Kyle Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Ma lepsza wydajność prądową i lepiej wysteruje te kolumny, przez to będzie miał lepszy bas.I pewnie lepszą stereofonię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 ok to bede dzwonil. moze pojda na to ze mi wymienia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Canti Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 (edytowane) drum and bass - wiedzialem :D normalnie czulem ze sluchasz czegos takiego :) powiem tak jakosciowo wsrod CA AZUR im wyzszy numer tym lepiej we wszytkich aspektaach jak bys na to nie spojrzal to do basu im mocniejszy wzmak tym lepiej ale mysl ze 540/640 lepsze beda z tego wzgledu ze powinny teoretycznie ci powiedziec kiedy przesadzasz z glosnoscia oraz gdybys je przegrzal oczywiscie nie mozna mu ufac w 100% i walic glosnoscia jak sie chce napisales ze ustawiales sobie glosnosc taka ze ci ladnie membrany skakaly chlopie sprzet ten nie jest do tego zbudowany tam dochodzi do fizycznego uszkodzenia glosnika i tego co opisales przesadziles ze hej wiara niech przestanie jechac po wzmacniaczu bo wina ewidentnie lezy nie w glosniakch, nie we wzmaku ale w czlowieku ktory przekrecil ten wzmak ze glosniki nie wytrzymaly glosniczki komputerowe se mozna ustawiac na maks a glosniki stereo jak ci membrana za mocno sie wychyli do uszkodzi cewke i po zabawie estradowe glosniki sa zbudowane tak ze mozesz im zapodawac co chcesz i nigdy sie nie uszkodza - co najwyzej przegrzeja -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- a tak na marginesie nie myslales moze aby kupic jakis wzmak i kolumyn estradowe (uzywki) zamiast tego? skoro tak bardzo chcesz czuc ten bas z moich doswiadczen wynika ze zwykly sprzet stereo zazwyczaj do glosnego sluchania drum and bassu sie nie nadaje (ten tani) albo np. kupic sobie suba albo nawet dwa i bedzie stereo Edytowane 2 Września 2007 przez Canti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 e nawet dobrze gra ten azur z jbl, bassu tez duzo jest :), podoba mi sie brzmienie i raczej przy tym zostane sprobuje ino zamienic azurka na wyzszy model co do skaczacych membram to chyba jbl tak ma, bo nawet na 1/4 skali glosnosci membramy juz sie ruszaly :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Canti Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 gdyby sie nie ruszaly to dzwieku by nie bylo, ale jak mocno sie ruszaja to znaczy ze zapuszczasz im mordujacy material muzyczny lub ze jest za glosno lub oba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Dziwna dyskusja, mam wrażenie, że kolega LuKe za dużo wymaga od tych małych monitorków. Prawda jest taka, że kupił sprzęt nie pasujący do muzyki której słucha i mam wrażenie jakby na siłę szukał przyczyny innej niż swój nie do końca trafny wybór. Tak jak było pisane wyżej, jak słuchasz takiej muzyki zmień lepiej głośniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) z tego co slyszalem to firma JBL ma glosniki z bardzo dobrym bassem, moze dlatego sa one tak zrobione aby membramy sie mocno ruszala nie wiem nie znam sie ale za cene 877zl nic lepszego nie kupie niz JBL e30, oczywiscie mowa o nowych i nie robionych zreszta dlaczego mam zmieniac, skoro dzwiek mi sie podoba? na jakie bym nie zmienil to i tak jest ryzyko ze na takiej muzyce spalic sie moga kazde glosniki...przy glosnym odsluchu P.S a czy ja mowie ze zbyt duzo wymagam od tych monitorkow? wrecz przeciwnie, dzwiek jest jak dla mnie zajebiscie zadawalajacy, a to ze sie cos tam przepalilo to poprostu byla czysta ciekawosc dac na maxa... jak sluchac to na polowe mocy i juz dla mnie jest glosno, a na plowe mocy spokojnie wyrabial sprzecik :) P.S nie zapomnijmy dobrez wygrzac glosnikow a o to najlpesze metody http://www.autohificlub.cz/forum/9/386453-Zastavba+do+MR2/80 albo "najlepiej brac je na noc do łóżka pod pierzyne , można zrobić im osobne łóżko" :D :D :D Edytowane 2 Września 2007 przez LuKe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Canti Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) tak przesadzasz i za duzo wymagasz wszystkie kolumny normalne maja granice wychylenia maksymalnego a przy takim materiale muzycznym i glosnych sluchaniu z takich monitorkow latwo zrobic drzazgi do twojej muzyki jak najbardziej znajdziesz cos nowego od JBL`a cos co mozesz podglasniac tak jak ci sie podoba http://www.allegro.pl/item239563234_jbl_jr...rodukt_usa.html do tego jakis wzmak estradowy i sobie bedziesz mogl hulac basem ze hej a z tym wygrzaniem to nie zart, nowe kolumny naprawde musza sie wygrzac i latwo je uszkodzic wtedy jak cie dzwiek zadowala z tego co masz to poprostu nie przesadzaj bo bedziesz do serwisu co chwile latal az sie skapna ze poprostu je mordujesz i pokaza ci palec serdeczny Edytowane 2 Września 2007 przez Canti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) wiem wiem wiem, nie bede juz przesadzal, przyzekam :) a tak na powaznie to mozna ile podglasniac? tyle ile slysze ze nie ma znieksztalcen w dzwieku? czy jest jakas inna zasada...? P.S oczywiscie po wygrzaniu sprzetu.... wszystkimi mozliwymi metodami B-) Edytowane 2 Września 2007 przez LuKe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Canti Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) jak widzisz ze glosniki wypluwaja membrany jak dzwiek przestaje byc glosniejszy przy podkrecaniu potencjometru gdy zaczynasz slyszec bardziej halas niz dzwiek gdy slyszysz trzaski lub cos w tym stylu gdy kusi cie aby poprostu sprobowac odkrecic wzmak na full gdy masz jakiekolwiek checi testowania sprzetu na full wez kup tego 540a albo 640 pomoze ci w nie przesadzaniu Edytowane 2 Września 2007 przez Canti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 jak widzisz ze glosniki wypluwaja membrany jak dzwiek przestaje byc glosniejszy przy podkrecaniu potencjometru gdy zaczynasz slyszec bardziej halas niz dzwiek gdy slyszysz trzaski lub cos w tym stylu gdy kusi cie aby poprostu sprobowac odkrecic wzmak na full gdy masz jakiekolwiek checi testowania sprzetu na full wez kup tego 540a albo 640 pomoze ci w nie przesadzaniu 540stka wchodzi w gre o ile sklep sie zgodzi na wymiane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 a jeszcze mam takie pytanko: czy przy zakupie 540stki to ona oprocz zabezpieczen i poprawy w jakims tam stopniu stereo... jbl'ki beda na niej wiecej mogly wydolic, czyli czy na tym wzmacniaczu bedzie glosnik glosniej wyrabial niz na 340stce ? bo ten 540stka ma 60W przy 8 ohm, a 340stka 40W przy 8 ohm, glosnik niby ma 70W 8ohm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Wszystko się poprawi, o to możeć byś pokojny;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 patrzcie co znalazlem http://sklep.rms.pl/index.php?p681,kolumny...jamo-s-708-s708 za jedynie tysiaka!! i to niebylejaka firma tylko JAMO.... ....chyba se zaczne pluc w czolo zem tego nie kupil zamiast tych JBL e30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-talib- Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Za tą cene warto je brać. Są zajebiste i grać będą bankowo naprawde dobrze :) Podłogówki forever :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Dobre kolumny, a dodatkowa zaleta to Impedancja: 6 Ohm. I wysoka skuteczność. Nie trzeba mieć elektrowni żeby dobrze zagrało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 no widzicie... a jak sie pytalem o kolumny w tej mniejwiecej cenie to nikt o nich nie wspomnial :mur: ale i tak nie zaluje z e30stek B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freaker Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 (edytowane) :mur: <-- ta emotka mówi co innego :wink: Edytowane 9 Września 2007 przez freaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 :mur: <-- ta emotka mówi co innego :wink: moze nie zrozumiales mojej wypowiedzi :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freaker Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 moze nie zrozumiales mojej wypowiedzi :lol2:zaiste :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Tylko ja nie jestem przekonany do tych kolumn? Dwa średniaki i niskotnowy z boku nie do końca mi pasują. W ich skuteczność też bym raczej nie wierzył, choć nie slyszałem więc więcej nie napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-talib- Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Tylko ja nie jestem przekonany do tych kolumn? Dwa średniaki i niskotnowy z boku nie do końca mi pasują. W ich skuteczność też bym raczej nie wierzył, choć nie slyszałem więc więcej nie napiszę. Testowałem przez chwile identyczne kolumienki(modelu nie pamietam) i musze powiedzieć jedno... cisnęły elegancko. Słychać różnice w basie. Nie wali w łeb od frontu tylko fajnie rozchodzi się bass w innym kierunku od gwizdków i średnich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Testowałem przez chwile identyczne kolumienki(modelu nie pamietam) i musze powiedzieć jedno... cisnęły elegancko. Słychać różnice w basie. Nie wali w łeb od frontu tylko fajnie rozchodzi się bass w innym kierunku od gwizdków i średnich. Problem w tym, że w audio chodzi o jak najbardziej punktowe źródło dźwięku czego te kolumny nie mają niestety, choć nie wiem jaki tam jest podział zwrotnicy, choć nie podejrzewam aby niskotonowy był odcięty na poziomie 100 Hz... Napewno basem to będzie "łupało" ale czy o to tutaj chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 haha, PRZYSZLY!! dali mi nowe jbl e30, niestety azur zostal 340a bo nie dalo sie go wymienic na 540 ale nie zaluje.. wylaczylem wszystkie equalizery i crystalizery, ucze sie sluchac bez tego... jedynie w azurku mam bassa podkreconego B-) mam tez standy ktore zamowilem na allegro, bardzo fajne :-) http://allegro.pl/item240510776_podstawki_...zamowienie.html narazie trwa dogrzewanie glosnikow :) z minute na minute coraz lepszy dzwiek :wink: haha jak ktos mi powie ze z monitorow nie ma bassu to jest w wielkim bledzie :razz: P.S PYTANKO DO ZNAWCOW czy na takich glosnikach mozna sluchac (ogladac) np. filmikow z youtooba (oczywiscie cicho), nie przesteruja sie czasem na jakis gorszy dzwiek? bo jak wiadomo sluchanie/ogladanie z takich stronek filmikow jest kiepskiej jakosci.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freaker Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 PYTANKO DO ZNAWCOW czy na takich glosnikach mozna sluchac (ogladac) np. filmikow z youtooba (oczywiscie cicho), nie przesteruja sie czasem na jakis gorszy dzwiek? bo jak wiadomo sluchanie/ogladanie z takich stronek filmikow jest kiepskiej jakosci.. To żeś teraz dowalił. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 PYTANKO DO ZNAWCOW czy na takich glosnikach mozna sluchac (ogladac) np. filmikow z youtooba (oczywiscie cicho), nie przesteruja sie czasem na jakis gorszy dzwiek? bo jak wiadomo sluchanie/ogladanie z takich stronek filmikow jest kiepskiej jakosci.. Absolutnie zakazane jest oglądanie takich filmików, do tego zakazane jest : Słuchanie Rocku w niedziele i święta między 15stą a 19stą Słuchanie Techna w wakacje Słuchanie Metalu w dni słoneczne między 11stą a 14stą... Zakazane jest też pisanie głupich postów więc za swój przepraszam. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 lepiej zapytac niz potem zalowac :lol2: ...no to OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Canti Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) LuKe jesli cos jest zakazane to jakiekolwiek odkrecanie bass/treble oraz uzywanie crystalizerow i equalizerow z tym sprzetem wlasnie opisales sposob w jaki zalatwiles swoje stare kolumny szkoda ze wczesniej o tym nie pisales, teraz wiadomo w czym problem był co do youtube nigdy nie wiadomo co tam leci moze byc jakis powazny clipping cyfrowy nie wiadomo jak zareaguje twoja dzwiekowka, nawet jesli ograniczy to z podkreocnymi crystalizerami i basami moze uszkodzic glosnik standy to dobry pomysl --------------------------- dobry tekst na temat uszkodzeń głośników które dorzuca do swoich kolumn Paradigm > ZAPOBIEGANIE USZKODZENIU GŁOŚNIKÓW Kolumny Paradigm są bardzo efektywne i mogą być używane do słuchania muzyki przy wysokich poziomach głośności z umiarkowaną mocą. Mogą też być podłączane do wzmacniaczy o dużej mocy. Zabezpieczeniem głośników są również maskownice. Należy pamiętać o tym, że oprócz funkcji ozdobnych i ochronnych pełnią one bardzo ważną funkcję przy transmisji tonów wysokich oraz średnich i niskich. Konstrukcja maskownicy została opracowana w taki sposób, aby w jak najlepszym stopniu wykorzystać prawa akustyki przy rozprzestrzenianiu się poszczególnych częstotliwości. W związku z tym należy dopilnować, żeby kolumna głośnikowa pracowała zawsze z założoną maskownicą. ZNIEKSZTAŁCENIA WZMACNIACZA - TWÓJ GŁÓWNY WRÓG Zniekształcenia wzmacniacza są podstawową przyczyną uszkodzeń głośników. Gdy słuchacie Państwo głośno muzyki, wzmacniacz może przesterowywać sygnał dźwiękowy czego efektem jest nieczysty, zniekształcony odbiór. Staje się tak wówczas, gdy wzmacniacz zaczyna generować zniekształconą moc kilkakrotnie większą niż moc wyjściowa. Tak zniekształcony sygnał bardzo szybko uszkodzi każdy głośnik! IM WIĘKSZA MOC WZMACNIACZA TYM LEPIEJ !! Wzmacniacz o mocy 20 watów na kanał będzie wykazywał znaczące zniekształcenia powyżej tej mocy. Gdy głośnik wymaga wzmacniacza 40 watowego to wzmacniacz 20 watowy, w momencie głośnego słuchania muzyki będzie powodował zniekształcenia a w konsekwencji doprowadzi do uszkodzenia głośników. Tymczasem wzmacniacz o mocy np. 80 watów będzie zniekształcał dopiero po przekroczeniu mocy 80 watów, a poniżej tej mocy zniekształcenia będą minimalne. Dlatego też mając głośnik o mocy 40 watów, powinniśmy użyć mocniejszego wzmacniacza, ponieważ będzie on odtwarzał czystsze, mniej zniekształcone brzmienie a uszkodzenie głośników stanie się mniej prawdopodobne. KONTROLA GŁOŚNOŚCI Prosimy nie dać się zwieść przez regulator kontroli głośności we wzmacniaczu lub przedwzmacniaczu. Regulator ten służy wyłącznie do regulacji poziomu słuchania - a nie jest to regulator "wyjściowej mocy". Wielkość mocy, jaką wzmacniacz bieżąco używa przy danym poziomie głośności, zależy wyłącznie od natury muzyki jakiej słuchamy. Przy ustawieniu danego poziomu głośności, kiedy słuchamy cichych części nagrania zużywane jest mniej mocy niż przy głośniejszych fragmentach. Przy typowej muzyce pop, rock, jazz czy przy wysokich poziomach w muzyce klasycznej, znamionowa moc wyjściowa większości amplitunerów i wzmacniaczy jest uzyskiwana przy ustawieniu regulatora pomiędzy godziną 11 a 13 (tylko w przypadku gdy nie używamy regulatorów bass/treble/loudness - przy ich użyciu moc znamionowa może być uzyskana poniżej tych ustawień). Prosimy pamiętać, że wszystkie wzmacniacze wprowadzają zniekształcenia. Ich poziom wzrasta wraz ze wzrostem mocy. Zniekształcenia te mogą uszkodzić głośnik. Należy zachować szczególną ostrożność przy głośnym słuchaniu muzyki - i natychmiast zmniejszyć głośność , gdy zniekształcenia stają się słyszalne. Jeśli chcemy słuchać głośnej muzyki należy używać wzmacniaczy o dużej mocy! Będziemy mieć wtedy gwarancję czystości i wysokiej jakości brzmienia. UWAGA JEST GRANICA! Chociaż mocniejsze wzmacniacze są bezpieczniejsze, to jest punkt, w którym głośnik nie jest w stanie wytrzymać podawanej mocy i po przekroczeniu tej granicy zostanie uszkodzony. Zalecane jest, żeby przy dużej głośności nie używać regulatorów bass / treble i ustawiać je na zero. W tym przypadku nie jest też wskazane używanie przycisku konturu loudness i korektora barwy dźwięku. Przy głośnej reprodukcji dźwięku prosimy zwracać uwagę na poruszanie się głośnika basowego. Gdy zaczyna się nadmiernie wzbudzać i "falować" należy natychmiast zmniejszyć głośność! WŁAŚCIWA ILOŚĆ MOCY Paradigm podaje moce zalecanych wzmacniaczy co ma na celu orientacyjnie określić minimalną i maksymalną moc dołączonego wzmacniacza. Zalecamy wzmacniacze, które są mocniejsze niż znamionowa moc kolumn (przy danej impedancji), gdyż gwarantuje to przejrzystsze i jaśniejsze brzmienie. Jednak należy zachować szczególną ostrożność i używać poziomu mocy, który jest zalecany do danego typu kolumn. Edytowane 11 Września 2007 przez Canti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 hmm fajny tekst ale cos mi tu nie pasuje: "Dlatego też mając głośnik o mocy 40 watów, powinniśmy użyć mocniejszego wzmacniacza, ponieważ będzie on odtwarzał czystsze, mniej zniekształcone brzmienie a uszkodzenie głośników stanie się mniej prawdopodobne" przy JBL e30 pisze ze rekomendowana max moc wzmacniacza to 125W, a glosnik jeden ma moc ciagla 70W, szczytowa 280W, czyli to rekomendowane max 125W to jest na JEDEN GLOSNIK?? czyli JBLki by mogly pociagnac na wzmacholu o mocy az 125W na kanal, toz to niewyobrazalne ...i pewnie glosniej zagrac bez znieksztalcen niz na moim azurku ktory ma jedynie 40W na kanal.... ciezko mi uwierzyc zeby taki maly glosnik mogl grac przykladowo glosniej bez ZNIEKSZTALCEN niz na moim azurku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exe1987 Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Ty tego nie rozumiesz widzę... Było o tym wyżej przeczytaj ten temat jeszcze raz bo to co napisał Canti jest prawdą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...