Beatman Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Witam wszystkich forumowiczów :) Mam takie pytanie dotyczące układu wc. Zakupiłem bloczki: ZM-WB4 GOLD ZM-NWB1 ZM-GWB3 ZM-RWB1 I mam zamiar zbudować układ otwarty z pompką zatopioną w akwarium. Akwarium (w metalowym szkielecie) ma być ustawione pod budą. Akwarium dlatego że chcę ominąć konieczność chłodnicy a szczególnie wentylatorów do niej. Wiem że mobilność takiego rozwiązania jest zerowa :P ale to jest komputer stacjonarny i ruszany nie będzie wogule. Akwarium ma być wielkości około 20x30x40 cm więc chłodziwa trochę w nim będzie. I teraz pytanka :): a mianowicie czy taki układ wogule zda egzamin? Oraz jaką pompkę do niego użyć?? myślę o hydorku L30. Acha zestaw ma schłodzić AMD64 3800, GF 7900GT, które zamierzam trochę podkręcić (jeszcze nie robiłem prób :)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Obudowa Ci zardzewieje ;-)- woda z akwarium pod kompem będzie parowała i to w dość dużym tempie. Powiesz- no to przykryję czymś akwarium... Wtedy "zagotujesz wodę". Bez przykrycia woda będzie miała kontakt z powietrzem na powierzchni swego lustra- w ten sposób będzie się schładzała (kiepsko bo kiepsko ale jednak). Po przykryciu akwarium "termoobiegu" nie będzie. Oczywiście nie będzie to parowanie tak burzliwe jak podczas gotowania wody w czajniku- pary widać nie będzie. Ale częste dolewki będą konieczne. Na starcie będziesz miał niskie temperaturki w swoim układzie- duża objętość wody (20x30x40cm=24litry) - duża bezwładność- trochę czasu minie zanim woda się ogrzeje. Jednak w miarę upływu czasu nie będzie już tak dobrze. Nie mam pojęcia jaką temperaturę osiągnie woda po ustabilizowaniu- na pewno wysoką. IMO kiepskie rozwiązanie. Jeśli ma być bez wentyli kup mały kaloryferek i wepnij go w układ- będzie pasywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beatman Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Hmm w sumie o tym nie pomyślałem, a komp raczej chodzi 24/7. Dobra pomysł upada :) bo jeśli i tak muszę użyć chłodnicy to akwarium nie jest potrzebne. Tak więc znalazłem na allegro Chłodnica_skoda_felicja - hehe bo ceny chłodznic dedykowanych są poprostu śmieszne :P Co do takiego układu musiałbym jeszcze dołożyć bo hydor 30-stka powinien go raczej uciągnąć. A i czy ma ktoś doświadczenie z czymś takim, tzn czy na przykład mógłbym sobie odpuścić dokładanie do tej chłodnicy wentyla?? Pewnie ciężko jest ocenić i dopiero jak sam przetestuję to będę wiedział ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 podaj config Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beatman Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 AMD64 3800 @ 2600MHz; GF 7900GT, a mobo to Asus A8N-E czyli na nforce 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 na Twoim miejscu szukał bym grzejnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Chłodnica z linka nie nadaje się- zbyt gęste lamele, aluminium. Jeśli zdecydujesz się na chłodnicę samochodową to poszukaj np od tico- miedziana- tylko uwaga bo są różne modele- w tym również aluminiaki. Kilka linków: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=206254 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=205971 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=214802 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=225147 Reszta tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=113854 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonWhite Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 To: http://moto.allegro.pl/item230666362_toyot...atrak_inne.html + To: http://moto.allegro.pl/item229361744_nissa...dnica_wody.html .... i możesz chłodzić jeziorko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beatman Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 no wentylator to raczej nie dla mnie :) bo hałas generowany przez niego będzie tylko odrobinkę mniejszy od traktora :P ja kompa mam na wyciągnięcie ręki :) więc hałas ma duże znaczenie ale chłodnica całkiem całkiem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beatman Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Chłodnica aluminiowa A ma może ktoś doświadczenie z tą chłodnicą :) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Chłodnica aluminiowa A ma może ktoś doświadczenie z tą chłodnicą icon_smile3.gif ?? przeszukaj galerie ..jest jeden bardzo ciekawy kibelek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Zapewne Arni ma na myśli kibelek naszego purowego barda Jonasa złotoustego -> KLIK. Przy Twoim konfigu chłodniczka ta nie da rady schłodzić wody do odpowiedniej temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 to jest skraplacz nie chłodnica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beatman Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) nawet z dwoma 12 centymetrowymi cichymi wentylatorami bo i tak będę musiał takowe zainstalować :) Edytowane 4 Września 2007 przez Beatman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Ho ho, widzę, że przedsiębiorczy lud robi doskonałe interesy na parownikach/skraplaczach/whatever. Ja swój kupiłem u innego kolesia za 9 zł, ten większy, z linka powyżej, miał za 12 zł. No ale nie jest to "super el0 chłodnica do wc", tylko "aluminiowy parownik" (szukałem pod "parownik"). A co do samego przedmiotu - lamelki są tylko nasadzone na rurki, więc konstrukcja jest dość rachityczna i delikatna. Ale za to można je ciąć nożyczkami, a całość jest lżejsza od opakowania, w którym przychodzi. Poza tym starzy ludzie bajają, że do pasywnego odprowadzania ciepła aluminium jest lepsze. Na temat korozji - mam aluminiowy "bloczek", a w układzie pływa niebieskie petrygo (dedykowane do aluminiowych układów), więc mogę być nieobiektywny :> to jest skraplacz nie chłodnicaGdyby wszyscy myśleli, że kamień to kamień, a nie narzędzie, ludzkość ciągle siedziałaby w jaskiniach i na drzewach :> MSPANC 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...