wistler Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 (edytowane) Nie będę pisał tutaj powieści, więc krótko: Asus A8N-E, bios 1013, Kingston PC3200 CL3, A64 Venice E3. Wzięło mnie dzisiaj na małe OC, a że delikwent kapryśny od zawsze był, trochę niechętnie do tego podszedłem. Pamięci trochę poluzowałem, jako że nie potrafią razem przejść 210MHz. Timingi 3-4-4-8. HTT na poziomie 292, mnożnik HT x3, cepa x9. Memclock 133, co daje 187MHz na memkach. Vcore ustawiłem max, jaki mam w biosie, czyli 1,565; vdimm na 2,7V poszło. W SPi na tych ustawieniach sypie błędami już w próbce 512k. Pamięci to na bank nie będą, chociaż pobawię się jeszcze timingami i napięciem. Koniec proca - jakoś mi się nie wydaje. Do tego dodam jeszcze, że zwiększając HTT o 1-2(!) MHz w górę, komp potrafi wyświetlić komunikat w stylu: System nie może zostać uruchomiony z powodu braku plików bla bla bla (teoretycznie za każdym razem inny). Po którymś restarcie w końcu się załaduje i potem jest ok. Kiedyś tylko przy poprzednich zabawach z tym nieszczęśnikiem musiałem przedsięwziąć bardziej radykalne środki. Mianowicie boot instalki XP, rozpakowanie plików potrzebnych do instalacji i restart. Pomogło... Jakieś sugestie, czy za jaja na drzewie go powiesić? Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez wistler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jakie masz chłodzenie nie napisałeś, oraz jak przy tym zachowują się temperatury CPU i NB. Wygląda to na niestabilność, jednak jeżeli masz dobre chłodzenie CPU i NB i temperatury nie są wysokie to A64 Venice E3 powinien bez żadnego problemu tyle cisnąć. Jednak zdarzały się też "felerne" egzemplarze Venice, które wyrabiały przy napięciu 1.55 conajwyżej 2.2GHz. Spróbuj dać memki na auto, HT clock poluzować do x3, dzielnik pamięci najniższy (żeby ci memorki nie przeszkadzały), napięcie proca na 1.55 i brać się za kręcenie szyną - od fabrycznego ustawienia co 5MHz w górę i sprawdzaj czy system się uruchomi i przejdzie test.. Nie ma co cisnąć go od razu tak mocno pod górę, skoro jest niestabilny. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jakie masz chłodzenie nie napisałeś, oraz jak przy tym zachowują się temperatury CPU i NB. Wygląda to na niestabilność, jednak jeżeli masz dobre chłodzenie CPU i NB i temperatury nie są wysokie to A64 Venice E3 powinien bez żadnego problemu tyle cisnąć. Jednak zdarzały się też "felerne" egzemplarze Venice, które wyrabiały przy napięciu 1.55 conajwyżej 2.2GHz. Spróbuj dać memki na auto, HT clock poluzować do x3, dzielnik pamięci najniższy (żeby ci memorki nie przeszkadzały), napięcie proca na 1.55 i brać się za kręcenie szyną - od fabrycznego ustawienia co 5MHz w górę i sprawdzaj czy system się uruchomi i przejdzie test.. Nie ma co cisnąć go od razu tak mocno pod górę, skoro jest niestabilny. Pzdr. Chłodzenie na CPU - Freezer 64 Pro. Na NB seryjne chłodzenie Asusa (to małe, pierdzące) + skierowana na niego 120 z boku. Temperatury odczytane z Everesta: cep 32, nb 36 w idle, w stresie cep dochodzi do 38-40, NB podobnie. Spróbuję z memkani na defie, HT mam na x3. A co do pamięci - za nisko też ich nie puszczę, bo te moje kingstony równiez kapryśne są. Przy 170MHz na nich nie chciały się uruchomić. HTT o 10 w górę i winda odpaliła... Ostro z nim nie jadę w górę, miałem go bodajże na 2250, memki 205 i tak sobie hulało. Ale co będę sprzęt oszczędzał ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Czy jest możliwe, żeby kostka ramu DDR PC3200 nie obsługiwała dzielnika 133? Zaglądam właśnie do taba SPD w cpu-z, no i takie coś ujrzałem: jedna kość jest do 133, druga kończy się na 166... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Czy jest możliwe, żeby kostka ramu DDR PC3200 nie obsługiwała dzielnika 133? Zaglądam właśnie do taba SPD w cpu-z, no i takie coś ujrzałem: jedna kość jest do 133, druga kończy się na 166...Owszem, mozliwe. Możesz sprawdzić też w CPU-Z. Ja mam kości no-name - jedna z nich dzielnik 2/1.33 obsługuje, natomiast druga nie - tak więc przy O/C dzielnik 2/1.33 odpada (komputer nie startuje). Tak więc gdy podkręcałem procesor i nie chciałem, aby zawadzały mi pamięci, dałem dzielnik 2/1. Zamieszczam print screen'a, żebyś lepiej zrozumiał, o co mi chodzi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Mam dokładnie tak samo, jak Ty na screenach. Ale u mnie komputer startuje i co jeszcze śmieszniejsze, działa na delikatnym podkręceniu (250HTT & 133!). Ale idąc w tym kierunku, jeśli jedna kostka nie obsługuje 2/1,33, to 2/1 chyba też nie powinna... Szperałem trochę na XS i znalazłem problem również z tą mobo. Bios 1013 nie radzi sobie dobrze z HTT powyżej 290. Flash biosu do beta wersji 1403 i sprawdzam, co się będzie działo. Zostaje jeszcze 1010, z którym userzy nie mieli problemów. Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez wistler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Bios 1403, doszedłem do 286HTT i jest stabilnie. Jest dzielnik na pamięci - latają teraz tylko na 184MHz na CL 2,5, reszta bez zmian - poluzowałem tylko trc i coś tam jeszcze. Podejrzewam, że wina słabego OC nie leży po stronie biosu, tylko zwalonego chłodzenia na nb. Głupie pierdziotko nie daje sobie rady, zastanawiam się również nad jego dovoltowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...