Skocz do zawartości
lookash2

Homemade Ipod Dock

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest to właściwie mod, a budowanie od zera ;)

Po przesiadce z Nano na dużego iPoda wzięło mnie na spłodzenie wlasnej stacji dokującej.

Chwycilem za moje domowe narzedzia zagłady i w niecale dwa dni wykombinowalem mojego wlasniego docka. Mialem zostać przy zwyklym bez bajerow, ale jak już robić to coś lepszego i tak postanowilem dodać jakiś "efekcik".

Poniżej przedstawiam kolejne kroki pracy nad moim ipodowskim siedziskiem:

1.

Dołączona grafika

Tutaj pierwsze testy podświetlenia. Dwie diody + dwa rezystorki zeby podlaczyć to pod 5V idące z osobnego usb. Postanowilem ze nie rozbiore oryginalnej wtyczki, a poprowadze osobne zasilanie.

2.

Dołączona grafika

Podświetlona pleksa między wyciętymi kawałkami drewna. Jak większość z was zapewne wie, pleksa doskonale przewodzi światło stąd też owy efekt ;)

3.

Dołączona grafika

Tutaj juz z przełożonym kablem. Jak ktoś się przyglądnie widać zarysy "jabuszka" - niestety przy wycinaniu skopalem troche i zrezygnowalem z pomyslu, a deseczka poleciala jako dolna :P

4.

Dołączona grafika

Znowu kabel.

5.

Dołączona grafika

Ustawienie diodek pod pleksą. Jak widać światło ładnie się rozchodzi.

6.

Dołączona grafika

Rzut oka na części świecące i kable.

7.

Dołączona grafika

Właściwie skończone dzieło. Pozostaje tylko dolutować na tyle wtyczke usb do kabla z zasilaniem podświetlenia, całość polakierować bezbarwnym lakierem, wypełnić niepotrzebne luki i oczywiście skleić/skręcić.

8.

Dołączona grafika

9.

Dołączona grafika

10.

Dołączona grafika

Dock bez ipoda. Światło lekko przebija przy "wanience" ale to wina tego ze jeszcze nie jest doklejona.

12.

Dołączona grafika

Ostatni rzut oka na podświetlenie i wykończenie drewna. Jak widać krawędzie spiłowane pod kątem.

Jak już polakieruje to zaprezentuje jeszcze ostateczna fotke, ale wiele nie będzie się różnić od tego co jest teraz :) Mam nadzieję, że się wam podoba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już myślałem, że źle wyszlifowane drewienko, ale na ostatniej fotce widać że się myliłem ;) Pomysł z pleksą bardzo trafiony. I pytanie - nie można by tej plastikowej wanienki wystrugać w drewnie czy cuś? By było ładniej... Ogólnie - podoba mi się ;)

Edytowane przez Sid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze sie że się spodobało :)

tą "wanienkę" dostajesz do ipoda, więc na razie może jej nie robił sam ;)

Bardzo dobry dock, ja muszę do swojego nano takie coś zrobić bo się rysuje jak leży ;/

Dokładnie, miałem ją oryginalną więc stwierdziłem że bawienie się w struganie nie ma sensu ;)

A jeśli chodzi o rysowanie to właśnie ono też było jednym z powodów zrobienia tedo docka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę świetna robota - małe a cieszy. Bardzo dobry pomysł.

Ta stacja dokująca bierze zasilanie z USB (chodzi mi o odtwarzacz)? radzę uważać z podłączaniem wszystkiego pod jedno gniazdo. Same diody pobierają około 0,5A, a to graniczna wartość dla standardu USB.

Edytowane przez msn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj pierwsze testy podświetlenia. Dwie diody + dwa rezystorki zeby podlaczyć to pod 5V idące z osobnego usb. Postanowilem ze nie rozbiore oryginalnej wtyczki, a poprowadze osobne zasilanie.

Więcej czytać, mniej oglądać obrazki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie bede jednak malowal tego na bialo. Poczatkowo chcialem tak zrobic, ale stwierdzilem ze bialego docka to moze miec kazdy jak pojdzie do sklepu, a jednak taki jest jedyny w swoim rodzaju :) Poza tym drewno jak jest polakierowane to wcale nie jest brzydkie, a wrecz przeciwnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden rzucił o pomalowaniu na biało to teraz każdy będzie o tym piepszył. Jeżeli autorowi się podoba tak jak jest to niech tak zostanie, w końcu to na jego biurku będzie stało :?

Człowieku wyluzuj!

Po pierwsze to przy oglądaniu zdjęć i czytaniu opisu wpadł mi już taki pomysł z okleiną więc, że "Jeden rzucił o pomalowaniu na biało to teraz każdy będzie o tym piepszył." mnie nie interesuje

Po drugie

Napisałem:

Ja bym docka okleił jakąś białą okleiną. Drewno nie pasuje do białego iPod'a. Ale jak Ci się podoba to spoko. Ogólnie wykonanie bardzo staranne

Czyli nic mu nie narzucam. Po prostu napisałem jak by mi się bardziej podobało( chyba można wyrażać tu swoją opinię? Jak nie to przepraszam!) Niech sobie to nawet pomaluje na sraczkowato i tak to uszanuję jeżeli dla wykonawcy będzie się to podobało. To się nazywa czytanie ze zrozumieniem. Nie uczyli w szkole?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie chlopaki ;) Każdy pomysł jest dobry i warto go przeczytać bo a nóż się spodoba i kolejna osoba chcąca robić docka zastosuje owy pomysł :)

Ja już się zdecydowałem na lakier bezbarwny bo idealnie bedzie pasował do mojego biurka.

Może kiedyś zastosuje pomysł znajomego - proponował mi zeby odciśnąć całego docka w silikonie i zrobić odpowiednią formę, a pozniej zalac to wszystko żywicą itd, tak powstał dock z włókna szklanego. On tak robi wiele części do modeli samochodów. Wtedy byłby idealnie biały i wyglądałby jak fabryczny :) Ale to najwyżej jak znudzi mi się ten teraz ;)

Póki co deseczki schną bo poszła już druga warstwa lakieru.

Edytowane przez lookash2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakby tak wyciąć jabuszko apple ze stali nierdzewnej i przykleić na drewienku? :D Imo ładnie by sie komponowało i tak pod kolor do tyłu ipoda :)

No ja się na takie coś nie rzucam. Po pierwsze nie mam narzędzi, bo już chciałem w grewnie wyciąć wiertara i skończyło sie na niczym;P (bez multiszlifietki ani rusz) a po drugie nie mam materiałów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kontunuuje moję wypociny na temat moje własnego docka. Poprzednią część mogliście przeczytać na stronie 4tej.

Kolejnym krokiem było szpachlowanie wszystkich nierówności itp. Wykorzystałem najzwyklejszą szpalówke do drewna w kolorze podobnym do moich deseczek.

Teraz mamy lakierowanie. Troche to trwalo. Jedna warstwa wysycha ok 8 godzin. Po wyschnięciu lekko starłem ją delikatnym papierem ściernym i pokrywałem kolejną. Tak doszedłem do trzech warst - oczywiście ostatnia została w spokoju bez ścierania Gdy lakiem ładnie wysechł przykleiłem oryginalną “wanienke” w odpowiednie miejsce, a do niej oryginalny kabel.

13.

Dołączona grafika

Całą pozostałą, wolną powierzchnie w deseczce wypełniłem silikonem.

14.

Dołączona grafika

Złożyłem wszytsko do kupy i skleiłem najzwyklejszym klejem uniwersalnym “kropelko-podobnym” Mocno ścisnąłem na pare minut.

15.

Dołączona grafika

Tak prezentuje się już w całości z moim iPodem. Jak widać ładnie się świeci po lakierowaniu.

16.

Dołączona grafika

Tutaj to samo ale już z włączonym podświetleniem.

17.

Dołączona grafika

Tak prezentuje się całość na moim biurku

18.

Dołączona grafika

I to samo już w totalnej ciemności. Jedynie monitor i dock świecą.

I to byłby koniec. Całość nie dość, że ładnie się prezentuje to i jest funkcjonalne - iPod “stoi” w dobrym miejscu, nie rysze się i nie wala po biurku na byle jakim kablu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faajne :) teraz musisz jeszcze przerobić telefon na drewno-podobny żeby pasował do ipod docka :P :D

a swoją drogą to szkoda że do shuffle nie ma takich bajerów =] może zrobie sobie kiedyś na niego szparke w biurku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a swoją drogą to szkoda że do shuffle nie ma takich bajerów =] może zrobie sobie kiedyś na niego szparke w biurku ;)

A owszem są takie rzeczy do "szufelki". a Zrobić docka do niej to prosta sprawa przecież :) Z tego co się orientuje to do starszej zwykle usb a do nowej odpowiedni mini jack.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi