Nerevar Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Powiedz do czego chcesz uzywać TV to będzie prościej pomóc :) oraz w jakiej odległości od niego siedzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zależy do czego ma służyć TV. Jeśli do oglądania TV z kablówki i filmów DVD to polecam plazmę. Ja niedawno kupiłem Pioniera 42" PDP-4270 i jestem bardzo zadowolony. Świetnie radzi sobie z sygnałem SD a przy DVD i HD to po prostu niebo. Jeśli oglądacie mało TV i chcecie podłączyć komputer lub konsole i grać to lepszym rozwiązanie m jest LCD z technologią 100Hz. Mają o wiele lepszy obraz przy podłączeniu konsoli lub PC. Potwierdzam :) lecz duzym minusem plazm jest wlasnie wypalanie się ... CO JEST WIDOCZNE JUZ PO 2-3 latach A na czym będzie lepszy obraz z Cyfry + na Plaźmie czy LCD? Jezeli kupisz byle jaki lcd to plazma wygra :) polecam tylko Sharpy minimum seria SA1E lub WD1E Na koncu napisze co mysle o kazdej firmie i podam fakty ... jako serwisant Autoryzowany Owszem jednak poamiętaj że LCD przy sygnale o niższej rozdzielczości niż natywna (znacząco - pal) bluruje obraz i jakość nie będzie zbyt cacy poza tym plazma oferuje znacznie lepsze odwzorowanie kolorów i czerni. No i zachowuje ostrość w ruchu lcd niestety niezawsze :(. Takie dane wiadomo większość do oglądania TV woli plazmy jednak to chyba zależy od konkretnej osoby najlepiej pójść do jakiegoś marketu gdzie mają sygnał HD/inny docelowy/ wziąć laptopa i podłączyć i ocenić samemu. Ja osobiście do TV SD/HD/Konsoli kupił bym plazme, LCD-TV mam dlatego że jest on monitorem. A w tym do zastosowań moich żaden typowy LCD komputerwy go nie pobije :) no a plazma poprostu się nie nadaje jako monitor :( Zaczne od tego :) kogo stac na naprawe tv po roku ? Nie bede opowiadal w szczegolach czym sie zajmuje ale napisze krótko pracuej w branzy rtv od 8lat od 4 lat naprawiam lcd i plazmy. Nie chce sie tym chwalic staram sie tylko uwiarygodnic wam moją wypowiedz ponizej ... Pomagacie mi ja pomagam wam to jest apropo tematu co kupic :) ... więc , pomine to co wszyscy wiedza ... Jako serwisant Minusy Plazm 1. drogie czesci !!! np. pcb main do plazmy - Philips - koszt praktycznie nie oplacalny kwoty w EURO stala wartosc 4.5zł. wyznaczona przez Philipsa i np. pcb main - 2500zl. ZASILACZ PODOBNIE ALBO NIE OSIAGALNY - Sharp to juz kosmos !!! np. najmniej kosztuje pcb main bo okolo 800-900zzl. ale zasilacz 2200zl. matryca np. 46cali cos kolo 13k zl. 2.Najczesciej : - na 10 plazm 6 uszkodzone moduly logiczne (pcb main) - na 10 plazm 3 plazmy to uszkodzone zasilacze - na 10 plazm 1 z uszkodzona matryca Minusy Lcd 1. drogie czesci lub ich brak ... - Philips - to samo co w przypadku plazm :/ jak ci sie popsuje philips to kupujesz drugi :] - Sharp - dokladnie to samo co wyzej ... jedna z drozszych firm .... 2.Najczesciej : - na 10 lcd 4 uszkodzone oprogramowanie (gubi ustawienia , charcza glosniki , wyłaczas ie resetuje) - na 10 lcd 2 maja uszkodzone pcb main - na 10 lcd 1 padaja zasilacze = smps - na 10 lcd 2 pada matryca - na 10 lcd 1 przerwy na złaczach (wtyczki nie dopiete, flexy uszkodzone, zimne luty) Najgorsze jest to ze baaaardzo czesto czesci szybko staja sie nie osiagalne w przypadku tych firm ktore wymienilem :/ wyzej . Najmniej problemow sprawi Samsung poniewaz czesci są tanie i dostepne duzo dluzej niz innych firm . - smps = zasilacz koszt od 100zl. do 200zl. max 350zl. - pcb main = plyta głowna gniazda euro vga hdmi - od 300zl. do 650zl. max - matryce to juz inna sprawa ale ceny spadaja 32cale okolo 1600zl. juz dla wybranych modeli ... Jakosc obrazu !! w skali 10 Sharp - 10 Samsung - 6 Daewoo - 6 Philips - 5 Panasonic - 7 Thomson - matko kto to i za jaka kare wypuscil na rynek :/ - 3 gwarant do [gluteus maximus] czesci nie ma porazka na calej lini wszelkiego produtku tej firmy . Grundig - 6 Napisalem baaardzo krotko i konkretnie staralem sie pokazac strone ciemna kazdego sprzetu czyli " co by bylo gdyby gwr. sie skonczyla " Jak macie pytania walcie ... Wykonanie ? sprzetu wewnatrz ? i estetyka podzespolow nawet srubek ... na 10 Sharp - 10 - musze dodac ze sam bym lepiej nie zrobil i nie zadbal o kazdy szczegol jak bym robil sobie ten tv srubki sa tak sliczne i sie blyszcza ze chce sie je zjesc :P plyty estetycznie bez wyprezen ladnie schludnie pomontowane na szkielecie dobrze osloniete ekrany , kable , flexy .... pieknie . Samsung - 3 - no masakra mozna powiedziec ze to polak zrobil :/ srubki plastik kable plyty wszystko niskiej jakosci plyty po wyginane nie dopasowane szkielety do mocowania czeste uszkdozenia spowodowane ostrymi krawedziami i tandetą .. Philips - 8 - nie tak jak Sharp ale strali sie ... Daewoo - 3 Grudnig - 3 Co ja moge jeszcze napisac znajac te druga strone sprzetu tutaj omawianego ... Niestety to nie bujda plazmy sie wypalaja i koniec stosowanie ruchomego tła nie wydluza specjalnie zywotnosci plazmy (wprowadzono plazmy z lekko zmiennym odcieniem aby nie byl statyczny) Co ja wybralem znajac je z tej strony ? Gdyby nie okazja kupil bym Samsunga ... ale mialem okazje i kupilem Sharpa .... Powiem jedno jak ma byc to tylko tv kupcie chodzby najnizszy model ale Sharp lcd nawet analog ladnie wyglada na sharpie ..... Jezeli mowa jest o konsoli lub kompie to mzoecie zaoszczedzic i wziac Samsunga ... Ogolna awaryjnosc biorac pod uwage wazniejsze firmy ... na 10 tv lcd i plazm 4 - Samsung 1 - Sharp 2 - Panasonic 3 - Philips Pewnie niezle namieszam teraz w glowach no ale tyle z mojej strony .... znajdziecie mnei w kazdej gwr. tych firm o ktorych mowa ... wiec wydaje sie byc wiarygodny prawda ? Częstochowa al.Niepodleglosci .... dalej traficie jak macie gwr. wiec prosze dzwonic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Jedno mnie tylko ciekawi, jak mozna az tak bardzo uogloniac. Wiadomo, ze czasem trzeba, ale wszystko z umiarem. Jakosc obrazu !! w skali 10 Sharp - 10 Samsung - 6 Daewoo - 6 Philips - 5 Panasonic - 7 Thomson - matko kto to i za jaka kare wypuscil na rynek :/ - 3 gwarant do [gluteus maximus] czesci nie ma porazka na calej lini wszelkiego produtku tej firmy . Grundig - 6 Odnosi sie to do plazm, lcd? Miedzy poszczegolnymi modelami istnieja ogromne roznice, chyba wlasnie stad sa te ogromne roznice cenowe. Ktore modele sharpa polecasz? Mlun napewno chesz kupic TV w euro? Sprawdz najpierw na cenao.pl czy czasem nie przeplacisz. Jesli nie ma w stacojnarnych zadnych promocji, roznice bywaja zabojcze. Z tego co czytalem duza czesc Pansow PV70 ma fabryczna wade i po pewnym czasie na ekranie pojawiaja sie jakies pionowe linie. TV sa wymieniane na nowy wgzalecen panasonica, jednak moi rodzice byli by bardzo niezadowoleni, ze wybralem taki TV. Nie mowie przez to ze Samsung sie nie psuje, bo to moze zdarzyc sie kazdemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Samsung - 3 - no masakra mozna powiedziec ze to polak zrobil :/ srubki plastik kable plyty wszystko niskiej jakosci plyty po wyginane nie dopasowane szkielety do mocowania czeste uszkdozenia spowodowane ostrymi krawedziami i tandetą .. Nie żebym był fanboyem, ale tym mnie poryłeś, u mnie jakoś z tego co widać przez otwory wentylacyjne wszystko wygląda solidnie i nie ma plastikowych śrubek, choć go nie rozkręcałęm kto wie co kryje się pod spodem... :P Potwierdzam lecz duzym minusem plazm jest wlasnie wypalanie się ... CO JEST WIDOCZNE JUZ PO 2-3 latachA czy ci ludzie którym naprawiałeś te plazmy zastosowywali się chociaż do instrukcji których jest pełno typu "jak nie wypalić czegoś na plazmie" poza tym na forach hdtv jakoś ludzie o tym nie pisza a plazmy są ogólniepolecane... Tak poza tym to kupno konkretnego TV tylko patrząc na to ile kosztują części po gwarancji = :mur:, to może wogóle kupić CRT bo po co się narażać na taakie koszta ? Aha a porównanie jakości obrazu na podstawie firm produkujących TV jest no cóż profesjonalne jak sprzedawcy rtv z tesco... Nie żebym miał coś do twojego profesjonalizmu w naprawianiu TV ale kierując się takimi kryteriami raczej nic taniego i dobrego się nie kupi :D Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Sharpa ... Mnimum SA1E Srednie XD1E stary ale juz tani a dobry naprawde . Zalecane 100hz modele Ne podam ci konkretnego modelu bo nie roznia sie miedzy soba niczym po za oprogramowaniem . Pokarze wam kilka zdjec ... jak znajde chwile pewnie kolo poludnia ... Nie żebym był fanboyem, ale tym mnie poryłeś, u mnie jakoś z tego co widać przez otwory wentylacyjne wszystko wygląda solidnie i nie ma plastikowych śrubek, choć go nie rozkręcałęm kto wie co kryje się pod spodem... :P A czy ci ludzie którym naprawiałeś te plazmy zastosowywali się chociaż do instrukcji których jest pełno typu "jak nie wypalić czegoś na plazmie" poza tym na forach hdtv jakoś ludzie o tym nie pisza a plazmy są ogólniepolecane... Tak poza tym to kupno konkretnego TV tylko patrząc na to ile kosztują części po gwarancji = :mur:, to może wogóle kupić CRT bo po co się narażać na taakie koszta ? Aha a porównanie jakości obrazu na podstawie firm produkujących TV jest no cóż profesjonalne jak sprzedawcy rtv z tesco... Nie żebym miał coś do twojego profesjonalizmu w naprawianiu TV ale kierując się takimi kryteriami raczej nic taniego i dobrego się nie kupi :D Niestety masz racje ... nic co tanie nie jest dobre .... Apropo jaosci wykonania wewnatrz zrobie kilka fotek i zamieszcze jeszcze dzis .. tego co dzis bede robil ... (mam pare samsungow ... znowu :/) Moja ocena jakosci obrazu jest tylko moja :) wiec nie musicie sie opierac na niej ... napisalem posta aby pokazac jak to yglada ze strony serwisowej ... koszty napraw wykonanie estetyka ... jakosc i tak obczytacie sobie na forach i innych stronach wiec opinia jakosci tutaj napisana jest tylko moja ... a naprawde nie ma sie co rozdrabniac i wchodzic w szczegoly pisalem ogolnie krotko i naprawde Sharp nie ma konkurencji a Samsung jest opcja dla wszystkich cena/jakosc jest duzo tanszy i duzo gorszy ... :/ no ale to tylko moja opinia ... Zdjecia zamieszcze .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Dzieju szkoda ze nie odniosles sie do zacytowanego przezemnie kawalka Twojego tekstu. Mlun jesli powaznie myslisz nad kupnem jakiegokolwiek tv, radzilbym Ci poczytac: http://hdtv.com.pl/ Tam znajdziesz i wiecej fachowych porad, i bedziesz mogl przeczytac wiece opinii na temat danego modelu. edit. napisane bo twojej edycji ;) Tak czy inaczej takie przedstawienie sprawy nie wyglada za dobrze, przynajmniej z mojego punktu widzenia, a Twoja opinia na temat tych TV mi osobiscie za duzo nie daje. Edytowane 10 Grudnia 2007 przez xpektor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Dzieju szkoda ze nie odniosles sie do zacytowanego przezemnie kawalka Twojego tekstu. Mlun jesli powaznie myslisz nad kupnem jakiegokolwiek tv, radzilbym Ci poczytac: http://hdtv.com.pl/ Tam znajdziesz i wiecej fachowych porad, i bedziesz mogl przeczytac wiece opinii na temat danego modelu. edit. napisane bo twojej edycji ;) Tak czy inaczej takie przedstawienie sprawy nie wyglada za dobrze, przynajmniej z mojego punktu widzenia, a Twoja opinia na temat tych TV mi osobiscie za duzo nie daje. ups ... mowa o LCD ... Plazm nie biore od uwage ... nei mozna ich porownywac do LCD onewaz maja lepsza jakosc obrazu na analogu .. (mowa o rozdzialkach 702x i nizsze ) tak jak pisalem to moja opinia i pokazac wam jak wyglada tv od srodka i strony naprawy ceny czesci etc. Nie mam odpowiednich narzedzi i kwalifikacji aby wystawc profesjonalna opine jakosci obrazu tak jak to napisales fachowcy na hdtv stronie ... opinia jest tylko moja ... Znam je duuzo lepiej od strony serwisowej niz oka ujme to tak... PCB MAIN SAMSUNG [img.]http://91.121.87.192/purepc/10122007001.jpg[/img] PCB MAIN 4 roznych modeli Sharpa [img.]http://91.121.87.192/purepc/10122007002.jpg[/img] [img.]http://91.121.87.192/purepc/10122007003.jpg[/img] PCB MAIN 4 roznych modeli Samsunga [img.]http://91.121.87.192/purepc/10122007010.jpg[/img] SMPS Sharp [img.]http://91.121.87.192/purepc/10122007004.jpg[/img] [img.]http://91.121.87.192/purepc/10122007005.jpg[/img] SMPS Samsung [img.]http://91.121.87.192/purepc/10122007007.jpg[/img] [img.]http://91.121.87.192/purepc/10122007008.jpg[/img] Proporcje z lewej Sharp zasilacz i plyta główna a z prawej Samsung [img.]http://91.121.87.192/purepc/10122007009.jpg[/img] Jak widac Sharp na cb main nie ma euro głowicy itd. poniewaz jak pisalem Sharp jest narawde solidnie wykonany głowica jest na osobnym module tak samo Euro i inne gniazda ... Samsung ma ubite wszystko w jednym :/ Postaram se zamiescic foto calych tv od tylu ... ale aktualnie mam tylko chyba Samsunga na serwisie .. -----------EDIT------------ Pousuwałem zdjęcia, bo były ZA DUŻE i się nie ładowały do końca. /narcyz Edytowane 11 Grudnia 2007 przez narcyz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Porownywales 3 posty wyzej plazmy i lcd, wiec myslalem ze ocena jakosci obrazu poszczegolnych producentow takze odnosi sie do plazm i lcd. Moim zdaniem to i tak zbyt duze uogolnienie. Jesli chodzi o bebechy i ich wyglad, na ten temat nic nie moge powiedziec. Nie mialem z tym stycznosci i raczej nie mam w planach miec. Zreszta w pojedynek miedzy LCD samsung vs. LCD Sharp nie bede sie meiszac bo nie mam z tym nic wspolnego... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Porownywales 3 posty wyzej plazmy i lcd, wiec myslalem ze ocena jakosci obrazu poszczegolnych producentow takze odnosi sie do plazm i lcd. Moim zdaniem to i tak zbyt duze uogolnienie. Jesli chodzi o bebechy i ich wyglad, na ten temat nic nie moge powiedziec. Nie mialem z tym stycznosci i raczej nie mam w planach miec. Zreszta w pojedynek miedzy LCD samsung vs. LCD Sharp nie bede sie meiszac bo nie mam z tym nic wspolnego... ;) Chodzi o to samo co z kartami czy plytami gł. lub memorkami ... jak kuujesz karte czy inny odzespo zwracasz uwage na wykonanie chłodzenie estetyke itd. A tutaj wdac na przykladzie Samsunga i Sharpa. Generalnie Sharp napawde jest wykonany solidnie i z dbaloscia o kazdy szczegół nei ma fuszerki ... Chłodzenie instalacja kabli złaczek wszystko jest naprawde przemyslane zadbano o to , niestety samsung nie razi dbałoscia i wykonczenem ... Ze wszystkich firm o Ktorych tu pisalem Shar nie ma sobe rownych ... Jezeli jzu ktos se wacha i nie ma czego se zlapac to ta informacja jest kolejna wazna sprawa ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Tv ma praktycznie służyć do oglądania cyfry + jakiegoś dvd a może hd nawet(konsola rnarazie nie wchodzi w gre, moze kiedyś). Co do kupna w euro to pewnie byśmy tam nie kupili bo taki tv można wyrwać napewno taniej jak patrzyłem ale my bierzemy w ratach a tu już niestety nikt im nie dorówna(raty 0%). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) to bierz plazme nie będzisz żałował ;p ile m będziesz siedział od TV ? Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) A właśnie zapomniałem to dopisać.Zaraz zmierze:P Dobra obecenie jest 3,5-4m czyli chyba jak na 42" to powinno być ok. Edytowane 10 Grudnia 2007 przez mlun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Tak 42" plazma będzie pasować idealnie :) przy takiej odległości zarówno SD/ED jak i HD będzie wyglądać baaardzo ładnie :) Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Nerevar No z tym ogladaniem HD z odleglosci 4m to lekka przesada :) Wszystkie detale obrazu chu... strzeli , wlasnie sobie puscilem Planet Earth HD i zeby cieszyc sie jakoscia HD trzeba toto ogladac z znacznie mniejszej odleglosci z 4m ciezko odruznic HD od dobrego SD :/ Gdzies kiedys w magazynie LifeVideo czytalem ze optymalna odleglosc to max 2.5x przekatna obrazu w moim przypadku sie to jak najbardziej sprawdza . Dzieju Jako ze jestes Servisantem ,byc moze potrafisz mi pomoc Mam Sharpa LC32RD2E 32" 100Hz obecnie podpietego do PC poprzez kabel DVI-D-Sub mam rowniez kabel DVI>HDMI i o dziwo jak podepne PC poprzez HDMI mam rozmyty zle wyskalowany obraz na TV , z poziomu sterownikow ATI nic nei mozna poprawic :/ ,moze Sharp ma cos nie tak z tym gniazdem HDMI ?? jesli wiesz cos na ten temat podziel sie informacja ewentualnie jakies inf o na temat menu servisowego mojeg o Sharpa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Kurde właśnie się okazało że od tego tygodnia jest przecena i panasonic kosztuje tylko 3800 zł(700zł mniej niż samsung) no i teraz się zastanwiam poważnie czy lepiej 700zł w kieszeni czy brac samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Dzieju Jako ze jestes Servisantem ,byc moze potrafisz mi pomoc Mam Sharpa LC32RD2E 32" 100Hz obecnie podpietego do PC poprzez kabel DVI-D-Sub mam rowniez kabel DVI>HDMI i o dziwo jak podepne PC poprzez HDMI mam rozmyty zle wyskalowany obraz na TV , z poziomu sterownikow ATI nic nei mozna poprawic :/ ,moze Sharp ma cos nie tak z tym gniazdem HDMI ?? jesli wiesz cos na ten temat podziel sie informacja ewentualnie jakies inf o na temat menu servisowego mojeg o Sharpa ;) Po pierwsze zobacz czy masz właczony jak klikniesz ikone zmiany formatu obrazu Underscan ... a nie Pelny Podaj rodzialke jaka wymuszasz i odswierzanie jakie ustawiasz .... Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Dzieju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Mario 2k nie przesadzaj, poza tym jak sobie wyobrażasz oglądanie 42" plazmy o rozdz 1024/768 z bliska o.0 - tosz to "blur'oza" i tak po kilku tygodniach się zapomni o tym żeby widzieć każdy szczególik i skupi na treści ;P z resztą za podobną cene nie dostanie nic lepszego, a większa matryca = znacznie większa cena. Co do twojego problemu spróbuje Ci pomóc, powinienes używać rozdziałki 1360/768 (lub po wymuszeniu patrz google, 1366/768) z opcją tak jak ci Dzieju wyżej napisał bez overscanu, underscan czy inna nazwa, co do odświerzania to ustaw 60 hz tv nie przyjmie sygnału 100hz ( u mnie -NV nawet się nie da innego wybrać) ... No i czy przypadkiem nie masz w opcjach włączonego sygnału 1080i ;) (nie wiem jak to z ati jest) Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Pulpit na codzien 1024x768 , ustawienia pulpitu na 1360x768 tez sprawdzalem nie jestem noobem Za kazdym razem obraz po hdmi mam gorszy niz po DVI-D-Sub Zaraz podepne kabel HDMI jeszcze raz i poeksperymentuje Edit Zauwazylem maly blad , jak Pulpit windows da m 1280x720 na TV rozpoznaje go prawidlowo jak o sygnal 720p jak pulpit ustawiam na 1024x768 albo 1360x768 na TV pokazuje 1080i :/ Tak przelanczam rozdzialki i co trochu znikaja mi poszczegolne funkcje w panelu sterowania widac ATI ma na tym polu braki :/ Wyglada na to ze juz po raz trzeci sie wyleczylem z uzywania kabla HDMI Edytowane 11 Grudnia 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) przy 1024/768 przy opcji 4:3 w TV powinno być idealnie ostro :) btw : do instrukcji / googli zaglądałeś? Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Nie chcę zakładać nowego wątku ale mam nadzieję, że mój dylemat nie przepadnie i mi pomożecie. Do wydania 6-7k 42-46 cali - oglądanie z 4 metrów więc mniejsze nie wchodzi już w rachubę a większe chyba zbyteczne. Full HD ! Firma nie gra roli. Narazie będzie na tym dekoder polsatu i Divx Manty ale już się przymierzamy do kina domowego i w przyszłości na pewno jakiś cyfrowy dekoder (n, cyfra, polsat). Co kupić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Szukaj LCD z 100-120 Hz i 10 bit przetwarzaniem obrazu. (będzie wyświetlać doskonale na HD i nie będzie pulsować jak plazma [nie każdy to dostrzega ale raczej każdego w jakimś stopniu męczy]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Szukaj dobrze a znajdziesz jeszcze 46XD1E rewelacyjne modele juz ich prawie nie ma ... jeden minus - lekko piszczy inventer matrycy ... ale tylko jak przylozysz ucho . plusy + BARDZO WYSKIEJ KLASY MATRYCA , duzo filtrow obrazu 2xhdmi Full HD ladny Design , nie ma lepszego sprzetu stosunek cena/jakosc to moje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Będę z ojcem jechał w sobotę do Katowic i coś wybierzemy. Jeżeli będzie gdzieś ten Sharp to zobaczymy. A poza tym są jakieś modele godne polecenia ? Co powiecie o Bravia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Szukaj LCD z 100-120 Hz i 10 bit przetwarzaniem obrazu. (będzie wyświetlać doskonale na HD i nie będzie pulsować jak plazma [nie każdy to dostrzega ale raczej każdego w jakimś stopniu męczy])Jak myślisz co lepiej przy 37' Toshiby 100Hz czy Full HD ? ~ 70% N, 20% DVD, 10% PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Jak myślisz co lepiej przy 37' Toshiby 100Hz czy Full HD ? ~ 70% N, 20% DVD, 10% PC.Istotne jest też z jakiej odległości będziesz oglądał, co bardziej Ci będzie odpowiadało, jak dobry jest układ "morfujący" (dorenderowywujący klatki pośrednie). Ja osobiście chyba bardziej bym się skłaniał ku 100 Hz ... ale popatrz na poziom czerni, kontrast, zwracaj uwagę na kolory - nie kupuj tego modelu który ma przesycone/"przebajerowane"/nienaturalne kolory ( dobre byłyby klipy wysokiej jakości z ludzką skórą itp. ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Pulpit na codzien 1024x768 , ustawienia pulpitu na 1360x768 tez sprawdzalem nie jestem noobem Za kazdym razem obraz po hdmi mam gorszy niz po DVI-D-Sub Zaraz podepne kabel HDMI jeszcze raz i poeksperymentuje Edit Zauwazylem maly blad , jak Pulpit windows da m 1280x720 na TV rozpoznaje go prawidlowo jak o sygnal 720p jak pulpit ustawiam na 1024x768 albo 1360x768 na TV pokazuje 1080i :/ Tak przelanczam rozdzialki i co trochu znikaja mi poszczegolne funkcje w panelu sterowania widac ATI ma na tym polu braki :/ Wyglada na to ze juz po raz trzeci sie wyleczylem z uzywania kabla HDMI przez hdmi nie da rady, dsub jest do komputera a nie hdmi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) up) używałeś ? u mnie jak najbardziej da rade :) chyba że to kolejna "zaleta" wspaniałych sterowników ATI... Mario2k Tak to wygląda u mnie, może poszukaj czegoś takiego... Co do ludzi chcących kupować full HD 42-46 cali z 4 m nie zauważycie różnicy pomiędzy full HD i HD ready... więc nie widzę sensu sie w to pakować :) co do 37" i full HD to już utopia znacznie lepiej wziąc HD Ready i lepszą matryce niż płacic za full HD IMO full HD tylko 50" i więcej + ew 40 pare ale siedzac blisko ekranu... można jedynie zobaczyć czy TV przyjmuje full HD, może się to przydać przy BR o ile nie będzie opcji 720p :P Edytowane 12 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 przez hdmi nie da rady, dsub jest do komputera a nie hdmi. Np samsung 82B przyjmuje na 2 gniazdku hdmi (i tylko na tym! o czy wyraźnie napisano w instrukcji) sygnał dvi po kabelku dvi->hdmi w pełnym 1360x768 bez najmniejszego kłopotu. Wtedy tv widzian jest jako zwykły drugi monitor. Działa to jak zwykłe podłączenie dvi ze wszystkimi swoimi zaletami. Jeśli zaś podepniesz do zwykłego gniazdka hdmi to faktycznie pozostaje jedynie 1280x720. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Może byśmy zrobili jakieś FAQ oraz temat odnośnie wybierania TV :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Moderator jak najbardziej za :P Może ktoś ma trochę czasu i chce odpracować % lub przysłużyć się do rozwoju forum? [; Od samego początku nie interesowały mnie plazmy, ani LCD, bo nie było potrzeby zmieniać, teraz jak przyszło coś wybrać to nawet żadnych podstaw nie miałem, żeby szukać. Myślę, że wiele osób podobnie i stąd przydałby się taki FAQ. W każdym razie mój wybór stanął teraz już na plaźmie: Philips TH-37PV70PA (42PV70PA) lub Samsung PS-42Q91H. Wybiorę w zależności od dostępności raczej już. Nad LCD jak najbardziej myślałem, ale ciężko w okolicach 4k znaleźć coś z odświeżaniem rzędu 100Hz. Więc jedynym wyborem jaki bym miał, to chyba Toshiba 37X3000P, która ma Full HD tyle, że odświeżanie 50Hz :| Myślałem, że troszkę szybciej schodzi w wyborem tv... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...