Sebastian22 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Na moim starym kompie miałem te dwa systemy razem - XP na C: Viste na D:....Teraz zakupiłem nowy sprzęt i chciałem zrobić tak samo....i jest problem. Po instalacji Visty jej bootmanager nie widzi poprzedniej instalki XPka na C: i ładuje od razu Vistę....w opcjach Systemu jest tylko 'Microsoft Windows Vista' póki co zbootowanie płytki XP i po wykonaniu poleceń fixboot oraz fixmbr przywróciłem XPka ale naturalnie kasuje to bootmanagera Visty.....jak temu zaradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 VistaBootPro + temat o viscie gdzie wszystko jest opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek@ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Też mam problem bo na laptopie jest fabrycznie Vista i partycja recovery. Chciałbym zainstalować obok Xp'ka ale żeby było możliwe bootowanie obu systemów i przywrócenie Visty z recovery (nie chciałbym popierdzielić coś z tymi partycjami ukrytymi bo się na tym nie znam ! ). Jak się do tego zabrać żeby zostawić recovery i Visty najlepiej nie ruszać? pozdrawiam. EDIT: pod linuxem tak to wygląda: disk: /dev/sda : 120GB . .. 1 4655MB PRIMARY NTFS 2 120GB PRIMARY NTFS Takze recovery z obrazem to ta pierwsza. Jak zmniejsze rozmiar partycji nr 2 i stworzę 3 dla xpka będzie dobrze? EDIT2: Vista posiada jakieś wbudowane narzędzie i udało się zmniejszyć rozmiar partycji. . Niestety instalator xp'ka wywala się. Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez adamek@ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...