Maciej G. Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witam! Posiadam modem d-link dsl-320t a na nim skonfigurowaną neostradę, modem ten jest podłączony do routera linksys WRV200 Wireless-G VPN Router with Range Booster, który bezprzewodowo wysyła sygnał do 2 stacjonarnych komputerów. Wszystko byłoby OK gdyby nie to że po wyłączeniu wszystkiego z prądu nie działa mi internet tzn. modem ma zapisane i zapamiętane ustawienia od NEO łapie sygnał bo dioda od dsl świeci się prawidłowo. Wygląda to tak jakby modem dlink nie przekazywał syganłu do routera. Dzieją się takie dziwne rzeczy bo w momencie gdy odłącze kabel od routera i podłącze modem do jednego z komputerów to net działa i co jeszcze dziwniejsze po ponownym podłączeniu przewodu do routera zaczyna działać sygnał przez router. Ogólnie to wszystko działa do momentu kiedy nie wyłącze modemu z prądu. Wiem że może zagmatwałem to wszystko ale mniej więcej tak to wygląda. Czy ktoś może mi powiedzieć co mam z tym zrobić, bo o ile ja umiem to uruchomić w jakikolwiek sposób (choć jest to denerwujące) to użytkownicy tego sprzętu są zieloni na maxa. Liczę na szybką pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej G. Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Czy jest chociaż jedna osoba, która pomoże mi rozwiązać ten problem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RazorBMW Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) NIE PISZE SIĘ 2 POSTÓW POD RZĄD!!! korzystaj z opcji edytuj post a nie pisz 2 postów! Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez razorBMW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Dane odnośnie neostrady masz wpisane w modemie, a nie routerze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej G. Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Dane odnośnie neostrady masz wpisane w modemie, a nie routerze ? Tak. Dane neostrady wpisane są w modemi D-link. Cała sytuacja wyglądała tak. Dostałem z Unijnego projektu po 2 komputery na lokalizację + router Linksys. Dostawca nie założył że w niektórych lokalizacjach zamiast DSL będzie neostrada więc poradzili kupić modem i podłączyć go do danego routera żeby komputery odbierały internet bezprzewodowo. Tak więc zakupiłem modem d-linka i pojawił mi się taki problem. Myślę że to wina modemu ponieważ kupiłem 3 takie modemy i w 3 lokalizacjach występuje ten sam problem. Natomiast w moim zakładzie router linsysa podłączony mam pod naszą sieć lokalną (łącze DSL) i wszystko działa bez zarzutu. Ktoś mi poradził żebym skontaktował się z firmą D-link w celu aktualizacji firmware w modemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Słuchaj powinieneś to inaczej skonfigurować. Modem ustaw w tryb bridge (tak żeby był przezroczysty). W linksysnie na WANnie ustaw PPPOE i tam wprowadź dane z neostrady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej G. Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Tak tylko jak to zrobić?? Bo przecież ten linksys to Router szerokopasmowy DSL i nie obsługuję adsl pod neostradę (przynajmniej z tego co się orientuję), bo jeśli jednak tak by było to nie kupywałbym w ogóle modemu d-linka. Mam rację czy się mylę?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Mylisz się :wink: Router bezpośrednio nie obsłuży Neostrady, bo nie ma wbudowanego modemu ADSL (od tego właśnie masz dlinka), ale posiada mechanizm logowania się do tego rodzaju usługi - PPPoE. Na d-linku ustawiasz tryb bridge (Home -> WAN -> WAN setting -> Bridge Mode + wpisujesz ustawienia VPI, VCI itd.) Natomiast na linksysie wybierasz PPPoE i tu wpisujesz dane Neostrady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...