queria Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witam Panów. :) Jako niewtajemniczona dziewczyna mam do Was kochani konkretne pytanie. Mam nadzieję, że szybko i przystępnie mi odpowiecie, bo ten problem przerasta blondynkę smilies/wink.gif Otóż: Mam kompa składanego jakiś czas temu i teraz dostałam od "starszyzny" zadanie jego unowocześnienia. Szukam opcji, więc zwracam się z prośbą o pomoc. Teraz mam: - płytę Gigabyte (nie wiem dokładnie jaką) - procesor Sempron64 AM2, czy coś takiego - 512mb pamięci godram - grafikę GF 6800 Ultra Jeśli chodzi o planowane zakupy to będzie: - płyta Gigabyte GA-P35-DS3R (czytałam na forach i ponoć jest ok) - procesor Pentium E2160 Dual Core - 1GB pamięci ram (pan w sklepie mówił na nie "korsarze", nie mam pojęcia co to jest) No i teraz problem. Czy zmieniać kartę graficzną? Parę osób mówiło mi, że jest dobra. Dodatkowo ma jakieś chłodzenie Turbo2, czy coś w tym stylu. Jeśli miałabym ją zmieniać, to mam na to mniej niż 400zł. Im mniej, tym lepiej. W domu parę osób czasem gra na komputerze w gry. Nie chciałabym, żeby potem przeze mnie się coś zacinało, czy zawieszało. Dodatkowe pytanko. Mam zasilacz Seasonic 350W (max. 450W) Active PFC. Pan w sklepie twierdzi, że spokojnie wystarczy do tego komputera, ale na forach dużo ludzi pisze, że trzeba mieć dużo tych watów, czy tam woltów... Czy ten co mam wystarczy??? Z góry Wam dziękuję za pomoc i szybką reakcję. Pozdrawiam i buziaki dla miłych kolegów :* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Płyta ok, choc bardziej polecam foxconna p35a, abita ip35-e lub msi p35 Neo2, wszystkie płyty w podobnym przediale cenowym i są bardzo ok. Karte możesz wymienić na 8600gt, jesli sie postarasz to i ponizej czterech stów wyrwiesz wersje sonic, z lepszymi taktowaniami. Zasilacz styknie bezproblemowo. Na przyszłosc podobne pytania zadawaj w tym topicu :wink: Jesli będziesz kręcic proca, mozesz kupic e2140, zawsze troche $ w kieszeni. Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez Caehl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Słonko, graficzka to pewnie leci na AGP tak? A mobo co chcesz zakupić to już inna era. AGP próżno szukać. Będziesz miała złącze PCI-E, więc nie wahaj się z wymianą grafiki :). Za mniej niż 400zł dostaniesz 8600GT. Allegro twoim przyjacielem. Poszperaj. Zasilacz masz w porządku. Nie zmieniaj go. I do tego active PFC - czego chcieć więcej? Pan w sklepie mówiąc o "korsarzach" pewnie miał na języku pamięci Corsair - nie wiem co mu nie pasują. Ja mam i lecą ok. Świetna firma. Tak więc miłego składania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
queria Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dziękuję Wam bardzo! Na innym forum wszyscy każą mi zmienić zasilacz na jakiś Amacrox Warrior... A ja mam obudowę Arctic Cooling i mi się bardzo podoba i nie chciałabym zmieniać... Grafika jest na PCI-Express (tzn. ten mój 6800 Ultra). Czy ona jest dużo gorsza od tego 8600GT? Albo od 7900GS? Czy opłaca się zmieniać, jeśli w rodzinie nie ma maniaków gier? Głównie brat gra w strategiczne gry rózne, a tata czasem w Call of Duty. Ja w pasjansa, ale to się już nie liczy ;-) Dziękuję za zainteresowanie i czekam na dalsze opinie fachowców! Dzięki chłopaki! :* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Słonko, graficzka to pewnie leci na AGP tak?Ptysiu (:D) przecież Pani napisała że ma Sempa Am2, a na ten socket o agp cięzko, o ile nic nie zamotała w opisie :> Reasumując ja to widze tak: Abit IP35-E - 370 zł Intel E2160 (rewizja M0) - 280 (niebawem obniżki) 2GB RAM DDR2 - do wyboru - tak okolo 320-350 zł 8600GT Palit Sonic ~400 I komputer pierwsza klasa, 512 mb bym sprzedal wyminiajac na 2gb, reszta tez cos jest warta wiec troche sie zwroci. Grafika jest na PCI-Express (tzn. ten mój 6800 Ultra). Czy ona jest dużo gorsza od tego 8600GT? Albo od 7900GS? Czy opłaca się zmieniać, jeśli w rodzinie nie ma maniaków gier? Głównie brat gra w strategiczne gry rózne, a tata czasem w Call of Duty. Ja w pasjansa, ale to się już nie liczy ;-)OD 6800U jest spoooro lepsza - z 7900GS porownywalna choc jak nikt nie gra to sens wymainy samej grafy jest dosyc watpliwy :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) A na cholere ma zmieniać na 8600gt misie pysie jak okazjonalnie sobie tatuś w Call of Duty pogra i jakoś pasjans poleci i w strategie braciszek czasami łupnie. Zostaw graficzke , zasilaczyk masz cacy tez dokup ramiku żeby było minimum 1gb a najlepiej 2gb , płytka spoksik procesorek tez . Pa Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Słuchaj tylko panów i pań z purepc :wink: , amacroxy tez są dobre ale w zaistniałej sytuacji nie masz potrzeby zamiany zasilacza. 8600gt jest znacznie wydajniejsze od 6800 ultra i , karty przestarzałej, która swoje dni ma za sobą, w nowszych tytułach 8600gt bedzie sie lepiej spisywac, nawet w "strategicznych grach różnych":P. Podobnie jest z 7900gs, ale tego ponizej 400zł nie wyrwiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
queria Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 o płycie Abit też dużo czytałam. Ale od tego mojego wybranego Gigabyte ponoć różni się innym zasilaniem (ileśtam faz mniej, czy coś takiego), a do tego ponoć nie da się jakoś dysków łączyć w macierze, czy coś.... Jejku, przepraszam za swoje określenia, ale mam nikłe pojęcie o takich szczegółach... Czytałam dużo i się pytałam w sklepach, ale to chyba na blondynkę za mało ;) A tak procentowo... to o ile lepsze są te proponowane przez Was karty graficzne od 6800 Ultra? Dzięki wielkie za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ale jak mówi, że nie grają w gry aż tak bardzo wymagające to nie ma sensu zmieniać tej 68U, kochaniutki Mateuszek preferuje takie coś: *twój stary zasilacz, obudowa, i grafa *Procesor- Intel Core 2 Duo E2160 bądź E4400 *Płyta główna- MSI P35 NEO2-FR *Pamięć ram- 2x1GB Kingston 667 nie wiem jak z ceną wyjdzie, ale w 1100zł sie chyba zmieściłem :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Teat i reszta co za ostawieniem grafy i zasiłki dobrze prawią - takie 6800U słabe nie jest, a SS 350W to nie no-name. A podane wyżej części to 1000zł z PentiumE oraz 1100zł z C2D (około). :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Tutaj masz zestawienie wielu kart, w tym między innymi 8600gt i 6800ultra, możesz zobaczyc różnice w grach i ewentualnie przeliczyc na procenty :wink: Po prostu musisz wypytac się braci, czy grają w nowsze tytuły czy nie bo może sie okazac tak, że są hardcorowymi graczami w King's bounty i Starcrafta, wtedy zamiana karty jest pozbawiona celu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Teat i reszta co za ostawieniem grafy i zasiłki dobrze prawią - takie 6800U słabe nie jest, a SS 350W to nie no-name. A podane wyżej części to 1000zł z PentiumE oraz 1100zł z C2D (około). :) ale warto się wybulić na zestaw z C2D :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
queria Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dobra Panowie, to krótkie podsumowanie: Płyta i proc przeze mnie wybrane są OK. Grafika 6800U jest niezła, ale 8600GT jest dużo lepsza. Zasilacz Seasonic nie jest całkiem zły i pociągnie proponowany zestaw. CZY TAK? Jesli komputer nie jest dla gracza, bądź też gra się sporadycznie - 6800U wystarczy. Jeśli chcemy trochę poszaleć - 8600GT CZY TAK? Płyta Gigabyte jest ok, ale lepszy byłby Abit lub Foxconn. CZYŻ NIE? hehe ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 weź płyte tą co ja polecalem czyli MSI :-P i jak nie gracie to 68U. Jesli mozna wiedzieć to z jakiego miasta jestes;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ad.1 Tak, proc dobry, 86GT lepsze od 68U, zasilacz wytrzyma Ad.2 Tak, 68U w zupełności styknie Ad.3 Tak, lepiej brać Foxconn'a. Hmm taki rzeczowy i jasny post. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
queria Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Bardzo rzeczowy i jasny :) Dzięki! A czy mogłabym jeszcze poprosić o jakiś link do recenzji tego Foxconn'a? Ładnie proszę :-* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Proszę bardzo: http://www.frazpc.pl/artykuly/553/ABIT,/FO...nie/podkrecanie Życzę przyjemnej lektury :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 i jeszcze http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-13 , na egieldzie było pierwsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
queria Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 No to jeszcze muszę się coś dowiedzieć.... Mam jeszczcze kartę dźwiękową Audigy SE i tuner TV... Więc potrzebuję 2 miejsca na to. A kiedyś mi ktoś mówił, że kartę graficzną na PCI-E nie jest obojętne gdzie się wsadzi w płycie głównej.... Więc jeśli ten dolny port jest główny w Foxconnie, to nie będzie miejsca na moje karty... W Abicie wygląda to lepiej, bo jest tylko 1 miejsce na grafikę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zasilacz pewnie wytrzyma, ale ja zapytam o model i ilość amper na linii 12V dla porządku. Założycielka tematu przesiada się z jednojajowego nie OCniętego semprona na 2-jajka - prądożerność jednak wzrasta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
queria Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zasilacz pewnie wytrzyma, ale ja zapytam o model i ilość amper na linii 12V dla porządku. Założycielka tematu przesiada się z jednojajowego nie OCniętego semprona na 2-jajka - prądożerność jednak wzrasta. Seasonic/ARCTIC, active PFC 3.3V: 28A, 5V: 30A, 12V:17A -5V: 0.5A, -12V: 0.8A, 5Vs: 2A 450 Watt max. / 350 Watt continuous Power To było napisane na stronie producenta. Więc jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Dziękuję Wam bardzo! Na innym forum wszyscy każą mi .... Musiałem na to zareagować.Na innych forach ludzie polecają to, co polecane jest na tym forum.Wystarczy zajrzeć do działów karty grafiki czy płyty główne by zauważyć , że topiki poświęcone konkretnym płytom głównym czy kartom grafiki liczą po kilkadziesiąt stron-sprawdź .Stąd wyciągane są wnioski i opinie i przedstawiane w części "co kupić". Nie spotkałem póki co na żadnym innym forum o PC podobnej ilości postów dot. konkretnie jakiegoś sprzętu, więc opinie na innych forach radzę traktować dość podejrzliwie, bo już wymiana posiadanego przez Ciebie zasilacza Na Ax W, brzmi jak porada dziecka neo, który coś tam niby wie, ale tak naprawdę woli powtarzać opinię innych, bo tak jest wygodnie i na innym forum od razu je PRO Elo. Pozdro. EDIT. Trochę słaba ta 12 -tka ale i tak zasiłka powinna dać radę-to nie noname, poza tym pozostałe linie tj 5V i 3,3V nie będą obciążane więc dla 12V powinno być więcej zapasu. Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez BezbronnyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Więc jak?Tak myślałem - na styk , IMO do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
queria Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Musiałem na to zareagować.Na innych forach ludzie polecają to, co polecane jest na tym forum.Wystarczy zajrzeć do działów karty grafiki czy płyty główne by zauważyć , że topiki poświęcone konkretnym płytom głównym czy kartom grafiki liczą po kilkadziesiąt stron-sprawdź .Stąd wyciągane są wnioski i opinie i przedstawiane w części "co kupić". Nie spotkałem póki co na żadnym innym forum o PC podobnej ilości postów dot. konkretnie jakiegoś sprzętu, więc opinie na innych forach radzę traktować dość podejrzliwie, bo już wymiana posiadanego przez Ciebie zasilacza Na Ax W, brzmi jak porada dziecka neo, który coś tam niby wie, ale tak naprawdę woli powtarzać opinię innych, bo tak jest wygodnie i na innym forum od razu je PRO Elo. Pozdro. EDIT. Trochę słaba ta 12 -tka ale i tak zasiłka powinna dać radę-to nie noname, poza tym pozostałe linie tj 5V i 3,3V nie będą obciążane więc dla 12V powinno być więcej zapasu. Czyli bez OC i bez przeciążania sprzętu powinno hulać na tym zasilaczu? Cieszy mnie to ogromnie!!! Dodam, że będzie 1 dysk, 1xDVD i chyba nic więcej... A co do "innych".... konkretnie na PCLab pytałam jeszcze o to samo. Odpowiedzi czasem skrajnie inne, stąd nie bardzo wiem co jest ok, a co nie. Ale i ludziach z PurePC słyszałam zawsze dużo dobrego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 PcLab - są tam osoby, które faktycznie wiedzą co piszą. Niestety dużo tam osób chcących się wykazać... a niekiedy to nie wychodzi. Których tu (przynajmniej w Co Kupić) nie widzę. A co zasiłki: Fakt - te ~200W na styk spasuje więc jak nie będzie o/c, podbijania napięć to winno chodzić stabilnie. Aczkolwiek odkładanie na nowy zasilacz nie byłoby złym pomysłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
queria Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 a co sądzicie o Gigabyte 965P-DS3 ??? "Inni" mawiają, że to lepsze od P35... .a mnie już głowa boli od tego wszsytkiego... Pewnie macie ubaw nicniewiedzącej blondynki... Mam tylko nadzieję, że nie porażam niewiedzą zbyt mocno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 a co sądzicie o Gigabyte 965P-DS3 ??? "Inni" mawiają, że to lepsze od P35... .a mnie już głowa boli od tego wszsytkiego... Pewnie macie ubaw nicniewiedzącej blondynki... Mam tylko nadzieję, że nie porażam niewiedzą zbyt mocno... Nie jest to na pewno zła płyta, ale P35 jest chyba ciut lepsze. Na pewno ten chipset działa świetnie w MSI P35 NEO2-FIR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 965P-DS3 za te 350 zł to wybór dość dobry, zasadniczo płytka im wyszła, jeśli Gigabyte nie okaże się zachłanny, i puści nowego biosa , to i Penryna obsłuży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Aczkolwiek w tej cenie można mieć już P35 (MSI P35 NEO-FI, Biostar, siakiś Gigabyte S3), które jest trochę lepsze no i napewno obsłuży nowe procki. Jednakże podany Gigabyte na 965P też jest udanym produktem, na którego większych narzekań nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) Nie wiem co to za płyta (którą już posiadasz w kompie). Sprawdź- np na stronie producenta, jakie procesory x2 obsługuje. Jeśli jest ok, a jest na am2, znacznie lepiej zrobisz wymieniając tylko procka- na jakiegoś Athlona z dwoma rdzeniami (np. 4600+ EE). Kasa zaoszczędzona na nowej płycie wystarczy Ci do zakupienia karty graficznej dużo lepszej (lub "tylko" lepszej plus więcej ramu). Będziesz miała bardziej wydajną maszynkę niż ładując się w remont generalny. 860O nie wydaje się zbyt sensowną zamianą. IMO lepsze 7900 GT lub 1950xt. Będą szybsze. I w zupełności wystarczające! Ewentualnie możesz pokusić się na 8800GTS, aczkolwiek- jak gdzieś wcześniej pisałem- to niepotrzebny wydatek. Nadchodzą nowe karty, wydajniejsze i z zaimplementowaną obsługą DX10.1. Według wstępnych testów na benchmarkach, nawet 8800GTS może czkać w nadchodzących zaraz tytułach pod DX10. Ja mając dość kasy, wybrałem Radeona x1950xt. W tej chwili nie dość że odpalam każdą grę, to każda chodzi 1280x1024 z detalami na max (choć czytałem o kilku takich, które nie lubią Radeonów i poszłyby słabiej). Wszystko biega na Athlonie 4600+ bez OC (które na ten moment do niczego mi niepotrzebne [OC-podkręcanie]). O nowej karcie pomyślę gdzieś w przyszłym roku, jak będzie wiadomo, jak chodzą gry pod DX10. I jak sobie radzą obecne najnowsze karty (seria 8800 i hd2900) oraz co pokażą nowe karty Nvidii oraz ATI, których premiery za 2-3 miesiące. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez Tecumseh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...