Mibars Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zapadła decyzja - Monitor 19' (oszczędze sobie na karcie grafiki) A teraz kolejne pytania: Czy monitory takie, jak LG L1970HR naprawdę mają te kontrasty po 2000/3000 do jednego na matrycy TN? Coś mi się wierzyć nie chce... Jakie Wy polecacie monitory w tej cenie? Będą slużyć do wszystkiego - do gier też... Pewnie nawet bardziej do gier, niż bym sobie tego życzył :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Mibars napisał(a): Czy monitory takie, jak LG L1970HR naprawdę mają te kontrasty po 2000/3000 do jednego na matrycy TN? Coś mi się wierzyć nie chce... to kontrast dynamiczny 3000:1 czyli statyczny 1000:1 (2000:1 = 700:1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 gmfriend napisał(a): to kontrast dynamiczny Hmm... Wielokrotnie już się z takim określeniem spotykałem - tylko co to właściwie oznacza? Kontrast z uwzględnieniem akomodacji oka? Rozumiem, że do uzyskania realnego kontrastu trzeba go podzielić przez 3 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xantype Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Ten kontrast na LG to marketing... on ma moze max 1:700, a tak poza tym duzo ladniejszy desing ma LG 19 L1900R LCD cala ta rodzina tych monitorów jest na tej samej matrycy co monitor wymieniony w pierwszym poscie Edytowane 2 Września 2007 przez xantype Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 xantype napisał(a): cala ta rodzina tych monitorów jest na tej samej matrycy co monitor wymieniony w pierwszym poscie Czyli też kiepskiej, a dodatkowe pieniądze płaci się za wygląd obudowy... Czy monitory: LG L1970HR (tu podają 2000:1, czyli pewnie 700:1) LG L1960TR (ten ma 3000:1, czyli 1000:1) Też są na jednakowej matrycy? A co powiecie o: -IIYAMA 1902S-B1 (z parametrów wydaje się być spoko) -Samsung LCD 19" 932B+ No i w końcu, czy może Wy macie jakieś typy na monitor za 1000zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...fre0n... Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Moze Samsung 206BW albo LG 206WTQ ? Chociaz to 20" miesci sie w cenie, a panorama do gier w sam raz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Czy taka wspaniała do gier to nie wiem, poza tym szerokosć uzyskuje się kosztem wysokości - panoramy 22' są niższe od monitorów 19'... Jest jeszcze jedna rzecz - rozdzielczość powyżej 1280x1024... Tak więc 19', 20' musi być, grunt, by 4:3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...fre0n... Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 To raczej nic innego nie wchodzi w gre do 1000zl... Z Twoimi oczekiwaniami rozdzialki > 1280x1024 :-P Dell 2007FP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Chyba źle się zrozumieliśmy - tamten monitor ODPADA, bo ma ZA DUŻĄ rozdzielczość :) A ten Dell ma trochę masakryczny czas reakcji matrycy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 hmm ja bym brał samsunga 206BW- panorama naprawdę spisuje się świetnie w grach, a w windowsie wcale nie czuje się, że jest mało miejsca w pionie za to czuć bardzo tą szerokość ;] Rozdzielczość zawsze można ustawić 1440x900 nie jest wcale jakoś super wymagająca dla gpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastema Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 19ka za 1000PLN..sam szukam i wybieram pomiędzy: Samsung 931BF Benq FP93GP IIYAMA E1900S-B2 Cały czas się waham, który z nich wybrać czy MVA czy TN. Może któryś Ci się spodoba i ktoś jeszcze podzieli się spostrzeżeniami na temat wymienionych monitorów- wg mnie sa warte uwagi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alCatraz Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 mastema, mam dokładnie ten sam dylemat i te same typy. Ostatecznie wybiorę chyba benq bo widziałem dziś 19" panoramę w akcji i wyglądała trochę śmiesznie stojąc obok "kwadratowych" 19". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Ten BenQ faktycznie ma bardzo dobre parametry... Oczywiście gdy mówimy o monitorach osiągalnych za 1000zł :) Jedynie czasem reakcji odstaje, ale mam nadzieje, że to jest prawdziwy czas reakcji matrycy :) Panorama mniejsza, niż 22' w porównaniu do monitora 19' wygląda... Dziwnie - takie niskie coś... Ni to dobrze WWW na tym nie wygląda, starsze gry będą się chrzanić (większość będzie musiała mieć czarne pasy, albobyć rozciągnięta - a przy 20' zwężenie pomniejszy monitor pewnie do 17'...) BTW - Czy wszystkie omawiane monitory nie mają możliwości obrotu o 90*? (to się Pivot nazywa, tak?) Edytowane 3 Września 2007 przez Mibars Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastema Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Mibars napisał(a): BTW - Czy wszystkie omawiane monitory nie mają możliwości obrotu o 90*? (to się Pivot nazywa, tak?)Z tych co podałem, żaden nie ma Pivotu, ale powiem że można się bez tego obejść-mam monitor w pracy z taką funkcją i na początku skorzystałem pare razy-ale od jakiegoś roku...hmm nie :> da się bez tego żyć i ja osobiście odradzam podejmowanie decyzji o zakupie tego czy tamtego modelu w oparciu o możliwość obrotu o 90st- taki dodatek i tyle- moje zdanie. Może osoby piszące non stop w wordzie maja inne ;) Też nastawiam się na Benq - jest sporo o tym modelu na innych forach, i przeważnie ludzie sa zadowoleni, co mnei hamuje to cena- w sumie potrzebuje monitora do domu- przeważnie jestem poza nim i uzywam sprzętu dostarczonego przez firme, ale czasami zostaje w domu i już mam dość 17CRT, więc dlatego szukam. Zastanawiam się czy wydawać 200zł wiecej na MVA, jeśli pożniej bedzie stac ewentualnei ktoś w domu odpali gg i www. Ps: panorma wg mnie dobra do ogladania filmów- miałem przez dzien i do normalnego użytku wg mnie się nie nadaje, albo ja zabardzo sie przyzwyczaiłem do 4:3. strasznie duzo miejsca po bokach zostaje przy wyswietlaniu stron, pisaniu w edytorach etc. ...i chyba w panoramach bardziej przydał by sie pivot niz w zwykłym monitorze. Edytowane 3 Września 2007 przez mastema Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Dlatego dla mnie panorama albo miała być po prostu duża (ale w końcu wyszło, że jednak nie), albo MUSI mieć Pivota - no bo co to za sens oglądać stronę WWW zaprojektowaną do 800x600, gdy po bokach marnuje się 850 pixeli? Póki co, przynajmniej jeszcze przez ok 5 lat standardem będzie 3:4 - I przy tym pozostanę, dopóki ilość rzeczy dopasowanych do 16:9 się nie zwiększy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Mibars napisał(a): Dlatego dla mnie panorama albo miała być po prostu duża (ale w końcu wyszło, że jednak nie), albo MUSI mieć Pivota - no bo co to za sens oglądać stronę WWW zaprojektowaną do 800x600, gdy po bokach marnuje się 850 pixeli? Póki co, przynajmniej jeszcze przez ok 5 lat standardem będzie 3:4 - I przy tym pozostanę, dopóki ilość rzeczy dopasowanych do 16:9 się nie zwiększy... Standardem juz jest panorama a monitory 4:3 (20") odchodzą do lamusa na panoramie strony 800x600 oglądasz dwie obok siebie albo jedną a po bokach masz okienko tunera TV, GG bajerów itd itp, bardzo brakuje mi przestrzeni 22" WIDE monitora który miałem przed obecną 19" 5:4 PIVOT Potwierdzam - używam sporadycznie i mógłbym się bez niego obejść (jest problem po obróceniu ekranu z cleartype subpikslowym bo czcionki wyglądają gorzej niz bez obracnia), jedynie fotki pionowe z aparatu fajnie wyglądają na pivotowanym ekranie :) Mibars napisał(a): Hmm... Wielokrotnie już się z takim określeniem spotykałem - tylko co to właściwie oznacza? Kontrast z uwzględnieniem akomodacji oka? nie, to po prostu inaczej mierzony kontrast tzn sprawdza się poziom czerni na minimalnym nastawieniu jasności i poziom bieli na maksymalnym nastawieniu jasności, natomiast przy kontraście STATYCZNYM mierzy się biel i czerń na TYM samym nastawie jasności monitory z podświetleniem LEDowym punktowym mają kontrasty po 100000:1 i więcej... Edytowane 3 Września 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 gmfriend napisał(a): Standardem juz jest panorama a monitory 4:3 (20") odchodzą do lamusa Tak samo jak w telewizorach LCD/plazmowych - też to jest już standard... Szkoda, że standard urządzeń, a nie standard nadawania (odbieramy raptem 2 kanały wypełniające ekran - NatGeoHD i Canal+Film, przy czym ten drugi w SD). Cała reszta musi być albo rozciągnięta ("Michał, przełącz to, ci ludzie wyglądają nienaturalnie!"), albo z czarnymi pasami ('Michał, czemu ten obraz jest taki mały?"), albo poprzycinany (Michał, nie widzę paska na dole!") Ja lubie zagrywać się w stare gry - dla przykładu dziś pogrywałem sobie w Rex Nebular, ale to może zbyt ekstremalny przykład (320x200, 256 kolorów, rocznik '92)... Zaś różne Carmageddony i podobne mogą kłócić się z szerokim ekranem i będe musial wybierać - zepsute proporcje, czy czarne pasy... Ale wracając do tematu - Chyba zdecyduje się na Benq FP93GP - w Ulubiony.pl jest za 910zł (tam złożę sobie komputer), tylko gwarancja producenta zapewne oznacza dopuszczalne martwe pixele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian_gracz Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Mibars napisał(a): Tak samo jak w telewizorach LCD/plazmowych - też to jest już standard... Szkoda, że standard urządzeń, a nie standard nadawania (odbieramy raptem 2 kanały wypełniające ekran - NatGeoHD i Canal+Film, przy czym ten drugi w SD). Cała reszta musi być albo rozciągnięta ("Michał, przełącz to, ci ludzie wyglądają nienaturalnie!"), albo z czarnymi pasami ('Michał, czemu ten obraz jest taki mały?"), albo poprzycinany (Michał, nie widzę paska na dole!") Ja lubie zagrywać się w stare gry - dla przykładu dziś pogrywałem sobie w Rex Nebular, ale to może zbyt ekstremalny przykład (320x200, 256 kolorów, rocznik '92)... Zaś różne Carmageddony i podobne mogą kłócić się z szerokim ekranem i będe musial wybierać - zepsute proporcje, czy czarne pasy... Ale wracając do tematu - Chyba zdecyduje się na Benq FP93GP - w Ulubiony.pl jest za 910zł (tam złożę sobie komputer), tylko gwarancja producenta zapewne oznacza dopuszczalne martwe pixele... Bardzo dobry wybór nie będziesz żałował ten benq świetnie nadaje się do gier a do nenu to jest miodzio, oczywiści są lepsze ale cena też jest dużo większa. Nie polecam żadnych matryc NT są tanie i jakościowo dużo gorsze nadające się do biura a nie dla wymagającego miłośnika gier i grzebania w internecie. Panoramy są też fajne a le tylko powyżej 20" mniejszych niema sensu brać. Edytowane 3 Września 2007 przez krystian_gracz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alCatraz Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) krystian_gracz, a jak wygląda problem smużenia w tym benq? Matryce MVA podobno mają krótszy czas reakcji od TN. W moim przypadku najmniejsze nawet smużenie jest niedopuszczalne. Tylko proszę o możliwie jak najmniej subiektywną opinię ;), a nie coś w stylu - "może i lekko smuży ale kocham swój benq tak bardzo że tego nie zauważam" ;). Edytowane 3 Września 2007 przez alCatraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian_gracz Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 alCatraz napisał(a): krystian_gracz, a jak wygląda problem smużenia w tym benq? Matryce MVA podobno mają krótszy czas reakcji od TN. W moim przypadku najmniejsze nawet smużenie jest niedopuszczalne. Tylko proszę o możliwie jak najmniej subiektywną opinię ;), a nie coś w stylu - "może i lekko smuży ale kocham swój benq tak bardzo że tego nie zauważam" ;).No powiem tak grając np w nfs mw nic takiego nie zauważyłem a tam prędkości są niezłe w carbonie też niema smużenia bynajmniej ja nie widzę a jestem wymagający co do jakości grafiki i wyświetlanego obrazu. Jedynie do czego można się doczepić to wielkość wiadomo w miarę jedzenia rośnie apetyt i taki powyżej 20" tak ze 22" to by był idealny jak dla mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Mibars napisał(a): Ale wracając do tematu - Chyba zdecyduje się na Benq FP93GP - w Ulubiony.pl jest za 910zł (tam złożę sobie komputer), tylko gwarancja producenta zapewne oznacza dopuszczalne martwe pixele... sorry ze troche nie w temat, ale jezeli masz zamiar cos kupowac w ulubiony.pl to narazie sobie odpuść, polecam lekture -->> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=242679 . może wszystko niedługo wróci do normy, ale tak ostrzegam, jeżeli jeszze nie wiesz, że są problemy z realizacją zamówień u nich.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Co do Ulubiony.pl - O przenosinach wiem, dodzwoniłem się dzisiaj do nich popytać o parę rzeczy (fakt faktem, że za n-tą próba... Często było po prostu zajęte). Na szczęście towar będe odbierać osobiście, więc raczej nie będą mogli wciskać kitu, że "towar już, już do Pana jedzie" Acha - Można już odbierać osobiście na Instalatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...