Skocz do zawartości
falar

Sprawdzenie Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie mam zestaw i prosiłbym o ocenienie go pod kątem jakości i możliwość o/c w późniejszym (bliżej nieokreślonym terminie).

Mobo: Gigabyte GA-P35C-DS3R (lub w razie oszczędności GA-P35-DS3R)

Procek: INTEL C2D E6750 (2,66 GHz)

RAM: na pewno kingston 2 GB (2x1GB), ale teraz dylemat, czy 667 MHZ, czy 800MHz (czy opłaca się dołożyć tą kasę, czy nie ma aż takiej różnicy w szybkości)

Grafa: GF 8600 GT (tylko pytanie, jakiej firmy, bo wszystkie mają podobną cenę)

HDD: WD 250 GB, 16MB, SATA II -WD2500KS

DVD-RW: LG GSA-H42N - 18x DVDRW DL, OEM

Zasilacz: Sysak w swoich poradach na sierpień pisał, ze moze być: Delta DPS-400MB-1 400W, tylko że przy troche innych podzespołach. Wystarczy taki zasilacz?

Jestem otwarty na wszelkie możliwe propozycje, pod warunkiem, ze będą oscylowały w podobnych ( lub niższych, pod warunkiem dobrej jakości) cenach. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo na MSI P35NEO2 FR lub Foxconn P35A

proc ok

RAM - 667MHz styka, zawsze można o/c

Grafa - 8600GT Palit: 86GT za ~360zł lub 86GT Sonic+ (625/1800MHz, 1ns) ~400zł

hdd: oznaczenie AAJS tego WD ma być

dvd-rw: ok

Co do psu: imo zasiłka styknie, choć z Deltami to loteria: można mieć pecha i trafić na padakę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie mobo wezmę : MSI P35NEO2 FR (chyba pewniejsza firma niż foxconn i więcej sklepów ma w sprzedaży)

grafę , to palita 86gt sonic plus

z powodu cięcia kosztów (wyszło trochę za dużo) wezmę chyba na razie 1 GB RAMu, a potem dokupię drugi (nadal kingston, czy jest może jakiś inny w podobnej cenie?)

które dyski sa lepsze, WD czy SEAGATE? (i chyba wezmę 160 GB-powód ten sam, co z RAMem)

i zasiłka-w takim razie, jaka? (i 400, czy lepiej 450 W?)

Edytowane przez falar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej zamiast oszczędzać na ramie wziąć tańszą a równie dobrą płytę (np ten gigabyte ga-035-ds3r albo abita ip35-e) i do tego tańszy procek, choćby e6550, a ja proponowałbym nawet e4400. Wtedy (przy e4400) starczy nawet na jakis lepszy zasilacz

Edytowane przez gregor1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram mam zamiar dokupić za 2-3 miesiące (nowa kasa będzie), więc długo nie będę się męczył z 1 GB

a za ile ten lepszy zasilacz, to jest? (tak mniej więcej), bo jeśli ~150 zł, to nie ma problemu ( a nawet, jak kilka złotych więcej-wszystko zalezy, gdzie będę brał części)

BTW. zna ktoś jakieś dobre i tanie sklepy z częściami do kompa, z Wrocławia (to bym nie musiał płacić za wysyłkę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę główna zmień na P35 NEO2-FIR. W sumie na ramie nie oszczędzaj. Weź 2 GB. Możesz właśnie zaoszczędzić na procesorze, a potem ładnie go podkręcić. Mozesz też wziąć tańszą płytę główną, ale wtedy będziesz miał na pewno mniejsze OC. Chyba, że od początku zakładałeś tylko średnie podkręcanie to możesz wziąć np. Abita IP35-E, ale czy ja wiem czy warto... Moim zdaniem lepiej zaoszczędzić na procesorze. Przykładowo E4400 na pewno "trochę" podkręcisz i będzie bardzo zadowolony z jego wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem e6750 jest za mocny do tego zestawu, szczególnie w połączeniu z pamięciami 667 i dlatego można tutaj sporo zaoszczędzić. Lepszy zasilacz do 150 zł to np. amacrox albo chieftec.

A co do taniego sklepu to na pewno Proline.

@pajak28

falar chce zaoszczędzić a ty mu coraz to drozsze płyty proponujesz :) Przecież taki gigapyte ma oc nawet lepszy od tego msi (który z resztą nigdy nie słynąl z mocnego oc) a cena o 100zł tańsza. Czy warto ? Moim zdaniem na pewno nie. Lepiej to 100zł dołożyć do jakiegoś lepszego ramu (bo takie kingstony 667 to już raczej całkowite minimum) niż płacić za wodotryski na płycie.

Edytowane przez gregor1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie nie chcę podkręcać, ale za jakiś czas na pewno się za to wezmę i to tak porządnie-ile fabryka dała ( no może tak na 98 % w końcu trzeba dac troche luzu) i wtedy pewnie będę musiał zmienić chłodzenie w procku i zasilacz (ale zanim to nastąpi uzbieram sporo kasy)

a z tym ramem, to pomyślę, bo tak prawdę mówiąc, to chyba wytrzymam 2 miechy na 1GB

a ile mozna by wyciągnąć stabilnie z tego E4400 i E 6750 (tak żeby mieć porównanie)

@pajak:czym sie różnią te dwie płyty główne-p35 neo2-fr/fir? poza firewire

@gregor: o którym gigabyte mówimy? tym, co chciałem na początku? a 100zł na pewno by się przydało i wodotrysków nie trzeba mi na płycie-jeszcze mi się procesor zaleje icon_smile3.gif

jak patrze na różnice cenową między pamieciami 667, a 800 to jestem skłonny dopłacić te kilka złotych (GOODRAM ma dobre?)

a jeszcze jakieś sprawdzone i tanie sklepy we Wrocławiu? (bo ani arest, ani proline nie mają palit gf 8600gt sonic+)

Edytowane przez falar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o którym gigabyte mówimy? tym, co chciałem na początku?

Tak, ale napewno bardziej opłacalny bedzie ga-p35-ds3r, płyta identyczna do ga-p35c-ds3r tylko bez obsługi ddr3 co i tak nie jest zadnym atutem obecnie, a sporo tansza.

jak patrze na różnice cenową między pamieciami 667, a 800 to jestem skłonny dopłacić te kilka złotych (GOODRAM ma dobre?)

Goodramy jak najbardziej mogą być, ale jeżeli wezmiesz np e4400 i tanszą płyte to zaoszczędzisz tyle ze spokojnie wystarczy ci na 2gb jakis naprawde dobrych pamieci (co przyda sie przy oc procka na p35) np goodramy PRO, OCZ Platinum, albo Kingmaxy 1066mhz ( z tym że to raczej nie sprawdzone pamęci z którymi bywają problemy, ale cena rownowazy ryzyko :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi się obiło o uszy, że na FIR wydajność na defie jest tragiczna :| może lepiej nie ryzykować, tylko FR ?

W sumie każdy pisze coś innego. Jest bardzo polecana, ale niektórzy właśnie coś piszą o wydajności, ale już sam nie wiem czy o właśnie wydajności FR czy FIR. W sumie jedni piszą źle o FR, a drudzy o FIR. Zawsze zostaje Foxconn. Jeszcze jednak przekopie się przez wątek o tej płycie.

Edit: W sumie coś się rozchodzi o wydajność powyżej FSB 500.

Edytowane przez pajak28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FR od FIR'a różni się złączem fire-wire, więc problemy raczej dotyczą obu modeli.

Aczkolwiek dotyczą spadku wydajności na wyższych FSB zw. z luźnymi timingi'ami jakie mobo standardowe dobiera.

Więc jak się dobrze all ustawi to nie powinno być problemów.

Aczkolwiek jeżeli przyszły kupujący nie chce/boi się/nie ma zamiaru grzebać więcej w biosie to Foxconn byłby lepszy.

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy polecacie mi tą płytę Foxconna, tylko nie wiem, czy sprawdzaliście jej dostępność. Ja nie mam zamiaru brać części w sklepach internetowych, bo potem w razie awarii jest za dużo zabawy, żeby w ogóle ją naprawić. Interesują mnie sklepy na terenie Wrocławia i np. arest nie ma taj płyty w sprzedaży (w ogóle nie mają Foxconna), proline równiez nie sprzedaje foxconnów. Komputronik też nie (wiem, że to drogi sklep), vobis, ani K2 (taki mały sklepik koło rynku. żADEN Z NICH NIE MA W SPRZEDAżY TEJ PłYTY!

Może to i jest super dobra płyta, ale byłoby miło, gdyby można ją było gdzieś dostać.

PS. Z dostaniem Palit gf86gt sonic plus też jest problem, bo nigdzie prawie go nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi