yogi186 Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 Siemka kupiłe dzisiaj Celerona 633 za 70 zł :) Oto jego dane: Q047A042-0588 SL4NY 1,7V - jądro cC0 I jest ból ... komp nie wstaje na 100 Mhz ... podniesienie o 10% napiecia nic nie zmienia .. nadal martwy. Ehh ... na 83 smiga ale to PCI jest zabijające ... tera mam na 75 .. jest 713 Mhz ... ale chce 100MHz !! .. jakieś pomysły ... modzik mało trudny wchodzi w gre ... ale nie wiem czego tu sie dotknąc wogóle. Moze jakies rady jeszcze ? Update: Myśle nad modem napiecia poprzez połaczenie nózek .. eknijcie -> www.4max.com.pl -> artykuły -> zmiana napiecia na Celeron 2. tyle ze tam jest wersja proca zasilana 1,5V ... a mój jest 1,7V i nie wiem czy to bedzie tak samo. Aha ... cooler mam dobry .. bo spokojnie ciągnął Athlona 1,7 Palomino :). dzieki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 No widzisz, a mój celek 433 mimo ze wstaje na 100 fsb (nawet nieco wiekszej) to juz winda nie chce sie uruchomić. Chamstwo ze strony intela i juz!! ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 www.4max.com .......... laczysz nozki tak zeby poscic napiecie na 2.05 ( tak jak opisane na 4max), do tego zmieniasz standardowy radiator na cos wiekszego.... np: Titan TTC-T5TB aha... nie zapomnij o pascie :) ja mam zrobione dokladnie tak :) i chodzi na 103 fsb co daje 980 mhz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 www.4max.com .......... laczysz nozki tak zeby poscic napiecie na 2.05 ( tak jak opisane na 4max), do tego zmieniasz standardowy radiator na cos wiekszego.... np: Titan TTC-T5TB aha... nie zapomnij o pascie :) ja mam zrobione dokladnie tak :) i chodzi na 103 fsb co daje 980 mhz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 hmm ... a jak, czym i wogole łaczyłes te nózki ... bo ja jestem chętny .... tylko zastanawiam sie po co odrazu 2,05V ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 hmm ... a jak, czym i wogole łaczyłes te nózki ... bo ja jestem chętny .... tylko zastanawiam sie po co odrazu 2,05V ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 To jak będzie ... czym to łaczyć??? ... moze rzeczywiście jakąs zmiane proca wrzucić ??? ... tylko na co ??? zeby to sie kulało ?? .... bo jak widać chwalone 633 zabardzo niechce ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Ciekawa rzecz z tym 633 - maiałem celki 600, 700 i 800 (z tym samym jądrem) i wszystkie bez zmiany napięci chodziły z taktowaniem "próg wyżej" bez najmniejszych oporów. Tu już dwóch ma problem - jeden nie może wcale, drugi musiał robić moda napięcia - może takie fochy stroją tylko 633. Ja zastanowyłbym się nad możliwością zamainy na 700 lub nawet 600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Ciekawa rzecz z tym 633 ... - może takie fochy stroją tylko 633. Ja zastanowyłbym się nad możliwością zamainy na 700 lub nawet 600. guzik - 633 cC0 to jedne z lepszych prockow do OC i pewnie dlatego teraz kiepsko sie kreca 8O - zaraz ktos zapyta co za bzdury plote ;) chodzi o to ze te proce pewnie maja juz najlepsze lata zycia za soba, ktos je zylowal na maxiora i teraz sa jakie sa - przyklad, mialem kiedys Celka 300A - na poczatku smigal na 112MHz (standardowe napiecie), po jakims czasie trzeba bylo podniesc napiecie do 2.2V a na koniec jak go mialem za zadna cholere nie chcial przekroczyc 103MHz (na AC) :( yogi186 - sprawdz czy przypadkiem nie masz ustawionych pamieci na FSB+33MHz (czy jak tam u Ciebie w BIOSie to napisane), zmniejsz timingi i na poczatek nie dawaj zadnych 2V podbij napiecie na 1.8V jak to nic nie da to dasz na 1.9V a jesli to nic nie da to nawet 3.0V za bardzo nie pmoga i potrzebne bedzie wydajniejsze chlodzenie (albo jakis jebutny radiator najlepiej miedziany a najlepiej WC) - polacz tylko VID1 z VSS - do laczenia uzyj takiego samego lakieru jak do laczenia mostkow na Athlonach XP - moze byc ELECTON 40AC - polaczenia malujesz na MoBo od dolu (od tylu) - tam gdzie wlutowany Socket, nic nie maluj na procku :!:, z domowych metod to wyciagnij kwalek miedzinaego drucika z jakiegos kabla i nawin 2 konce na odpowienie nozki - penseta jest bardzo przydatnym narzedziem :) PS jak mozesz to pozycz od kogos tego Titana D5TB do testow (dobry bylby tez np Volcano 6Cu lub lepszy nawet V7 bez +) - bo nie napisals jaki masz dokladnie cooler :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 robiłem testing ... ;) .. dawałem stopniowo napiecie w góre .. metoda z owijaniem drucikiem. I okazało sie ze przy 2,05V procek wstał ... ale winda juz sie nie załadowała :( ... buu no to resecik i juz komp drugi raz nie wstał :((( ... zlikwidowałem tego moda .. ustawiłem defaulty .. i tera tak działam .. mam jakiegoś felernego chyba tego proca ;) .. Mniejsza z tym .. albo zara skocze na miacho go oddać do komisu .. albo wystawie na allegro, a potem se kupie jkaoegoś 600Mhz :D. Co o tym myślicie ? aaa ... mój wentylator to Cooler Master DP5-7H53F .. tyle ze mój automatycznie reguluje sobie obroty. www.coolermaster.com/products/cpucooler/fcpga/dp5-7h53f.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 .. mam jakiegoś felernego chyba tego proca ;) .. Mniejsza z tym .. albo zara skocze na miacho go oddać do komisu .. albo wystawie na allegro, a potem se kupie jkaoegoś 600Mhz :D.moze juz "zuzyty" ten proc albo jakas gorsza szt. - tak na zywiol nie kupuj, ja bym skoczyl na gielde komputerowa i tam poszukal - zaplacisz jakies 20% drozej ale kolesie czesto wiedza ktory procek na ile smiga Co o tym myślicie ?pomysl lepiej o jakims modelu na 100MHz (od 800 w gore) - co dasz rade podkrecic to dobrze, ale zawsze bedzie ta rezerwa ze minimum to 100MHz o ile pamietam modele Celkow 800-900 ze steppingu cD0 (1.75V) w wiekszosci przypadkow chodzily na 133MHz (przynajmniej nowe ale czesto na BOX wentylatorach, a 800 prawie zawsze bez podbijania napiecia, gora o jakies 0.1V) PS cooler IMO powinien byc OK :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Souler Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Powinien chodzic,a nie chce.Kumplowi smiga na 100 bez problemu,tylko musial zalozyc radiator na NB,ale on mial shuttla.Moj celek 400 na fsb 103 smiga i no problemo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polii Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Zarzuć c800, u mnie chodzi bez podnoszenia napiecia na 1240(155fsb) niedługo kupuje lepszy cooler i podnosze napiecie a wtedy gwarantowane 1333(166fsb!!!). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 kumplowi przestawiłem celerona 533 (8x66) na 800 (8x100) i chodził bez zmiany napięcia ale po pół godziny wychodził z gry. po podniesieniu napięcia o 0,1 V jest idealnie, zero zwisów. a proc jest na jądrze P III (i tak był wykrywany przez BIOS przy 100 MHz FSB, po zmianie biosu na najnowszy jest już celeron 800). ale chłopak sobie chłodzonko dośćsprawne zakupił. czy sądzicie, że celeron 333A pódzie na 100 MHz FSB? zaizolowałem nóżkę B21 aby był wykrywany jako proc na 100 MHz FSB i nie odpalałem go po tej modyfikacji bo monitor starsi pożyczyli znajomym. to pójdzie czy nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Takie rzeczy się zdarzały - mam gdzieś 300A i nie bardzo chciał chodzić, ale wcześniej miałem 266 (bez cache2) i on chodził na 100 bez problemu. Wracając do tematu - z 300A i 333A dużo zależało od egzemplarza. Załóż, że masz szczęście :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomases Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 czy ktoś mi może podać linka gdzie jest pokazana izolacja nóżki B21 - mam C433 ale niestety płyta do kiti ECSP6VXA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Polii , jakie masz kości pamięci bo cl2 na 150 mhz to już coś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polii Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Pamięci to zwykłe NoName!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...