rafal102 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witam, mam problem ze sprzętem z sygnaturki. Przy podkręcaniu oczywiście zmieniam pamięci w tryb 333mhz, luzuje timingi i daje Fsb w górę. Wszystko jest fajnie do momentu osiągnięcia fsb 250. Wyżej jest loteria- raz się włączy i pracuje normalnie, a raz jest timer error i kicha.Ostatnio próbowałem podnieść napięcie przy stockowej prędkości proca(1800mhz). podniosłem o 0.025V(minimalny próg) zapisałem, resecik i sprzę nie wstał, czyli słysze jakby się normalnie włączał, ale mam cały czarny ekran. Po 10 resetach w trakcie włączania bios przywrócił normalne takty i wszystko ok. Co jest z tą płytą nie tak? Podniesienie napięcia- nie wstaje, powyzej fsb 250 loteria, a jak udało mi się ustawić 252 to mi się licznik cofnął- bios podawał, że procek jest Athlonem 1000+ i jego takty to 1000mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Jakie chłodzenie i temperatury? Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez wistler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 W idle- 42* w stresie 56*. Niedługo zmiana chłodznia(urwana łopatka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zdeka za duże temp w stressie. Przy a64 raczej nie powinno sie przekraczać 50 stopni. Ja przy taktach 2,4 ghz mam max 43 stopni ale to pewnie przez otwartą cały rok bude ;]. Musisz lepiej wentylować bude albo ją otworzyć (przynajmniej jedna połówke). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Dokładnie. Załóż sobie lepsze chłodzenie (AC Freezer64 lub jeżeli masz więcej $$$ to Scythe Ninja) i dopiero wtedy kręć. Bo teraz nie masz co się nawet brać za dalsze podkręcanie, skoro przy takiej częstotliwości masz już tak potężne temperatury. p.s. Dodam tylko, że mój sprzęt w sygnaturce w stresie ma conajwyżej 46 stopni, w IDLE natomiast ok. 31. I jaki masz rdzeń procesora? Venice, czy może Winchester lub Newcastle? Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Mam Venience, a te temperatuy, bo wentyl bez 1 łopatki chodzi- ułamała się.Za 2 dni zmiana na Pentagram HP-100AlCu + ArcticSilver Arctic Ceramique . Budy nie moge otworzyć(cholerne plomby). Nie wiem czy to nie przez zasilacz też( IBox 350W), bo na lini 12V płyta podaje mi że jest to 11.32V Jak byś sprawdził moją płytę, to byś się dowiedział że jest to miniATX i ma 2 kondziołki koło socketu, więc nic lepszego od tego penta nie wejdzie :(. Teraz kupiłem monitor( Samsung 206bw) więc nie mam kasy na nowy sprzęt. Zmienię jak wyjdzie phenom i penryn oraz geforce 9 Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez rafal102 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Mam Venience, a te temperatuy, bo wentyl bez 1 łopatki chodzi- ułamała się.Za 2 dni zmiana na Pentagram HP-100AlCu + ArcticSilver Arctic Ceramique . Budy nie moge otworzyć(cholerne plomby). Nie wiem czy to nie przez zasilacz też( IBox 350W), bo na lini 12V płyta podaje mi że jest to 11.32VCieniutko, jeżeli chcesz się brać za O/C to najpierw zmień zarówno chłodzenie jak i zasilacz. A skoro będziesz zakładał nowe chłodzenie to budę i tak będziesz musiał otworzyć. A "podaje" zapewne programem - tym się nie sugeruj, bo daleko nie zajedziesz. Musisz otworzyć budę i wsadzić miernik. Tak wogóle - jeżeli nie chcesz otwierać budy, to wogóle za O/C się nie bierz, bo przyjdzie czas, że będziesz musiał zrobić Clear CMOS i co? Tak więc albo olej plomby albo zrezygnuj z podkręcania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 W serwisie mi założą- a plomb nie musze olewać. Jak nie wstajeto daje 30x reset z obudowy i cofa ustawienia B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 W serwisie mi założą- a plomb nie musze olewać. Jak nie wstajeto daje 30x reset z obudowy i cofa ustawienia B-) :mur: :mur: :mur: To tak jakbyś chciał robić tuning samochodu (w sensie wydajności) nie otwierając wogóle maski. Cóż, mi się wydaje to troszkę "szalonym" pomysłem, ale rób jak uważasz. Nie zawsze bowiem sam reset BIOSu skutkuje (czasem trzeba też np. przełożyć pamięci), poza tym nie wiadomo, czy to takie resetowanie tyle razy kiedyś nie zawiedzie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jak zawiedzie to otworzę obudowę, ale jaki jest ok. to tego nie zrobię. ale nie o tym mieliśmy dyskutować. Możesz mi powiedzieć czemu czasem mam timer error itp.(patrz post 1)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Idź tam gdzie kupiłeś komputer i pogadaj o tych plombach. Trzeba przecież czasami wyczyścić kompa, wymienić uszkodzony wiatraczek itp... :wink: Dopóki nie zmienisz zasilacza to ja bym na Twoim miejscu się powstrzymał od O/C, a czas oczekiwania poświęcił na czytanie forum :) Jak to powiedział obiboqs w innym topicu: bo takie zasilacze są jak bomby z opóźnionym zapłonem - nie wiadomo czy i kiedy wybuchną, a jak wybuchają to w najmniej spodziewanym momencie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Jak tak to wystarczy jako zasilacz zasilacz Chieftec 500W GPS-500AB-A ATX PFC BOX zasilacz Chieftec 500W GPS-500AB-A ATX PFC BOX ?? bo tylko na niego mnie stac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Jak tak to wystarczy jako zasilacz zasilacz Chieftec 500W GPS-500AB-A ATX PFC BOX zasilacz Chieftec 500W GPS-500AB-A ATX PFC BOX ?? bo tylko na niego mnie stacOjej, w zupełności. Zwykła Delta 350W lub 400W za 50zł by starczyła - nie wiem czy jest sens szarpać się na tak drogi i wydajny zasilacz, skoro nie ma potrzeby ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zmien ta plyte glowna, z tego co wiem to SIS 756 nie posiada blokady PCI, czestotliwosc wzrasta wraz z kreceniem, mozesz sobie dysk twardy albo karte graficzna usmazyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 (edytowane) Zmien ta plyte glowna, z tego co wiem to SIS 756 nie posiada blokady PCI, czestotliwosc wzrasta wraz z kreceniem, mozesz sobie dysk twardy albo karte graficzna usmazyc.Jeszcze płyta na SIS'ie? (nie zwróciłem uwagi) - oj, kolego - trzeba było wybierać zestaw, który nadawałby się do podkręcania. Do O/C najlepsze są nForce'y albo ALi/ULi - nie nadają się natomiast żadne SIS i VIA. Poza tym trzeba się też sugerować marką płyty - Asrock to akurat marka dobra, ale jak weźmiesz np. ECS KV2 Extreme na nForce 3 250 to i tak prawdopodobnie będziesz miał tak wiele problemów że dasz sobie spokój.. Najlepszą płytą do O/C na 939 był AsRock Dual-VSTA lub AsRock Dual-SATAII oparty na chipsecie ULi/ALi (nie pamiętam dokładnie numeru). Edytowane 1 Września 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Poszukaj MSI K8Neo4 na nForce 4 albo nForce4 ultra, niedrogo chodza a wg mnie jest to najlepsza plyta pod socket 939, pobija nawet legendarna DFI. Rekord fsb na msi to 575MHz. Niektorzy sie z dfi wlasnie na msi przesiadali i osiagali lepsze wyniki w OC. Mialem wczesniej Asrocka 939Dual-VSTA. Owszem, plyta fajna, posiada AGP i PCIex, chipsety ULI na niej sa tak samo wydajne jak nForce 4 ultra, to prawda. Z OC jednak srednio, kiepski zakres regulacji napiecia procka (fakt-mozna robic vmody) jednak jak to z asrockiem bywa z nia tez mialem jaja. Dobra plyta, zeby nauczyc sie konfiguracji kompa jak nie chcesz ustawiac wszystkiego i dochodzic przez 2 tygodnie czemu nie dziala to polecam MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...