lookash2 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Nie jest to właściwie mod, a budowanie od zera ;) Po przesiadce z Nano na dużego iPoda wzięło mnie na spłodzenie wlasnej stacji dokującej. Chwycilem za moje domowe narzedzia zagłady i w niecale dwa dni wykombinowalem mojego wlasniego docka. Mialem zostać przy zwyklym bez bajerow, ale jak już robić to coś lepszego i tak postanowilem dodać jakiś "efekcik". Poniżej przedstawiam kolejne kroki pracy nad moim ipodowskim siedziskiem: 1. Tutaj pierwsze testy podświetlenia. Dwie diody + dwa rezystorki zeby podlaczyć to pod 5V idące z osobnego usb. Postanowilem ze nie rozbiore oryginalnej wtyczki, a poprowadze osobne zasilanie. 2. Podświetlona pleksa między wyciętymi kawałkami drewna. Jak większość z was zapewne wie, pleksa doskonale przewodzi światło stąd też owy efekt ;) 3. Tutaj juz z przełożonym kablem. Jak ktoś się przyglądnie widać zarysy "jabuszka" - niestety przy wycinaniu skopalem troche i zrezygnowalem z pomyslu, a deseczka poleciala jako dolna :P 4. Znowu kabel. 5. Ustawienie diodek pod pleksą. Jak widać światło ładnie się rozchodzi. 6. Rzut oka na części świecące i kable. 7. Właściwie skończone dzieło. Pozostaje tylko dolutować na tyle wtyczke usb do kabla z zasilaniem podświetlenia, całość polakierować bezbarwnym lakierem, wypełnić niepotrzebne luki i oczywiście skleić/skręcić. 8. 9. 10. Dock bez ipoda. Światło lekko przebija przy "wanience" ale to wina tego ze jeszcze nie jest doklejona. 12. Ostatni rzut oka na podświetlenie i wykończenie drewna. Jak widać krawędzie spiłowane pod kątem. Jak już polakieruje to zaprezentuje jeszcze ostateczna fotke, ale wiele nie będzie się różnić od tego co jest teraz :) Mam nadzieję, że się wam podoba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) Już myślałem, że źle wyszlifowane drewienko, ale na ostatniej fotce widać że się myliłem ;) Pomysł z pleksą bardzo trafiony. I pytanie - nie można by tej plastikowej wanienki wystrugać w drewnie czy cuś? By było ładniej... Ogólnie - podoba mi się ;) Edytowane 30 Sierpnia 2007 przez Sid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 tą "wanienkę" dostajesz do ipoda, więc na razie może jej nie robił sam ;) Bardzo dobry dock, ja muszę do swojego nano takie coś zrobić bo się rysuje jak leży ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Ciesze sie że się spodobało :) tą "wanienkę" dostajesz do ipoda, więc na razie może jej nie robił sam ;) Bardzo dobry dock, ja muszę do swojego nano takie coś zrobić bo się rysuje jak leży ;/ Dokładnie, miałem ją oryginalną więc stwierdziłem że bawienie się w struganie nie ma sensu ;) A jeśli chodzi o rysowanie to właśnie ono też było jednym z powodów zrobienia tedo docka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) Naprawdę świetna robota - małe a cieszy. Bardzo dobry pomysł. Ta stacja dokująca bierze zasilanie z USB (chodzi mi o odtwarzacz)? radzę uważać z podłączaniem wszystkiego pod jedno gniazdo. Same diody pobierają około 0,5A, a to graniczna wartość dla standardu USB. Edytowane 30 Sierpnia 2007 przez msn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Tutaj pierwsze testy podświetlenia. Dwie diody + dwa rezystorki zeby podlaczyć to pod 5V idące z osobnego usb. Postanowilem ze nie rozbiore oryginalnej wtyczki, a poprowadze osobne zasilanie. Więcej czytać, mniej oglądać obrazki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 A z reszta niektore plyty "podaja" 0.75A ;] Sama robota mi sie podoba. Jedynie te przeswity ciut psuja calosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Jedynie te przeswity ciut psuja caloscNie lubie cytować sam siebie, ale czasami trzeba ;) Dock bez ipoda. Światło lekko przebija przy "wanience" ale to wina tego ze jeszcze nie jest doklejona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Wiem wiem doczytalem. Ale oceniamy chyba to co pokazales a nie pokazesz [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 nom może być, ale mi jakoś nie pasuje drewno do ipoda... jakieś takie drewniane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Moze pozniej maznie pokostem i biala perla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Nie, nie bede jednak malowal tego na bialo. Poczatkowo chcialem tak zrobic, ale stwierdzilem ze bialego docka to moze miec kazdy jak pojdzie do sklepu, a jednak taki jest jedyny w swoim rodzaju :) Poza tym drewno jak jest polakierowane to wcale nie jest brzydkie, a wrecz przeciwnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Ja bym docka okleił jakąś białą okleiną. Drewno nie pasuje do białego iPod'a. Ale jak Ci się podoba to spoko. Ogólnie wykonanie bardzo staranne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Jeden rzucił o pomalowaniu na biało to teraz każdy będzie o tym piepszył. Jeżeli autorowi się podoba tak jak jest to niech tak zostanie, w końcu to na jego biurku będzie stało :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 A ja bym zaproponował oklejenie ipoda okleiną drewno podobną ;) A tak na serio świetna robota. Teraz ja się zastanawiam nad obudowaniem ładowarki biurkowej do telefonu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Jeden rzucił o pomalowaniu na biało to teraz każdy będzie o tym piepszył. Jeżeli autorowi się podoba tak jak jest to niech tak zostanie, w końcu to na jego biurku będzie stało :?Człowieku wyluzuj! Po pierwsze to przy oglądaniu zdjęć i czytaniu opisu wpadł mi już taki pomysł z okleiną więc, że "Jeden rzucił o pomalowaniu na biało to teraz każdy będzie o tym piepszył." mnie nie interesuje Po drugie Napisałem: Ja bym docka okleił jakąś białą okleiną. Drewno nie pasuje do białego iPod'a. Ale jak Ci się podoba to spoko. Ogólnie wykonanie bardzo staranne Czyli nic mu nie narzucam. Po prostu napisałem jak by mi się bardziej podobało( chyba można wyrażać tu swoją opinię? Jak nie to przepraszam!) Niech sobie to nawet pomaluje na sraczkowato i tak to uszanuję jeżeli dla wykonawcy będzie się to podobało. To się nazywa czytanie ze zrozumieniem. Nie uczyli w szkole? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Spokojnie chlopaki ;) Każdy pomysł jest dobry i warto go przeczytać bo a nóż się spodoba i kolejna osoba chcąca robić docka zastosuje owy pomysł :) Ja już się zdecydowałem na lakier bezbarwny bo idealnie bedzie pasował do mojego biurka. Może kiedyś zastosuje pomysł znajomego - proponował mi zeby odciśnąć całego docka w silikonie i zrobić odpowiednią formę, a pozniej zalac to wszystko żywicą itd, tak powstał dock z włókna szklanego. On tak robi wiele części do modeli samochodów. Wtedy byłby idealnie biały i wyglądałby jak fabryczny :) Ale to najwyżej jak znudzi mi się ten teraz ;) Póki co deseczki schną bo poszła już druga warstwa lakieru. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez lookash2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 a jakby tak wyciąć jabuszko apple ze stali nierdzewnej i przykleić na drewienku? :D Imo ładnie by sie komponowało i tak pod kolor do tyłu ipoda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Co do pomysłów z malowaniem na biało to fuuuuj. IMHO jak jakaś konstrukcja jest drewniana to ma być pure-drewno ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 a jakby tak wyciąć jabuszko apple ze stali nierdzewnej i przykleić na drewienku? :D Imo ładnie by sie komponowało i tak pod kolor do tyłu ipoda :)No ja się na takie coś nie rzucam. Po pierwsze nie mam narzędzi, bo już chciałem w grewnie wyciąć wiertara i skończyło sie na niczym;P (bez multiszlifietki ani rusz) a po drugie nie mam materiałów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Co do pomysłów z malowaniem na biało to fuuuuj. IMHO jak jakaś konstrukcja jest drewniana to ma być pure-drewno ;)Chyba, że okleinka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 bardzo ładne - bardzo schludne - nie wymagające poprawek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 To kontunuuje moję wypociny na temat moje własnego docka. Poprzednią część mogliście przeczytać na stronie 4tej. Kolejnym krokiem było szpachlowanie wszystkich nierówności itp. Wykorzystałem najzwyklejszą szpalówke do drewna w kolorze podobnym do moich deseczek. Teraz mamy lakierowanie. Troche to trwalo. Jedna warstwa wysycha ok 8 godzin. Po wyschnięciu lekko starłem ją delikatnym papierem ściernym i pokrywałem kolejną. Tak doszedłem do trzech warst - oczywiście ostatnia została w spokoju bez ścierania Gdy lakiem ładnie wysechł przykleiłem oryginalną “wanienke” w odpowiednie miejsce, a do niej oryginalny kabel. 13. Całą pozostałą, wolną powierzchnie w deseczce wypełniłem silikonem. 14. Złożyłem wszytsko do kupy i skleiłem najzwyklejszym klejem uniwersalnym “kropelko-podobnym” Mocno ścisnąłem na pare minut. 15. Tak prezentuje się już w całości z moim iPodem. Jak widać ładnie się świeci po lakierowaniu. 16. Tutaj to samo ale już z włączonym podświetleniem. 17. Tak prezentuje się całość na moim biurku 18. I to samo już w totalnej ciemności. Jedynie monitor i dock świecą. I to byłby koniec. Całość nie dość, że ładnie się prezentuje to i jest funkcjonalne - iPod “stoi” w dobrym miejscu, nie rysze się i nie wala po biurku na byle jakim kablu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 faajne :) teraz musisz jeszcze przerobić telefon na drewno-podobny żeby pasował do ipod docka :P :D a swoją drogą to szkoda że do shuffle nie ma takich bajerów =] może zrobie sobie kiedyś na niego szparke w biurku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 a swoją drogą to szkoda że do shuffle nie ma takich bajerów =] może zrobie sobie kiedyś na niego szparke w biurku ;)A owszem są takie rzeczy do "szufelki". a Zrobić docka do niej to prosta sprawa przecież :) Z tego co się orientuje to do starszej zwykle usb a do nowej odpowiedni mini jack. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-83 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 kurde co z tymi fotkami?:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eragonn14 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 kurde co z tymi fotkami?icon_sad2.gif może popatrz na datę ostatniego postu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-83 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 może ktoś wrzuci ponownie fotki? bardzo byłbym wdzięczny:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...