Skocz do zawartości
jawor121

Tani Lapek Do Netu

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

chce sobie kupic jakiegos taniego lapka do internetu tylko jak leze w łóżku i chce sobie w necie posufrowac.Chce sobie na nim jakiegos linuxa postawić mało wymagającego.Chce korzystać z wifi.Mam adapter na Usb netgear.Nie musi mieć dużego dysku bo tylko linux na nim bedzie i jakis edytor tekstu.Jaki lapek spelnia moje wymagania?Kasy nie mam za wiele więc interesuje mnie cos taniego.Napiszcie swoje propozycje.Dzieki z góry za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema,

chce sobie kupic jakiegos taniego lapka do internetu tylko jak leze w łóżku i chce sobie w necie posufrowac.Chce sobie na nim jakiegos linuxa postawić mało wymagającego.Chce korzystać z wifi.Mam adapter na Usb netgear.Nie musi mieć dużego dysku bo tylko linux na nim bedzie i jakis edytor tekstu.Jaki lapek spelnia moje wymagania?Kasy nie mam za wiele więc interesuje mnie cos taniego.Napiszcie swoje propozycje.Dzieki z góry za odp

http://www.skapiec.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukasz zatem czegoś na:

min. pentium m 1.5ghz (najlepiej wersja 2mb cache) -> ponieważ speedstep oraz wystarczająca moc aby większość (nie wszystkie niestety) stron flashowych ci chodziła płynnie, niestety jest to zmora dla procków i potrafi byle baner , a wiemy że na tym strony się nie kończa wciągnąć całego proca i jeszcze będzie im mało

ramu 512mb w zupełności wystarczy, a dokupić zawsze można ;]

dysk coś 40gb 5400rpm , więcej nie trzeba

grafa, o ile nic mocnego Ci niepotrzeba o tyle dobrze by było żeby miała udokumentowaną dobrą obsługe sprzętową (dri+double buffer) pod linuxa , podam Ci przykłady lapków z kartami ati ;]

wifi mile widziany i usb2.0 (to na wypadek chęci podłączenia jakiś zewn urządzeń)

z matrycą wyborów nie masz i raczej w większości wypadków będzie to 1024x768 (są rodzynki 1400x1050 -> polecam swietnie sie na tym strony przegląda)

no i dvd/combo/dvdrw (z tym ostatnim może być problem ale...;] )

nie wiem czy o czymś zapomniałem, to są parametry dosyć dobre i dość ogólne więc masz już zakres i wiedze czego mniej więcej szukać

a teraz kilka moich propozycji zaznaczam że mowa o sprzęcie używanym ale wydaję mi się że lepszym niż nowe pudełka z celeronami ;P , a więc:

dell d600 -> 14" cali matryca ,możliwość znalezienia z rodziałką 1400x1050 i w tym grafa ati 9000 albo 9600 , trzeba sprawdzić

ibm t40/t41/t42 , z nastawieniem na 40 i 42 parametry te same grafa ati 7500

hp nc6000 , to chyba ma nawet grafe ati 9600 ;O, przy czym wygląda na dość dużego laptopa

to są sprzęty sprawdzone z renomą i bardzo trwałe, zwłaszcza ibm, ceny:

delle można chyba już złapać za 1300pln, ibm sie też od tych cen zaczynają max wypasiony to 2500 , ale za 1600-1700 można wyhaczyć bardzo bogate delle czy ibm

nie wiem czy to dużo czy mało jak na Twoje możliwości, ale ja bym w ten pułap celował , a sprzęt jest wart wyboru, zwłaszcza patrząc na nowe tanie lapki obecnie dostępne

mam nadzieję że choć w jakimś stopniu pomogłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema ponownie,

dzięki za obszerną wypowiedź.Sprawa wygląda tak,stałem sie posiadaczem laptopa Acer TravelMate 243fx.Kupiłem go naprawde okazyjnie,laptop nie ma baterii i zasilacza ale jest napewno sprawny bo sprzedający mi go odpalił na swoim zasilaczu.Laptop ma procesor Intel Celeron M 2,6ghz ale ma malo cachu:/.Ma 256ramu,20gb dysk,combo.Ogólnie ok dokupie 512ramu,zasilacz i baterie.Znalazłem w necie ze płyta główna w nim jest na Sockecie 478,procesor działa na Fsb400.Zastanawiam się czy można tego proca wymienić na np.Pentiuma 4 bo pewnie innego nie obsłuży?

Czy taki procesor by pasował:http://www.allegro.pl/item227257292_najtaniej_na_allegro_pentium_4_1_6_ghz_s478.html jest na szynie 400fsb,tylko czy bedzie mocno czuć różnice pomiedzy 128,a 256 kb?

Edytowane przez jawor121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od razu mówie nie jestem dokładnie obeznany w tego typu sprzęcie, a dokładnie pentium 4 m, dobrze by było gdyby ktoś to zweryfikował ,

a zatem

nie będę komentował zakupu ;] , ale procesor który pokazujesz jest (chyba) nieodpowiedni, owszem potrzebujesz procka na socket 478 , ale z "małą" różnicą że to chyba powinien być Micro-FCPGA , zauważ że w nazwie celerona masz m,ilość megaherców sugeruje że to procek z rodziny pentium 4 , więc pentiuma też takiego musisz szukać i rób to w działe części i akcesoriów do laptopów, przykład http://www.allegro.pl/item230611534_intel_...m_1600_mhz.html

jedynie co mogę powiedzieć o tych prockach i ogólnie o rodzinie pentium 4 w lapkach to to że dużo ciągną prądu (krótki czas pracy na baterii)

oraz się stosunkowo mocno grzeją , po dokładniejsze info odsyłam do archiwum chociażby tego forum, znajdziesz tematy podobne

co do wydajności, pentium m 1.5 (uzywany przy platformach centrino) napewno będzie wydajniejszy od tego celerona a nawet od wskazanego przezemnie pentium 4 m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi