Skocz do zawartości
Beatman

Porady Dla Początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów :)

Mam takie pytanie dotyczące układu wc.

Zakupiłem bloczki:

ZM-WB4 GOLD

ZM-NWB1

ZM-GWB3

ZM-RWB1

I mam zamiar zbudować układ otwarty z pompką zatopioną w akwarium. Akwarium (w metalowym szkielecie) ma być ustawione pod budą. Akwarium dlatego że chcę ominąć konieczność chłodnicy a szczególnie wentylatorów do niej. Wiem że mobilność takiego rozwiązania jest zerowa :P ale to jest komputer stacjonarny i ruszany nie będzie wogule. Akwarium ma być wielkości około 20x30x40 cm więc chłodziwa trochę w nim będzie.

I teraz pytanka :): a mianowicie czy taki układ wogule zda egzamin?

Oraz jaką pompkę do niego użyć?? myślę o hydorku L30.

Acha zestaw ma schłodzić AMD64 3800, GF 7900GT, które zamierzam trochę podkręcić (jeszcze nie robiłem prób :)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa Ci zardzewieje ;-)- woda z akwarium pod kompem będzie parowała i to w dość dużym tempie. Powiesz- no to przykryję czymś akwarium... Wtedy "zagotujesz wodę". Bez przykrycia woda będzie miała kontakt z powietrzem na powierzchni swego lustra- w ten sposób będzie się schładzała (kiepsko bo kiepsko ale jednak). Po przykryciu akwarium "termoobiegu" nie będzie. Oczywiście nie będzie to parowanie tak burzliwe jak podczas gotowania wody w czajniku- pary widać nie będzie. Ale częste dolewki będą konieczne.

Na starcie będziesz miał niskie temperaturki w swoim układzie- duża objętość wody (20x30x40cm=24litry) - duża bezwładność- trochę czasu minie zanim woda się ogrzeje. Jednak w miarę upływu czasu nie będzie już tak dobrze. Nie mam pojęcia jaką temperaturę osiągnie woda po ustabilizowaniu- na pewno wysoką.

IMO kiepskie rozwiązanie. Jeśli ma być bez wentyli kup mały kaloryferek i wepnij go w układ- będzie pasywnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm w sumie o tym nie pomyślałem, a komp raczej chodzi 24/7.

Dobra pomysł upada :) bo jeśli i tak muszę użyć chłodnicy to akwarium nie jest potrzebne.

Tak więc znalazłem na allegro Chłodnica_skoda_felicja - hehe bo ceny chłodznic dedykowanych są poprostu śmieszne :P

Co do takiego układu musiałbym jeszcze dołożyć bo hydor 30-stka powinien go raczej uciągnąć. A i czy ma ktoś doświadczenie z czymś takim, tzn czy na przykład mógłbym sobie odpuścić dokładanie do tej chłodnicy wentyla?? Pewnie ciężko jest ocenić i dopiero jak sam przetestuję to będę wiedział ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodnica z linka nie nadaje się- zbyt gęste lamele, aluminium. Jeśli zdecydujesz się na chłodnicę samochodową to poszukaj np od tico- miedziana- tylko uwaga bo są różne modele- w tym również aluminiaki.

Kilka linków:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=206254

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=205971

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=214802

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=225147

Reszta tutaj:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=113854

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wentylator to raczej nie dla mnie :)

bo hałas generowany przez niego będzie tylko odrobinkę mniejszy od traktora :P

ja kompa mam na wyciągnięcie ręki :) więc hałas ma duże znaczenie

ale chłodnica całkiem całkiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ho ho, widzę, że przedsiębiorczy lud robi doskonałe interesy na parownikach/skraplaczach/whatever. Ja swój kupiłem u innego kolesia za 9 zł, ten większy, z linka powyżej, miał za 12 zł. No ale nie jest to "super el0 chłodnica do wc", tylko "aluminiowy parownik" (szukałem pod "parownik").

A co do samego przedmiotu - lamelki są tylko nasadzone na rurki, więc konstrukcja jest dość rachityczna i delikatna. Ale za to można je ciąć nożyczkami, a całość jest lżejsza od opakowania, w którym przychodzi. Poza tym starzy ludzie bajają, że do pasywnego odprowadzania ciepła aluminium jest lepsze.

Na temat korozji - mam aluminiowy "bloczek", a w układzie pływa niebieskie petrygo (dedykowane do aluminiowych układów), więc mogę być nieobiektywny :>

to jest skraplacz nie chłodnica

Gdyby wszyscy myśleli, że kamień to kamień, a nie narzędzie, ludzkość ciągle siedziałaby w jaskiniach i na drzewach :>

MSPANC

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi