Skocz do zawartości
rondelek

Upgrade: Cpu, Gpu, Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie sprawa z kompem ma się tak:

CPU: cel 2,66

MOBO: Asus p5gd1 (przykładowa specyfikacja)

RAM: Kingston 2x256 DDR

GPU: Winfast PX6200 128 MB

(Seagate 80GB, zasilka Codegen 350)

Sprawa ma się tak, że nie do końca stać mnie na optymalną przesiadkę na c2d (by Sysak, czyli ~2000 zł), więc chciałbym coś dodać do obecnego zestawu i rok albo dwa posiedzieć na tym co mam, a sprawić sobie nową maszynkę, kiedy będę mieć prawdziwą potrzebę i być może lepszą kasę.

Generalnie chciałbym kupić

-p4 3Ghz (dla przykładu ~300)

-GF 7300 (dla przykładu ~ 200)

-2x512 DDR (dla przykładu ~160)

w sumie ~680 zł (z przesyłką).

Wydaje się być bardzo dużo, bo za niewiele większe pieniądze mogę mięc am2, dx10 itp, ale... nie odpowiada mi minimum w kwestii nowej platformy.

Zmiana każdego elementu da widoczną poprawę, nie wiem czy jednak wartą ceny :).

Chciałbym się dowiedzieć, czy faktycznie jest sensowny taki upgrade w stosunku wydajność/cena.

Jest też opcja sprzedaży kompa i myślę że do 500 zł dałoby się dociągnąć (w najlepszej opcji, jeżeli ktoś ma pewność, że nie, proszę o wyprowadzenie z błędu), i po kombinacjach znalazłbym fundusze na to i owo, ale to jest ostateczność. Wiem, że nadchodzący rok i Gwiazdka mają jawić się w nowych GF-ach czy innych prockach od Intela i ceny pójdą w dół, ale równocześnie mogą mi z rynku zniknąć p4, a na sensowne c2d wciąż mnie pewnie nie będzie stać.

Na kompie grywam, ale do q3 (picmip 5 o/) i wc3 raczej nie trzeba mi specjalnej maszyny (jedynie to do Wiedźmina jak wyjdzie:) ), ostatnio częściej korzystam z AutoCADa (studia) i wiążę z nim przyszłość, plus standardowy net, filmy itp.

Takie nubowskie pytanie przy okazji, ale chcę się upewnić - stary radiator i wentylator z procka będzie użyteczny z nowym? Wiem, że rozmiary będą mieć takie same, ale czy nie tkwi w tym jakiś haczyk? O paście wiem :).

Bez o/c :(.

Edytowane przez rondelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany facet :( ten procek to Prescott :( będziesz miał taki grzejnik ze od razu inwestuj w klimatyzację w pokoju.

Grafika jak do okazyjnego grania moze być. Zasilkę wymien na Deltę z allegro za 60zł bo ten Codegen to tylko tak chyba do śmiechu.

Co do coolera na procka to nie pitol się w stare badziewie tylko kupuj AC Freezera 7 pod LGA775.

ps. co dla ciebie znaczy "sensowne C2D"?? Czyli taki E2140 to syf?

Edytowane przez moradin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. co dla ciebie znaczy "sensowne C2D"?? Czyli taki E2140 to syf?

Komp, którego mam kupiłem dwa lata temu i nic do niego nie dokładałem. Nie zamierzam kupować komputera do rozbudowy, bo nie siedzę na codzień w kompach i kasę na sprzęt mam "z okazji kupna", więc wygodniej mi kupić raz a dobrze.

Zmartwiłeś mnie tym grzaniem :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi