Skocz do zawartości
Barszcz999

Sempron 2500+ S754 64bit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem w trakcie podkręcania procka. Ale nie wiem czy wszystko ustawiam dobrze. Moja płyta to Msi K8n neo v2.0 nForce 3 250 Ultra. Na samym początku ustawiłem napięcie CPU na 1.55V. Mnożnik HT na 3X a HTT na 220. Wszystko chodziło stabilnie więc ustawiłem HTT na 230 i jak uruchmilem SpeedFana to komputer się zrestartował. Przy HTT 240 Komputer nie chciał się juz nawet uruchomić(obraz zmienił kolory itd), Ustawiłem więc pamięć( 512 Blitz i 512 Kingston) na 166 mgh. Po tej operacji spokojnie komputer chodził na HTT 250. Przetestowałem 3dmarkiem 03 i SuperPi. Wszystko było ok. Ustawiłem HTT na 260 i w windowsie zamiast 1 GB ramu wykryło 768 ram. Czy dobrze postępuje ? Jakie powinny być moje kolejne kroki??. Dodam ze na HTT 250 grając pol godziny w Gothica 3 komp sie zawiesił i obraz sie znieksztalcił. Przy testowaniu procka mam temperature max 40-41 C w stresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ht daj na x2, pamięci na 133, V na proca dobre i wtedy do 300 powienieneś dojechać.

Hmm.. HT na x2 nie trzeba. Sęk w tym, że daj możliwie jak najwyższy dzielnik pamięci (żeby miały możłiwie jak najniższą częstotliwość) i poluzuj timingi - wtedy dopiero kręć szyną proca (żeby ci pamięci nie zawadzały). Vcore 1.55V - więcej bym nie zalecał. Podkręcaj HT co 5MHz w górę i testuj SPI 1M - jak się wykrzaczy obniż trochę, jak już się nie będzie krzaczyć to włącz Stress Prime 2004 na godzinkę lub dwie, obserwując początkowo temperatury - jeżeli jeszcze się wykrzaczy to mu trochę odpuść, jeżeli nie - wtedy bierz się za pamięci.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

V-Core za duże, dużo za duże, przy +50 na szynie powinieneś je nawet obniżyć (patrz w moim sigu; btw: HT mam 3x). Reszta tak jak napisał obiboqs.

Czyli sugerujesz, że ZMNIEJSZENIE napięcia da większą stabilność? [te procesory miały standartowo 1.4V] - jakoś jeszcze z takową teorią się nie spotkałem, tak więc nie mogę ani potwierdzić, ani podważyć jej słuszności (bo nigdy nie próbowałem robić czegoś takiego), jednak ogólnie przyjęta zasada jest taka, że w przypadku braku stabilności podwyższamy napięcie... Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi o stabilność. Jeżeli procesor jest stabilny na 1.3V to po co mu dawać 1.55V? Żeby być ekstrim na siłe?

Jeżeli autor tematu doszedł do swojego max 250 htt przy napięciu 1.55V sądze, że mógłby to osiągnąć nawet na 1.2-1.3V, ba, może nawet na mniejszym. Semprony tak mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogłem wcześniej odpisać bo mialem bana tymczasowego:D. Sprawa wygląda następująco. Zmieniłem napiecie na domyslne HTT 250 i mnoznik HT na 4. Pamiątki ustawilem na 166mgh. Po takim podkęceniu widac róznice:D. Ale po 10 minutach Gtohic 3 sie wiesza kompletnie. Jak mam ustawic timingi na pamieciach bo wogole sie nie znam na tyhm :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie ustawilem mnoznik HT na 3X HTT na 250 pamiątki na 166. Vcore default. Grałem w Gothica i tym razem wywalił mi błąd "where is the guru". A timingow nawet nie ruszalem bo nie wiem co tam mam ustawić

Co do HTT - nie ma sensu ustawiać x4, bo HTT nie ma dużego wpływu na stabilność (jest on bardzo znikomy). Pamięci poluzuj na czas kręcenia - to już było powtarzane wielokrotnie.

Teraz napisałeś, że pamięci ustawione masz na 166. Jak mamy to rozumieć? W niektórych płytach głównych wybranie 100/133/166/200 może symbolizować dzielnik pamięci - czyli w przypadku, gdy ustawisz 166 pamięci będą miały 1.66x250=415MHz (czyli w tym momencie mogłyby cię one już blokować).

edit:

Czyli krótko co masz zrobić:

1. Poluzuj pamięci, dając im najniższy dzielnik (a co za tym idzie częstotliwość taktowania)

2. Poluzuj timingi (jak to się robi możesz przeczytać w licznych poradnikach, ja powiem krótko - najważniejsze są po kolei: CAS Latency, RAS to CAS Delay oraz Min RAS Active time - chcąc poluzować ustaw wysokie wartości)

3. Zmniejsz mnożnik HT do x3

4. Sprawdź stabilność procesora próbką SuperPI

5. Jeżeli niestabilny daj mu napięcie w górę

6. Jezeli SuperPI przechodzi test to dla większej pewności dla wykrycia mniejszych błędów możesz uruchomić na ok. 20-30min Stress Prime 2004 (ORTHOS)

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Zrobiłem to co napisał obiboqs tz HTT na 250 HT na 3X Memclock na 166 mgh i ustawiłem następujące timingi 3-4-4-11. Komp sie uruchomił ale podczas testu w superPI komp sie zawiesił. Próbowałem ustawić memclock na 133 ale komp sie juz wogole nie załączył. Musze jeszcze spróbować z jedną kością ale wolałbym na 2 ponieważ na jednej kości nie pogram sobie raczej w żadne gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Chyba wiem co juz było nie tak. Wyjąłem jedną kosc i zostawilem tylko kingstona. O dziwo komputer uruchomi sie spokojnie na memclock 133. Normalnie jak mialem ustawione na 166 przy 2 kosciiach to odrazu przy pierwszym tescie w superPI zawieszalo mi kompa. Teraz nawet ustawilem timingi na 2.5-3-3-7 i test przebiega bez błędów. Zaraz zaczne podkręcac szyne HTT. Czyli wychodzi z tego ze tą drugą kość najlepiej abym wymienil?. Czy da rade cos jeszcze podniesc stabilnie przy 2 kosciach?? Czy timingi mogą takie pozostac? Czy opłaca się kupic 1 GB Kingstona czy tez Goodram. Czy muszą być 2 takie same kosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt - w tym przypadku to obojętne, ponieważ Semprony Palermo na s754 nie miały dwukanałowego kontrolera pamięci, a tylko jednokanałowy (czyli nie obsługiwały trybu Dual Channel - z tego co mi wiadomo).

Jeżeli byłby to Sempron Palermo na s939 i miałby zintegrowany dwukanałowy kontroler pamięci (Dual Channel), to to, czy masz jedną czy dwie [identyczne] kości robiłoby sporą różnicę (rzecz jasna wydajniejsze byłyby dwie kości w trybie Dual Channel). Jednak skoro Twój procesor nie ma dwukanałowego kontrolera pamięci to nie robi to większej różnicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dozuce swoje 3 grosze. Swego czasu mialem sempa 2500+ i do tego 512 ramu z goodrama. Elegancko sie krecilo. Proc doszedl do 2,3 i nic sie nie dzialo. Ramy lataly nawet na 220mhz. Zaczely sie szopy jak dokupilem 512 ramu kingstona. Od tego czasu zero krecenia. Najmniejsze przykrecenie to zwis. Pamieci z kingstona to tragedia. Jak wyjme kingstona to spokojnie sie kreci. Widze ze masz kingstona wiec moze te pamieci cie blokuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie na pamięci kingston swietnie się podkręca. Mam HTT 270 i memclock 133 i czuje ze spokojnie pociągne jeszcze dalej. Ale jak włożylem drugą osobno kosc(blitz) to komp nie chciał się uruchomić z memclock 133 a przy 166 uruchamial się tylko wtedy przy HTT 235. Czy da rade w jakiś sposób zrobić tak aby te kości wpołpracowały razem?? i dało się podkręcic procka dobrze?. Czy to zalezy od timingów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do napięcia na procka to one bez problemu robiły HTT 320 na Defaultowym Vcore więc nie ma sensu zmieniać. A zostawienie jednej kości pamięci niemal zawsze skutkuje lepszym OC. Alphy trzeba ustawić na sztywno, to ważne bo inaczej już przy HTT ok 300 będą problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak. Zostawiłem kingstona i zacząlem dalej podkręcać. Memclock 133 HT 3X HTT 290 i napięcie default. Ustawiłem ręcznie timingi i ustawiłem pamięć na 2T. Komputer się uruchomił ale w 3dmarku komputer się restartuje a w superPI wywala błąd. Włączyłem Memtest i gdzieś w połowie zaczęly wyskakiwać błędy. Ustawiłem HTT na 280 i wszystko chodzi juz normalnie. W memteście nie wykrywa żadnego błędu. Ale cos mnie nie pokoi. Dlaczego temperatura w stresie dochodzi do 50 C na V default. Czy powinnem się tym przejmować? A co z dalszym podkręcaniem dlaczego nie moge ustawić lepszego HTT ?

Dołączona grafika

Edytowane przez Barszcz999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja też do tego wątku dorzucę. Masz może taki timming jak TRFC jak masz to przestaw na wyższą wartość u mnie to pomogło też mnie tak pamięci blokowały. Ty masz na płycie AGP czyli wraz z podkręcaniem wzrasta częstotliwość AGP i PCI trzeba ją chyba zblokować. A co do papu czyli ustaw większe napięcie na ramy

Edytowane przez rafal92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty masz na płycie AGP czyli wraz z podkręcaniem wzrasta częstotliwość AGP i PCI trzeba ją chyba zblokować.

Nie "trzeba ją chyba zablokować" tylko chodzi o to, czy płyta ma czy nie ma blokady PCI/AGP. Chipsety nForce od 2 w górę mają - tak więc nie ma się czym przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra udało mi się ustawić HTT na 290 ale to kosztem napięcia które ustawiłem na 1.55. Komp przy V default i HTT 290 wywalał bluescreena. Teraz wszystko się uruchamia i nic sie nie restartuje. Tylko podczas 5 testu w Super PI wyskakuje błąd. Myśle że jeszcze muszę coś podregulować ale nie wiem zbytnio co. Czy przy takim napięciu spokojnie wystarczy standardowe chłodzenie?. Poniżej zamieszczam screeny z CPU-Z. Co musze jeszcze zmienić by dalej kręcić ten procek ??. Bo mam ochotę jeszcze trochę więcej wycisnąć

Dołączona grafika

Dołączona grafika

O to błąd jaki mi wyskakuje w SuperPi

Dołączona grafika

Zmieniłem jeden timing 14 na 16 i teraz przeszedł mi cały test w SuperPi bezbłędnie temp max przy V1.55 to 41-42 C. Spróbuje zaraz ustawić HTT na 300 i kręcić dalej. Puki co zapusze mu 3dmarka 05

Edytowane przez Barszcz999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi