Skocz do zawartości
new_oscar

Sli / Crossfire Czy Bez?

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie składania nowej konfiguracji. Nurtuje mnie cały czas problem grafiki i standardu SLI / CF. Żeby łatwiej przedstawić co mam na myśli, podaje konfiga:

MB Asus P5K Premium

CPU C2D E6550

RAM GoodRam Pro 2x1GB 1066 PC8500

GPU jakiś Radon HD 2900XT / GF 8800 GTS 640

PSU Pentagram SF 620W A12S

Płyta główna jest na chipsecie Intela P35 wiec posiada obsługę CF. Podpasowując grafikę pod mobo wybór pada na Radka, gdyż plan jest taki: teraz jedna karta, a gdy wejdą nowe układy (co ma się stać już pod koniec tego roku) druga po wiele niższej cenie połączona CF – tym samym mam nadzieje uzyskać wystarczającą wydajność w nadchodzących grach na DX10. Druga możliwość to zignorowanie standardów SLI/CF i kupienie teraz GF z bardziej dopracowanymi driverami niż ma to miejsce w przypadku ATI. Jeszcze inne wyjście to płyta główna wspierająca SLI i wtedy podobna sytuacja z GF – najpierw jeden później drugi. W ostatnim przypadku nie jestem pewien czy istnieją chipsety wspierające FSB 1333 i pamięci 1066, dlatego tę możliwość rozważam jako ostateczną. W skrocie: czy pomysł kupienia takich samych kart w dłuższym odstępie czasu wypali i czy brać to wogole pod uwagę podczas wyboru mobo i grafiki.

btw chętnie wysłucham propozycji zmian w pozostałym sprzęcie

Edytowane przez new_oscar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E6550 -> E6750 po niedużej dopłacie. A co do SLI/CF, może po prostu teraz najlepiej kupić coś słabszego i tańszego (Palit 8600GT Sonic+), a oszczędzoną kasę zachować i później kupić coś z GF 9? Chyba, że już teraz zależy ci na jak największej jakości to bierz GF'a. A RAM możesz zmienić na coś tańszego, np. OCZ Platinum 800 MHz rev.2 2x1GB albo GoodRAM Pro 900 2x1GB albo kupić takie co podałem razy dwa czyli w sumie 4GB. ;)

Edytowane przez Driden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do SLI/CF, może po prostu teraz najlepiej kupić coś słabszego i tańszego (Palit 8600GT Sonic+), a oszczędzoną kasę zachować i później kupić coś z GF 9? Chyba, że już teraz zależy ci na jak największej jakości to bierz GF'a.

czyli radzisz mi całkowitą rezygnację z radka? na nowe układy GF 9xxx czy radek xtx nie mam zamiaru czekac bo tak można w nieskonczonosc; posłużą tylko do obniżenia cen obecnych układów

A RAM możesz zmienić na coś tańszego, np. OCZ Platinum 800 MHz rev.2 2x1GB albo GoodRAM Pro 900 2x1GB albo kupić takie co podałem razy dwa czyli w sumie 4GB. ;)

wymienione prze mnie pamięci pracuja na czestotliwości 1066 i to jest glowny powod ich kupna; chyba ze te ktore podales pójdą na wyższych od nominalnych czyli oczekiwanych 1066 i dobrych tajmingach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi