Skocz do zawartości
bob_91

Skoda Fabia 1,4 Mpi Ile Pali Na Godzinę

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie ile może spalić Skoda Fabia 1,4 MPI przez godzinę jazdy na placu manewrowym...

Z góry dziękuję za odpowiedź. :lol2:

Proszę nie pisać że mam w google poszukać, bo już sprawdzałem i nie bardzo :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy od kierowcy (a po uczniach wiele sie spodziewac nie mozna)

Podejrzewam, ze z 20l/100km spokojnie bo beda gazowac jak jasna cholera.

Wiadomo chwilowe spalanie na 1 biegu osiaga wartosci 50l nawet w malutkich silnikach.

A teraz policz sobie mniej wiecej ile przejedziesz na takim placu kilometrow w godzine i cos mniej wiecej sie dowiesz.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do spalania na 100 to wiem, strasznie dużo

ale chyba na godzinkę dużo być tego nie powinno, wskazania pokazują co to by było jak by się jechało cały czas tak przez 100 km.

Na moje skromne oko to może być chyba ze 2l przez tą godzinę, ale pewnie się mylę...

Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie moim wyliczeniom

Edytowane przez bob_91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies czytalem ze na bigu jalowym wspolczesne samochodowe silniki pala ok 0,5 - 1 litra na godzine, ale czy to jest prawda to nie wiem

najprosciej co bedzie zatankowac do pelna kolo placu, pojezdzic jak najdluzej po placu (im dluzej tym dokladniejszy pomiar) i zatankowac do pelna znowu najlepiej na tej samej stacji i z tego samego dystrybutora, trzymajac dozownik w takiej samej pozycji i dobijajac tle samo razu i se policzysz:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem ze kolo 6 do 8 litrów.Jazda na placu polegac będzie pewnie na ruszaniu i częstym zapalaniu silnika(na samymy początku nauki silnik dosyc czesto potrafi zgasnąć:P). Nie gadajcie o biegach jałowych bo nie o to koledze chodziło. Podkreśle że ten silnik oszczedny napewno nie jest strasznie jak to u VW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w tej sytuacji jestem zmieszany, wiem ze na jałowym nie pali dużo, a chodzi mi o wolną jazdę na niskich obrotach na 1, 2 czasem 3

jeśli przy takiej jeździe pali jak to kolega mlun napisał to porażka :cry:

ale szczęśliwi ci co w nieświadomości żyją B-)

dziwne z tym bo z bardzo różnych źródeł czytam różne wartości i jestem bardzo zmieszany :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojca passat 1.9tdi na 1,2,3 bierze minimum 5l/h a jak chcesz się poruszać to 9 nie twoje =D na 1biegu bez gazu ok 7l /100 na 2 podobnie a na 3 koło 12

a mój poldolot 1.6 na wielopunkcie na 100 km bierze niecałe 7 litrów na trasie więc na placyku powinien się w 20 zmieścić :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze nie motoryzacja, ale do troche pogladu :) motorowna z 30HP silnikiem przy spokojnym plynieciu na 30-45% gazu utylizuje ok 8-12l/h a wazy z 2 osobami niecale 500kg i od samochodu katowanego na placu wiele mniej bym sie nie spodziewal a wieksze wartosci wcale by mnie nie zdziwily.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie kiepskie, tylko że w swojej klasie omega nawet nie jest porównywana z bmw....

teraz moze nie, ale kiedys była ;) w '87 omega dostala nagrode European Car of the Year, czego zadne BMW jeszcze nie osiagnelo ~~

a co do sportowych odmian:

Lotus Omega vs BMW M5 E34

i pozamiatane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komputerach pokładowych powinna być taka opcja że oprócz spalania na 100km pokazuje również ilość zużytego paliwa w litrach. Wtedy bez problemu widać ile się zużyło (np. moja Laguna ma takie wskazanie)

Fabia też coś takiego ma (o ile ma komputer).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi