Skocz do zawartości
*Snow*

Telewizor Lcd / Plazma ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam to co w sigu Panasonic TH-37PV7P. Porównywałem go do TH-37PV70P podpinając do nich DVD i na oko różnic nie widziałem. Nie ma co prawda wejścia do podłączenia PC i tylko jedno HDMI ,ale to akurat mi nie przeszkadza. Rzadko co będę podpinał kompa przez HDMI czy co innego. Plazma ma służyć do oglądania TV i DVD. Po testowałem go w domu i obraz prezentuje się wg. mnie dobrze. Podpiąłem sobie PS2 i gra się znakomicie. Obraz naprawdę bardzo ładny. Jak za te pieniądze (2800) jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już pominę to, że te tv które sprzedawca chce sprzedać są ustawiane tak by obraz był piękny, natomiast na telewizorach z małą marżą obraz jest celowo pogarszany.

Ta, jeszcze rysuje sie matryce zeby tanszego nikt nie kupił...

Nie wiem gdzie to wyczytałes ale z rzeczywistoscia nie wiele ma to wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że Ty znasz się na wszystkim i nie warto podważać Twojego zdania SGJ, rozumiem też, że jeździsz po wszystkich sklepach w Polsce prowadząc statystyki stąd też wiesz, że takie praktyki nie są stosowane nigdzie...

Ja piszę to co wyczytałem na forach poświęconych HDTV a udzielają się tam ludzie którzy takim sprzętem handlują i potwierdzają, że takie praktyki są czasami stosowane, bo jeżeli coś jest chałą i sprzedać się nie chce to wszystkie suwaki w menu odpowiadającym za obraz lecą na samą górę, bo mało to ludzi co kupują oczami się przewija przez sklepy z takim sprzętem ?

Reasumując, chyba lepiej się upewnić co się kupuje przeanalizować na zimno wszystkie możliwości a nie wybierać na pałę a później się zastanawiać dlaczego w domu nie gra tak ładnie jak pokazywał pan w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym nie wiedział jak to dokładnie wyglada od drugiej strony to bym nie pisał. Ale Wiesz lepiej bo przeczytałes cos na jakims forum....

Zdziwił bys sie jak ustawione fabrycznie sa niektóre "lepsze" telewizory...(podpowiedz, nie da sie juz nic polepszyc bo brakuje suwaków :lol: )

Na koniec bo mi sie juz nie chce powiem Ci ze w jednym z duzych hipermarketów to co jest wystawione zeby sie szybko sprzedało jest podłaczone osobno niz pozostałe i ma duzo gorszy obraz bo inaczej sie nawet tego nei da zrobic.... Teraz tylko jak to sie ma do twojej teorii wyczytanej na jakims forum....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie będę się kłócił i udowadniał kto i gdzie ma racje, wiec odpuszczam bo zrobi się bajzel taki jak w topiku o "wpadkach 2007"

Ja napisałem to co wyczytałem i nie jet to moja teoria, nie handluje telewizorami, jednak sam przyznałeś, że tv które zalegają są podłączane do osobnego źródła sygnału co w jakiejś tam części jest zagraniem mającym na celu zmylenie klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Game_Plan

Ostatnio to Sony zalega na magazynach bo po dobraj jakosci sprzetu sony pozostała juz tylko nazwa...

gdzies przeczytalem ze sony sprzedal linie lcd i przeszedl na oled? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak sam przyznałeś, że tv które zalegają są podłączane do osobnego źródła sygnału co w jakiejś tam części jest zagraniem mającym na celu zmylenie klienta.

Nie tyle zalegają co sa wystawione osobno w promocji itp. Te normalnie zalegajace są zwykle podlaczone tak samo jak pozostałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies przeczytalem ze sony sprzedal linie lcd i przeszedl na oled? :unsure:

Hmm czemu mialby to robic ? Bylem w salonie Soniaki sprzedaja sie jak cieple buleczki, a model 32D3000 czyli 32" za 4000 PLN jest rozchwytywany (taka bieda w kraju panuje :) ).

A OLED na razie maja wyprodukowany jeden model 11" :razz: W cenie cos kolo 2000 czy 2500$ i zywotnosci 30000h . Jeszcze troche poczekamy na nowe TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4k za 32" to IMHO troche sredni biznes, w tej cenie to juz mozna 40-42" spokojnie dostac... co jest takiego w tym Soniaku?

Nie liczy się wielkośc tylko jakośc.

Ten SONY ma 100 Hz , 10 bit kolor , "na dzień dobry" naturalne barwy http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=1606&ph=12

... po prostu jeden z najlepszych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie liczy się wielkośc tylko jakośc.

Coz, z ojcem zanabylismy Toshibe 42X3000PG za 4 kola i na jakosc obrazu zaden z nas nie narzeka - a TV jest wykorzystywany pol na pol do DVD i Xboxa 360. A taki np. Mass Effect czy Ace Combat 6 w FullHD wyglada oblednie.

Szczerze mowiac, nie kupuje polowy marketingowego belkotu, jaki obecnie sie wciska - o ile 10-bit LUT jeszcze zrozumiem, to np. 100Hz juz ni cholery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac, nie kupuje polowy marketingowego belkotu, jaki obecnie sie wciska - o ile 10-bit LUT jeszcze zrozumiem, to np. 100Hz juz ni cholery.

Pośrednie klatki są "dorenderowywane" dzięki czemu jest nieco płynniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich myślę już od 2 tygodni jaki LCD kupić głównie do konsoli i co chwile dowiaduję się coś nowego ze nie HD redy tylko Full Hd a teraz jeszcze doszło to 100Mhz. Firmę już wybrałem będzie to Samsung i 37 lub 40 cali to takie mają full HD. A o to modele http://www.comet.co.uk/shopcomet/product/3...-LE37M87BDX-XEU

http://www.comet.co.uk/shopcomet/product/3...-LE40M87BDX-XEU

http://www.comet.co.uk/shopcomet/product/4...SUNG-LE40F86BDX

Czy 100hz jest konieczne do konsoli??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te całe 100 hz to poprostu zwiększenie ilości klatek... moj LCD też to ma a nie ma 100hz xP magia (marketingu) co ?

Smasunga mam i polece dobry TV, popatrz jak z przejściami tonalnymi kolorów bo u mnie są schodkowate troszke (8 bit na kanał), ale na zagranicznym forum czytalem że psioczą na nie nawet na 10bit.

Żaden z twoich linków nie działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam nowego LCD 46" FHD .

Na jakie modele warto zwrocic uwage na dzien dzisiejszy ? Liczylem na to , ze pozostane przy Samsungu (na oku mam F86) natomiast nie chcialbym pozniej zalowac , ze pozostajac wierny marce dokonalem zlego wyboru ;)

Jakies propozycje od znawcow tematu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to ma a nie ma ? :blink:

A widzisz bo nazywa się movie+ (tudzież poprawa filmów) :) a nie 100hz a działa tak samo, a co do magi 100hz to proponuje odpalić 100hz pokazowke (która ma niby pokazywać ekstremalne momenty gdzie występuje "skokowy" scrolling, w rzeczywistości są one specjalnie dobrane żeby sprawnie działały pod konkretny program "100hz" ) na telewizorze innej firmy :D nawet na CRT'ku będzie skakało (LOL)

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz bo nazywa się movie+ (tudzież poprawa filmów) :) a nie 100hz a działa tak samo, a co do magi 100hz to proponuje odpalić 100hz pokazowke (która ma niby pokazywać ekstremalne momenty gdzie występuje "skokowy" scrolling, w rzeczywistości są one specjalnie dobrane żeby sprawnie działały pod konkretny program "100hz" ) na telewizorze innej firmy :D nawet na CRT'ku będzie skakało (LOL)

... bo CRT nie dorenderowywuje pośrednich klatek. Zainteresuj się intervideo winDVD 7 ( w wersji 8 jakoś to kulawo działa ) i funkcją trimension a zobaczysz na własnym monitorze jak na materiale DVD upłynnia się obraz dzięki dorenderowywaniu klatek pośrednich.

Tak więc to 100 Hz na prawdę działa ... zmniejsza też smużenie (w sposób pośredni - można zobaczyć na odpowiednich fotkach jak "cień" poprzedniego obrazu ma mniejszą szerokość [obiekt porusza się np. z lewej do prawej]).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmowa o 100Hz vs 50Hz.

W 50" plazmie Panasonic jest to dość mocno odczuwalne.

Oczywiście włączając 50Hz można oglądać i po kilku minutach już tego efektu oko ludzkie nie zauważa ale przełączając spowrotem na 100Hz jakbym do samochodu z klimą wszedł w upał 40`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam nowego LCD 46" FHD .

Na jakie modele warto zwrocic uwage na dzien dzisiejszy ? Liczylem na to , ze pozostane przy Samsungu (na oku mam F86) natomiast nie chcialbym pozniej zalowac , ze pozostajac wierny marce dokonalem zlego wyboru ;)

Jakies propozycje od znawcow tematu ?

Znawcą nie jestem ale po 2 tygodniowym czytaniu różnych farach też bym brał samsunga. Po za tematem mam pytanie obecnie ciężko jest dostać TV 32-40 cali żeby posiadał 100Hz oraz Full HD. i mam pytanie co lepiej wybrać Full HD czy 100 herców Tv potrzebuje głównie do konsoli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupić TV do 3000zł, mam na oku ten http://www.agito.pl/product/327624?bid=40, czytam o nim pochlebne opinie, i myślę by zakupić ten telewizor, powiedzcie mi czy warto ?. I jak to jest z wysyłką takiego telewizora np. w Agito.pl nie rozbije sie po drodze ?. W weekend przejadę się do MM, ale jak go tam nie będzie to zostaje wysyłka. Zależy mi na FHD, 2xHDMI.

Edytowane przez robowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie myślę o zakupie TV LCD tylko nie bardzo wiem co kupić.

Zacznijmy może od wymagań :

FullHD

oglądał będę z odległości ok 4m

do TV będzie podłączona kablówka ( UPC )

generalnie to będę oglądał filmy, jakieś ciekawsze mecze itp. chyba standardowo jak każdy smilies/smile.gif

W necie trochę poszperałem i tak sobie pomyślałem... LG Scarlet 37''

co sądzicie o tym TV? naczytałem się że jest bardzo dobry jak w tej cenie itp.

37'' ponieważ większego raczej nie wstawię do pokoju w którym ma być.

do TV podłączyć bym chciał PS3, a konsolkę tą kupuję ze względu na Blu-ray no i co tu ściemniał będę... w MGS4 chętnie zagrałbym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi