Skocz do zawartości
boxer

Sb Live 5.1 Vs Realtek Alc883 Hd Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem wczoraj płytę główną Asus P5KR ze integrowaną muzyką Realtek ALC883 High Definition Audio i nie wiem czy używać tej zintegrowanej czy podłączyć mojego starego Sound Blastera Live 5.1 SB060 (stery kx) którego używam do tej pory. Zastanawiam się która dźwiękówka będzie lepsza bo SB dość dobrze sobie radzi nawet boje się że na Realteku będą szumy i gorszej jakości dźwięk. Btw kiedyś porównywałem dźwięk mojego Livea z integrą SoundStorm nVidii na płycie z sigu i wieży Technics i na analogowych wyjściach o niebo lepszy był Live dlatego SoundStorma wyłączyłem i dalej SB używam. Głośniki w kompie mam Genius Home Theather 5.1 (te drzewniane :D ).

Używać SB live 5.1 dalej czy ALC883???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wiesz ale i fps w grach powinien być wyższy na sb live- to jest już jakaśkarta dzwiękowa a nie kodek wielkości paznokcia ;). Jestem za sb.

Kiedyś czytałem żę SB live trochę więcej obciąża system niż nowsze karty i zintegrowane kodeki (kilka fps mniej, sprawdziłem to w porównaniu z Soundstormem praktycznie nie ma róznicy- różnica błędu pomiaru) . Ale mnie to nierusza bo mało gram na pc. Chodzi mi tylko o jakość dźwieku. Chyba jednak zostawie livea, w sumie to karta mi starcza może kiedyś zmienie na cos nowszego. Czyli jednak dalej te Realteki to gnioty tak jak kiedyś?? chociąż niektórzy co maja P5K lub Ip35-E chwalą sobie dźwięk z tych płyt.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie róbcie se jaj. Porównywanie tego gniota do ALC883 to profanacja. Jeśli chodzi o jakość dźwięku, brzmienie i możliwości jakie daje 883 w tym na łączu cyfrowym to ALC883 > Wszystkie karty Creativa!!

Boxer boisz się sprawdzić samemu co bedzie lepsze ?

Genius Home Theather 5.1

Na tym + dobre ucho różnice będzie słychać od razu. Jeśli mało grasz to nawet nie ma o czym gadać. Edytowane przez razor1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie róbcie se jaj. Porównywanie tego gniota do ALC883 to profanacja. Jeśli chodzi o jakość dźwięku, brzmienie i możliwości jakie daje 883 w tym na łączu cyfrowym to ALC883 > Wszystkie karty Creativa!!

Boxer boisz się sprawdzić samemu co bedzie lepsze ?

Na tym + dobre ucho różnice będzie słychać od razu. Jeśli mało grasz to nawet nie ma o czym gadać.

Nie rozumiem czemu nie ma o czym gadać?? możesz jasniej

Na razie złożyłem peca jutro instaluje winde więc pewnie sprawdzę ale chciałem wiedzieć wcześniej czego się spodziewać. Mówisz że na tych geniusach będzie słychać ew. różnice bo nie chce mi się latać z wieżą na piętro do nowego kompa lub odwrotnie. Czyli co raczej pchać się w instalowanie tego Realteka ,nie będzie jakichs zakłóceń od płyty , napędów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze dobrego Realteka w zyciu nie slyszalem. Wolalbym najbiedniejsza karte muzyczna na PCI niz Realteka. Jedyna naprawde fajna karta muzyczna, ktora byla zintegrowana to SoundStorm, moze nie ma tak wyczesanych parametrow jak nowe Realteki, ale dzwiekiem zaden Realtek nie podskoczy.

EDIT:

Aha, nie wiem jak z laczami cyfrowymi, bo nigdy w zyciu ich nie uzywalem. Ja mowie jak to "slysze" po podpieciu sluchawek, czy glosnikow i jest to opinia zwyklego usera ;)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc posłuchałem Waszych rad i zainstalowałem stery od Realteka do ALC883. Ale to co uszłyszałem potwierdza tylko tezę że jednak karty PCI sa lepsze niz kodeki na płytach.

Jakość dźwieku jest słyszalnie gorsza w porównaniu z SB live 5.1 SB060 (testowałem filmy i muzykę te same ta obu kartach na wyjsciach analogowych). Nie testowałem gier zadnych jeszcze ale tu realtek może mieć przewagę nad leciwym Livem który ma tylko EAX 1.0. I tu pojawia sie pytanie czy w grach typu Gothic 3, Oblivion , Stalker będzie jakas słyszalna różnica na korzyść realteka który ma EAX 2.0. Jakie jeszcze inne funkcje przydatne w grach ma realtek których nie ma live.

Byłbym wdzięczny za odpowiedz na to trochę laickie :wink: pytanie

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bedzie zadnej roznicy. Te wszystkie nowe Eax wprowadzaja kosmetyczne zmiany. Nie uslyszysz tego jesli naprawde nie bedzie siedzial i sie niewiadomo jak przysluchiwal ;)

No ale ja niestety usłyszałem dzis róznicę nie wiem czy cos z moim uchem nie tak ale subiektywnie wydaje mi sie że Realtek w grachz Eax 2.0 wypada lepiej niz live dzis robiłem testy, porównywałem. I mam kurcze problem bo live o niebo lepiej gra muzyke i filmy a Realtek lepiej w grach. Powoli dojrzewa we mnie decyzja :unsure: o kupnie nowej karty. Możecie mnie nakierować na jakis model karty która będzie dobrze grała, przetwarzała dźwiek sama bez pomocy proca (bo na razie mysle o x-fi bo o niej tylko słyszałem :lol2: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upoluj sobie Audigy 1 SB0090, albo SB0230 i bedziesz na bank zadowolony. http://www.swistak.pl/aukcje/3031653,Sound...ld-Edition.html Cos takiego jak tu. Mozna ja dostac taniej, gdzies 60-70zl no i niekoniecznie musi miec zlote wtyki, bo to pic na wode.

http://pclab.pl/art661.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ze sie wtrace do dyskusji... ale znaczenie ma to co napisales? Niby jaki odsetek posiadaczy pc'tow wysyla sygnal cyfrowo do zewnetrznego przetowrnika? 1%, 5%? Moze 10% jakby wliczyc laczenie pierdziawek pokroju Z-5500 cyfrą. Ale jakos nie widze zeby autor tematu mial to w planach, a co za tym idzie do tego odsetka sie nie zalicza. A w takim razie to co napisales to zaden argument :) Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upoluj sobie Audigy 1 SB0090, albo SB0230 i bedziesz na bank zadowolony. http://www.swistak.pl/aukcje/3031653,Sound...ld-Edition.html Cos takiego jak tu. Mozna ja dostac taniej, gdzies 60-70zl no i niekoniecznie musi miec zlote wtyki, bo to pic na wode.

http://pclab.pl/art661.html

Dzięki za radę ale jak już kupować to cos nowszego, raczej rzadko zmieniam karty dźwiekowe więc moge wydać na nią troszkę więcej około 200-300zł myślę o X-fi ale nie wiem czy nie jest troche przereklamowana są rózne jej wersje i nie wiem która bedzie dla mnie odpowiednia (music , gamer, audio). Music słabo dostępna i dośc droga i chyba najlepsza z nich wszystkich, gamer i music wyczytałem żę mają sprzętowe wspomaganie przetwarzania dźwieku a audio chyba tego niema. Pytanie do Was czy warto brać x-fi gamer czy rozgladać się za music z allegro czy będzie jakaś słyszalna róznica dźwieku między nimi żeby dopłacać do music. Nie mam narazie czasu na poczytanie wątku o "kartach dźwiekowych oferujących najlepszą jakość dźwięku" ale obiecuje że przeczytam. Dlatego wdzięczny byłbym za konkretne podpowiedzi czy x-fi czy coś innego mniej znanego co lepiej gra niż x-fi.

Pozdro dla wszystkich czytających ten wątek. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X-Fi to chyba najwiekszy pic na wode w historii komputerowych kart muzycznych. Nie chce mi sie szukac, ale na forum PClaba jeden gosc w jakims temacie o X-Fi bardzo ladnie sie po tej serii przejechal.

Jedyne plusy jakie wprowadza ta karta to w koncu obsluga Aureal 3D, rzecz 100x lepsza od Eaxa, ale niestety w grach raczej nie czesto wykorzystywana, przez to, ze Creative kupilo pare lat temu tworce Aureal 3D, wlasnie dlatego, ze firma ta zaczynala byc dla nich za duzym zagrozeniem.

Drugim "plusem", bo to raczej jakies zwykly bajerek, ktory mozna sobie sterami podpicowac. Creative nazywa to jakos, ze ta technika diametralnie zmienia na plus jakosc MP3 (nie pamietam jak oni to nazwali). Prawda jest taka, ze to cos takiego, jak bys "Loudnes" w radiu wlaczyl i nic wiecej.

Tak naprawde to w 100% wystarczy Ci jakis Audigy 2 (byle pelna wersja, nie jakies LS itd.), mysle ze nawet jak bys mial taka Audigy 1 SB0090 to juz bys byl bardzo zadowolony. Ja mam i jestem.

EDIT:

Aha, podkreslic musze, ze nie mowie, ze X-Fi jest zla karta. Wrecz przeciwnie, jest to swietny sprzet, ale placic 300zl za cos, co wprowadza praktycznie same kosmetyczne zmiany (oprocz tego A3D) w porownaniu do Audigy 2, ktore mozna dostac za 100zl, to jest jakies nieporozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Male sprostowanie do posta powyzej. System A3D byl juz dawno odblugiwany przez karty creativea [nie tylko jego, prawie kazda integra to obsluzy].

Chodzi o to ze creative zapowiadal zupelnie rewolucjny system pozycjonowania dzwieku ktorym mial byc wlasnie EAX5. Okazalo sie ze EAX5 to nic innego jak A3D 2.0 stoworzony juz dawno temu przez Aureala [ktorego jak wspomniales creative "wchlonol"] po kosmetycznych zmianach... jak dla mnie to wielkie marketingowe oszustwo a nie zadna rewolucja.

A o crystalizerze to juz wiadomo od dawna... niemal identyczny efekt daje podbicie niskich i wyoskich tonow w equalizerze, czy jak wspomniales cos a'la laudness. Zadnych nano-technologicznych-algorytmow zwiekszajacych w cudowny sposob jakosci dzwieku tam bynajmniej nie ... ale wielu naiwnych sie na to nabiera... :rolleyes:

Rowniez nie twierdze ze karty X-FI sa zle. EAX5 jest rzeczywiscie bardzo fajna rzecza, i oby jak najwiecej nowych gier obslugiwalo ten efekt. Ale moim zdaniem firmie creative nalezy sie respekt nie za jej produkty ale za to jak pieknie uzywa marketingu... widac ludzie dzis lykna wszystko, wystaczy im wstawic ladna bajeczke.

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, podkreslic musze, ze nie mowie, ze X-Fi jest zla karta. Wrecz przeciwnie, jest to swietny sprzet, ale placic 300zl za cos, co wprowadza praktycznie same kosmetyczne zmiany (oprocz tego A3D) w porownaniu do Audigy 2, ktore mozna dostac za 100zl, to jest jakies nieporozumienie.

Ok rozumiem już, faktycznie chyba nie będę przepłacał ale zawsze chciałem kupić Audigy 2 ZS i chyba taką kartę kupię (tylko niestety używkę bo nowych juz nie robią raczej). Czyli x-fi to praktycznie to samo co Audigy 2 no nieźle pojechali :lol2:. Stówka w kieszeni zostanie, dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko ze jesli kupujesz karte "do gier" to IMO dzis zakup Audigy 2ZS za 180 zl jest srednio sensowny.

Jesli kupujesz z mysla o muzyce to rzeczywiscie Audigy 2ZS + kx project + programowy resampling da zapewne identyczny efekt jak X-Fi xmusic. Z tym ze w tej sytuacji wogole nie wiem czy jest sens brac cos ze stajni creative'a...

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup Audigy2 ZS jest bezsensowny, jeżeli za 1/2 jej ceny można kupić nowsze i lepsze Audigy2 Value. Albo Audigy4, które oprócz załączonego software jest identyczne z A2 Value.

Ale jeżeli to ma być zakup na parę lat, to IMHO lepiej kupić X-Fi Gamer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X-Fi Gamer ?? Przeciez ta karta to nawet w magazynie nie lezala kolo X-Fi :)

Co Audigy4, to nie wiem czy ktos zwrocil na to uwage, ale karta na identycznych elementach co X-Fi i wyczesanymi parametrami, testowana na zagranicznych serwisach, to Audigy 4 PRO, a to cos dostepne na aukcjach allegro po 100zl, to Audigy 4 "bez Pro", ktora wyglada na bardzo mocno okrojona przy wersji PRO (fotka http://www.chip.pl/arts/archiwum/kth/kthar_143040.html )

Co do Audigy 2 Value, to tak z ciekawosci spytam, bo naprawde nie wiem. Tak na chlopski rozum, to przyrostek Value nie rokuje dobrze, podczas gdy karta kosztuje gdzies 100zl, a za tyle mozna dostac pelne Audigy 2 bez zadnych Value itp. Za ZS tez bym 180zl nie dal, ale 100-120zl za pelne Audigy 2 mozna dac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X-Fi Gamer ?? Przeciez ta karta to nawet w magazynie nie lezala kolo X-Fi :)

Pewnie masz na myśli X-Fi XtremeAudio. Gamer to jest praktycznie to samo co Music.

Co Audigy4, to nie wiem czy ktos zwrocil na to uwage, ale karta na identycznych elementach co X-Fi i wyczesanymi parametrami, testowana na zagranicznych serwisach, to Audigy 4 PRO, a to cos dostepne na aukcjach allegro po 100zl, to Audigy 4 "bez Pro", ktora wyglada na bardzo mocno okrojona przy wersji PRO

Ja polecam wersję bez Pro :-)

Co do Audigy 2 Value, to tak z ciekawosci spytam, bo naprawde nie wiem. Tak na chlopski rozum, to przyrostek Value nie rokuje dobrze, podczas gdy karta kosztuje gdzies 100zl, a za tyle mozna dostac pelne Audigy 2 bez zadnych Value itp. Za ZS tez bym 180zl nie dal, ale 100-120zl za pelne Audigy 2 mozna dac.

Jak napisałem: A2 Value jest praktycznie identyczna jak A4 bez Pro. Do muzyki lepsza niż A2 ZS, bo na 44.1kHz może pracować bez resamplingu. Do gier jest równie dobra. Creative w A2 Value i A4 zaoszczędził na złączach i FireWire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to troche się namieszało :razz: czyli albo Audigy4 albo x-fi xtreme gamer. Tylko x-fi gamer ma "węższe" pcb niż music nie przełoży się to na jakość generowanego dźwięku, na prawdę jest to to samo co music?? Kartę kupuje do domowych zastosowań czasem jakas gierka czasem jakaś muzyczka ale ma to dobrze grać i jest to zakup na lata więc wolałbym coś konkretnego. Skłaniam się do kupna x-fi gamer, chyba że znajde gdzieś jeszcze x-fi music nową lub używkę w dobrym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja umywam rece ;) Wyznaje zasade, zeby nigdy nie brac kastratow i jej sie trzymam. Ten Gamer, to wykastrowany Music, Audigy 4 to wykatrowane PRO, A2 Value, to znowu okrojone 2 (czy moze 4). Ale znowu Audigy 4 to praktycznie to samo co Audigy 2, bo co oni tam mogli nowego wprowadzic, jak taki X-Fi to sama "kosmetyka". Podsumowujac, wole miec cos pelnego z poprzedniej wersji, niz pokrojonego z najnowszej ;) Zreszta taki Gamer kosztuje sporo ponad 200zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi