ExEq Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Ostatnio brałem udział w grach terenowych toczących się po ciemku... szło nie najgorzej ale nic nie było widać... <_< Pomyślałem czy da się zrobić coś takiego że do zwykłej latarki led włożyć diody ir Po czym skonstruować okulary/gogle umożliwiające zobaczenie światła podczerwonego bez wydzielania światła widzialnego gołym okiem. Taki noktowizor miał by zasięg nie wielki może jakieś 15-25 metrów ale dawał by 1.000.000.000% więcej przewagi nad przeciwnikami. :rolleyes: Więc tu moje pytanie dla znających sie na rzeczy lub zainteresowanych optyką czy da cię zrobić takie oto okulary/gogle. Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez ExEq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Taki noktowizor miał by zasięg nie wielki może jakieś 15-25 metrów ale dawał by 1.000.000.000% więcej przewagi nad przeciwnikami. :rolleyes: Więc tu moje pytanie dla znających sie na rzeczy lub zainteresowanych optyką czy da cię zrobić takie oto okulary/gogle. Chcesz oszukiwać kolegów? może lepiej włącz sobie CS i popróbuj różnych cheetów? Zrobienie aktywnego noktowizora nie jest takie proste jak by się mogło wywdawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExEq Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Oszustwo to rzecz względna.. chodzi tu wsparcie techniczne. B-) Poza tym każdy kombinuje jak może żeby wygrać, proste... Każdy ma takie sam szanse bo dostaje markera+magazynek(200 kulek)+2000 kulek dodatkowych+to co ma w plecaku. Dopuszczalne jest wszystko... celowniki laserowe, lunety, latarki, siatki maskujące, jakieś sygnalizatory i inne bajery.. ale mi chodzi o coś co gdy włączę to nie zostanę zobaczony z 300m(!) i to jest dla mnie ważne. Więc proszę bez tekstów że to oszustwo :mur: Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez ExEq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 takei okulary lub gogle mozna zrobić z telefonu komurkowego... większość kamerek widzi normalnie światło emitowane przez diody IR. Z tego co obserwowałem to jest raczej dosyć słabe światło... wiec może być ciężko zrobić aktywny noktowizor. Zresztą były już takei projekty nieraz, nie wymyśłiłeś hameryki niestety :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExEq Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Wiem że ameryki nie odkryłem :D... Pierwotnie chciałem zrobić coś takiego używając jakiś filtrów aby to co stworze wyglądało mniej więcej tak: bądź tak: Więc pytam czy da się połączyć filtry optyczne itp. tak by móc zobaczyć światło podczerwone :D bez żadnych ekraników? <_< Ps szukałem w google ale tam są tylko okulary i filtry pochłaniające ir a nie zmieniające na promienie widzialne :) Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez ExEq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 jak Ty to sobie wyobrażasz.. że jakieś szkiełko przesunie Ci widmo promieniowania z IR na widzialne? :) marzyciel :) Filtry (pasywne), jak sama nazwa wskazuje moga co najwyżej odfiltrować jakieś widmo - czyli np usunać Ci IR ze światła widzialnego. Druga sprawa... stosując noktowizor aktywny ( z włąsnym promienniekiem ) stajesz się 47x bardziej widoczny dla kogoś kto będzie władał noktowizorem :D.. bo będziesz po prostu świecił w ciemności :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 b.t.w Tak zapytam z ciekawosci gdzie i za ile najtanszy noktowizor ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Na szybko w googlach znalazłem http://teleskopy.pl/product_info.php?produ...B6wietlaczem_IR Było też kilka innych do 600zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 ale one są dosyć kiepskie z tego co gdzieś czytałem.. Raczej trzeba ksieżycową noc żeby z nich korzystać... Choć bym nie wzgardził i takim... Wolałbym jednak z jakąś przyczłapką na głowę a la hamerykańscy zołnierze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 gdzieś kiedyś w necie widziałem poradnik jak zrobić wizjer do aparatu cyfrowego :D Polega to na tym że z blaszki albo twardej tekturki robi sie taki jakby kominek naokoło lcd, a po przeciwnej stronie daje sie odpowiednią soczewke. Ponieważ aparaty też widzą podczerwień, to mógłbyś z tego skorzystać :) Jak użyjesz fociaka z czuła matrycą i zoomem, to masz całkiem spoko noktowizorek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) Niejako podepne sie do tego tematu pytanie tez z optyki ;) Jakie parametry powinna miec dobra lornetka ?? czy x30 to srednii czy dobry zoom ?? powiedzmy ze chcialbym przykukac przez okno sasiadke z odleglosci 300m ta kzebym widziaj wyraznie jak bierze prysznic ;) Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Jak użyjesz fociaka z czuła matrycą i zoomem, to masz całkiem spoko noktowizorek :DRaczej kiepsko to będzie działać... Choc taki noktowizor to praktycznie pół aparatu cufrowego, to zauważ,że ma on wizjer w kolorze zielonym - gdyż ludzkie oko jest bardziej wyczulone na ten kolor. W przypadku aparatu, nawet gdyby dorwac rozsądny sprzęt, miałbyś kolor w gruncie rzeczy czarno-biały. Istniły tez magiczne soczewki które widzą podczerwień głęboką - przez ubrania... nie wiem ile w tym prawdy. NA PPC był kiedyś o tym temat. Jakie parametry powinna miec dobra lornetka ?? czy x30 to srednii czy dobry zoom ?? powiedzmy ze chcialbym przykukac przez okno sasiadke z odleglosci 300m ta kzebym widziaj wyraznie jak bierze prysznic ;) niegrzeczny ty... :twisted: Zobacz w necie, po ile są najtańsze lornetki i jaki mają zooom, po ile sa najdroższe i jaki mają zoom... Wylicz z tego średnia arytmetyczną i będziesz wiedział czy te 30x to dobrze czy źle :D Ja tam wiem ze aparatem z 12x zoomem kręciłem filma i z 60 metrow było widać twarz kolesia i mimikę twarzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Jakie parametry powinna miec dobra lornetka ?? czy x30 to srednii czy dobry zoom ?? powiedzmy ze chcialbym przykukac przez okno sasiadke z odleglosci 300m ta kzebym widziaj wyraznie jak bierze prysznic ;) Wiesz... zależy co chcesz zobaczyć i jak duże ma to sąsiadka :lol2: Zoom 10x to już jest dość dużo, pamietaj też ze przy bardzo dużym zoomie ciężko jest utrzymać lornetke bez trzęsienia nią :] Druga sprawa to średnica soczewek - im wieksza, tym wiecej światła wpada i jaśniej widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 wydaje mi się że 30x bez optycznego stabilizatora obrazu jest zbędne... bo nic nie zobaczysz, zwłaszcza oglądając sąsiadkę pod prysznicem to już przy zoom 8 ręce by Ci sie trzęsły :D. Jak wyłączę w aparacie stabilizator to przy 12 trzęsie jak cholera :).. o 30 wolę nie myśleć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 OK Dzieki To juz wiem dlaczego drogie lornetki maja z przodu duuze soczewki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 w kamerze cyfrowej mam x36 i jakos udalo mi sie utrzymac obraz w poruszeniu +/- 3px :P rece trzeba bylo oprzec na parapecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 to wyłącz stabilizację obrazu i pochwal się wynikiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...