Skocz do zawartości
DziubekR1

Nvidia 7800gtx - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Sorki, ze nie pisze w temacie o 7800GTX, ale jak znam zycie, to tam juz nikt nie zajrzy i tak czy siak predzej czy pozniej bym tutaj napisal.

Sytuacja wyglada tak. Karte dostalem gratis do plyty glownej i gosc mi odrazu powiedzial, ze uszkodzona jest i ze nie jest mu potrzebna, wiec dorzuci jak chce. No to wzialem. Na drugi dzien jak odbieram sprzet oddawal mi ta karte ze lzami w oczach, bo powiedzial, ze u niego nie startowala, ale u kumpla sprawdzil i poszla, ale obiecal, wiec nie bedzie lecial w ch... Gosc jest naprawde bardzo wporzadku, wiec mu wierze.

No i sprawdzam sobie na chacie, ale jest [gluteus maximus]. Chcialem sie tylko dowiedziec co to moze byc. Bo zazwyczaj uszkodzenie karty, to albo daje artefakty, albo komp sie wlacza, ale karta nie daje obrazu, a tu jest tak, ze naciskam Power, no i komp startuje jakby na ulamek sekundy, wentyle zaczynaja sie krecic, ale doslownie na ulamek sekundy i [gluteus maximus], komp sie nie wlacza. Objaw jakby zasilacz nie dawal rady, ale ja mam Delte 465W serwerowa, 12V1 - 17A , 12V2 - 22A, wiec raczej zasilke slaba mozna wykluczyc.

Karta wyglada tak http://twojepc.pl/html/geforce_7800_gtx/002.jpg , nie ma niczego przypalonego, kurzu tez nie ma, zeby jakies zwarcie robil.

W sumie to nie wierze w to, ze karta wstanie, ale poprostu ciekawi mnie co moze jej dolegac, bo zawsze myslalem, ze uszkodzenie karty, to wlasnie tak jak pisalem wyzej, albo artefakty, albo zero obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zepsute zasilanie karty (najprawdopodobniej) być może zimny lut, miałem kiedyś taką używaną chwilkę i padł na niej dławik, te grafy dosyć dużo prądu jadły i problemy z zasilanie to u nich normalka, szczególnie kiedy były kręcone i kiepsko schładzane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A da sie cos takiego podmienic, zamienic, wymienic ? :P Ten dlawik caly, nawet nie wiem co to jest :P A moze sprobowac ja wrzucic do zamrazary ? :D Gdzies na forum.pclab ktos gadal, ze jego sprzet ozyl na chwile po 12h w zamrazarce.

EDIT:

Aha, no i czy jest mozliwe, ze u kogos tam karta ruszyla ??

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe że wkładał do kompa i ruszył jakiś podzespół i karta odpaliła na chwilę, naprawa jak najbardziej możliwa w jakimś konkretnym serwisie 9miałem kiedys adresy ale pogubiłem ) koszt jakieś 50 max 100zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a bylbys tak mily i moze sobie przypomnial jakis sprawdzony serwis ? Moze cos we Wroclawiu jest ?

EDIT:

Dzieki YogiCK, akurat w ostatnim poscie jest jakis sklep z Wroclawia. Zadzwonie do nich.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a bylbys tak mily i moze sobie przypomnial jakis sprawdzony serwis ? Moze cos we Wroclawiu jest ?

EDIT:

Dzieki YogiCK, akurat w ostatnim poscie jest jakis sklep z Wroclawia. Zadzwonie do nich.

Kiedyś zreanimowali mi GF 6800 jak poszła sekcja zasilania. A&D Serwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie do nich maila wyslalem :) Jutro zadzwonie. Fajnie ze z Wrocka sa, to bym podjechal, moze cos z tego by bylo.

Możesz im spokojnie zawieść min. czas naprawy to około tygodnia choć mojemu kumplowi socketa LGA 775 lutowali 10 dni. Jeśli suma naprawy przekroczy 100zł to zadzwonią i zapytają się czy naprawiać poza tym możesz się dogadać, że i tak zadzwonią i poinformują o całkowitym koszcie naprawy. Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze dobra opinie maja chlopaki :) A czy jesli np. wezma karte, okaze sie, ze nie da sie naprawic, to kasy oczywiscie nie wezma zadnej ?

Zgadza się jeśli z karty nic nie będzie to oddadzą Ci ją bez żadnych opłat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tak napisali , bo mogą więcej stracić jak zarobić. Zamówią trzy pary mosfetów i okaże się , że to nie jedyna usterka , uwali im mosfety i są w plecy z kasą. Ewentualnie nie mają dostępu do tych mosfetów , które są dostępne tylko zagranicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi