Skocz do zawartości
Gru

Przegrzewanie Proca Inel 631

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam ten procesor Intel Pentium 631 - specyfikacja - http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SL94Y

Wg. specyfikacji nie powinien przekraczać 69 st. C a w spoczynku 50 - 55 lub więcej.

Natomiast mój osiąga 70st. po ciężkiej grze w CSS.

Radiator jest oryginalny ineleowski, + pasta srebrowa.

sądzę ze źle go zainstalowałem.

Jaka temperaturę powinien mieć ten procesor z tym radiatorem?

Edytowane przez GRU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu piszesz lol... OCZ Ultra 5+ Silver to pasta termo przewodząca i to nie byle jaka.

Szczegóły mojego configu:

Płyta to Asus P5LD2, bios najnowszy, grafa ASUS GF 6600GT, Ram NO NAME, 2 hdd od SAMSUNGA 120 + 160 i 1 SEAGATE 40.

Grzebałem teraz w biosie. I jest tam coś strasznie dziwacznego.

Jak chcę wejść do menu z temperaturą to bios sie wiesza na kilkanaście sekund to samo w biosie, cale menu wiesza sie raz na kilkanaście sekund, (To samo było przed aktualizacja biosu) czasem pokazuje prędkość obrotowa wiatraczka Zalmana 5cm na poziomie 18 000 obrotów :), o i do tego zawyża VCore.

Jak ustawiłem w biosie 1.2 to pokazywał ze jest 1,28, jak dałem 1,225 to nadal jest 1,28.

Na razie tak zostawiłem, zalecany vcore dla tego proca to 1,2-1,33, jest 1,28 wg. biosu. i przy tej wartości temperatura jest 55-60st C w biosie (idle)

Poprzednie rekordowe temperatury nawet 75st C' osiągał na ustawieniach fabrycznych

Owszem radiator był trochę nafaszerowany kurzem. Przeczyściłem, wyglancowałem i nasmarowałem ponownie. Równiutką warstewką po rdzeniu radiatora kartą kredytowa SREBERKO rozprowadziłem. Ale nie miało to wpływu na temperaturę.

PS. Komp nie zawiesza sie, nie staje, nie pada, trochę mułowaty ale to może wina Viśty. Wiec może to świruje czujnik??

edit

Radiator chłodniutki nawet gdy bios pokazywał 75 st. Jak mi sie lapek grzał i mial 60 to wręcz parzył.

Jakieś propozycje.

Edytowane przez GRU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te procki były takie gorące. Łyka prawie 90W

Mialem go , nie potwierdzam co mowisz.

Autor , moj 631 na P5LD2 smigal na 4.2GHz przy 55 stopniach na boxie. Ustawione napiecie najnizsze jakie moglem na nim > 1.2V

Pasta zwykla , silikonowa , box.

Moze sprawdz miernikiem a nie programem temp.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi