cos takiego: Abit IP35-E 375zl Intel Core 2 Duo E4400 2,0GHz 2MB 413zł DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Goodram GR800D264L5/2GDC 279zł GeForce 8600GT Palit 256MB 128b NE/8600T+T321 359zł Samsung 320GB 7200 16MB HD321KJ 250zł DVDR Samsung SH-S183A OEM Ivory 94zł RAZEM : 1770 zł Zostaje ci jeszcze 430 zł na zasilacz, obudowe i kontroler. Zasilacz uważam ze w zupełności wystarczy tutaj albo Chieftec (400W, troche głośny) albo Amacrox Warrior (cichszy) które kosztują o 100 zł mniej niż ten Seasonic. Oczywiście w tym zestawie masz znacznie lepszy procek, o niebo lepszą grafike (która tez nie jest bez znaczenia przy zajmowaniu sie filmami), szybsze pamięci, lepszą nagrywarke. W komputroniku za takie cos zapłaciłbyś grubo ponad 2200, nawet bez zasilacza i obudowy. To i tak jeszcze nie jest optymalny zestaw bo można by dalej szukać w innych tanich sklepach (agito, esc) i jeszcze zejsc z kosztów. @serwal4 no jasne, można wziąsc nawet tego 7300GT, ja tylko pokazuje jak znacznie bardziej wydajny zestaw można kupić zamawiając częsci po porstu w innym sklepie, a nie przepłacając Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez gregor1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 To sie rozumie, zreszta poki co to w konfiguracji pojawia sie 7300GT. Zeby nie bylo: przegladalem przyklejony temat o zestawach. Nasuwaja mi sie jednak dwie uwagi: sklep ulubiony.pl nie wzbudza mojego zaufania, a z niego pochodzi polowa czesci w zestawie za 1800zl (a o takim tu mowa) - nie kupie nic w sklepie, ktory nie ma spisanego regulaminu, warunkow zwrotu, gwarancji itd. bo smierdzi mi to walem. Druga uwaga to delta z allegro jako zasilacz, ktorej kupowac nie mam zamiaru, bo nie bede na kims robil eksperymentow. Jak widac 3 posty wyzej, zestaw z apollo wychodzi dosc tanio - mozna dolozyc troche do lepszego procka, choc odnosze wrazenie, ze nie ma az takiej potrzeby (znajac osobe, ktora bedzie uzywac tego kompa). Nie staram sie glupio upierac przy pewnych rzeczach, ale tez nie wszystko ode mnie zalezy - gdybym skladal cos dla siebie, to pewnie pierwszym sklepem, ktory bym odwiedzil, byloby Allegro, a czesci jechalyby z roznych zakatkow Polski. Nie skladam tego jednak dla siebie i musze brac pod uwage preferencje osoby, ktora bedzie wykladac kase. EDIT: @gregor1000 - o widzisz, i taki zestaw to jest juz konkretny argument. Dzieki za propozycje. Co do tego, czy Samsung jest duzo lepszy od Asusa - kwestia dyskusyjna, ktorej nie ma sensu w tym watku roztrzasac ;) Grafa na pewno pojdzie tansza, bo naprawde nie ma potrzeby wykladac forsy na 8600GT. Ale ~1600zl zamiast >2000 to juz jest cos, co kazdemu powinno przemowic do rozsadku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor1000 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Tak, tylko "jakies tanie sklepy" maja tendencje do znikania bez slowaTakie sklepy jak agito, apollo, pcprojekt czy esc działają już od lat, mają mnustwo klientów i raczej nic nie wskazuje na to że mogą szybko zniknąc :) Może źle sie wyrazilem, to nie są jakies wybitnie tanie sklepy, to po prostu komputronik i znak są okropnie drogie i praktycznie wszędzie indziej kupisz taniej. pierwszym sklepem, ktory bym odwiedzil, byloby Allegro, a czesci jechalyby z roznych zakatkow PolskiHehe, i zapłaciłbyś ze 150 zł za same przesyłki ;) Co do tego, czy Samsung jest duzo lepszy od Asusa - kwestia dyskusyjna, ktorej nie ma sensu w tym watku roztrzasacSamsunga poleciłem bo to jest chyba najbardziej uniwersalna nagrywarka jaka teraz mozna dostać. Ma super korekcje i jest cicha, a przy tym wmiare dobrze wypala płyty. Od czasów benq dw1640 trundo spotkać drugi taki napęd, albo cos dobrze wypala albo odtwarza. Grafa na pewno pojdzie tansza, bo naprawde nie ma potrzeby wykladac forsy na 8600GT. Ale ~1600zl zamiast >2000 to juz jest cos, co kazdemu powinno przemowic do rozsadkuI właśnie o to mi chodziło. Po prostu kupując w normalnym sklepie możesz podany przez ciebie zestaw złożyć za 1500 i wtedy albo po prostu zaoszczędzisz sporo kasy albo możesz sie zdecydować na cos lepszego w cenie do 2200, to już zalezy od tego na co postawisz. Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez gregor1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zastanawiam sie jeszcze, czy nie wstawic karty pokroju 8400 albo 8500, ze sprzetowym wsparciem dekodowania HD. EDIT: przepraszam, ale nie moglem oprzec sie pokusie sprawdzenia: W komputroniku za takie cos zapłaciłbyś grubo ponad 2200Dokladnie 1955zl, oczywiscie bez obudowy i zasilacza :P Hehe, i zapłaciłbyś ze 150 zł za same przesyłkiTo byla figura retoryczna - wiadomo, ze lepiej jest kupic w jednym miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jak wsparcie HD sprzętowe itd. to: http://allegro.pl/item229083926_nowe_ati_r...w_24_sklep.html 189zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jak juz cos takiego to raczej wolalbym to: http://znak.pl/index.php?cid=143&scid=...0ProSap256+bulk Tansze i pasywnie chlodzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Przykład podałem, jak widać, trochę nietrafiony. Aczkolwiek oczywiście Szafir będzie lepszy bo taniej trochę i pasyw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Jak ma być do domu, to warto w jakieś ciche chłodzenie go zaopatrzyć. Grafika na pasywie, na procka może być freezer 7 PRO na małych obrotach i zasiłka huntkeya i komp w sam raz :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zmniejsz czcionke w sigu. Boxowe chlodzenie bardzo glosne jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Do podanych zastosowań dobry będzie też zestaw z jakimś mocniejszym AMDkiem x2, byle EE (65W). Zwłaszcza że nie ma być kręcenia. Będzie cicho, chłodno i odrobina zaoszczędzonej kasy. Którą można wydać np. na lepszą obudowę. Raz- mniejsze drgania z dysku przejdą na budę, dwa- dobra/cicha wentylacja. Warto pomyśleć o cichej karcie grafiki. Nie wiem które karty Nvidii są ciche- przydałaby się rada znawcy. Natomiast cichutkie Radeony produkuje His (np. seria IcQ Turbo), aczkolwiek są zawsze droższe niż innych producentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Grafike chce wziac chlodzona pasywnie - ciszej sie juz chyba nie da ;) AMD chodzilo mi po glowie - jakies 3600+ czy 3800+ powinno chyba spokojnie wystarczyc. Tylko jaka plyte wtedy? DFI chyba nie ma sensu, skoro komp nie bedzie krecony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 wtedy Biostar tForce 560+ A2+ , później nowe procki na AM2+ włoży :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...