Skocz do zawartości
Barszcz999

Sempron 2500+ S754 64bit

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma sensu już luzować timingów bo na takich to mu wydajnośc nie wzrośnie zbytnio ;)

HT rzeczywiście na 2x, myślałem, że ta msi ma ten sam czipset co mój gigabyte ;]

Proponuje command rate na 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie to jest podstawa, obniz HTT bo dla sempow 800MHz to max (w ogole dla chipsetow pod socket 754 to jest max). Mialem wprawdzie Gigabajta na nForce3 250 to mi latal z magistrala 1000MHz i byl stabilny ale to chyba jakis wyjatek.

Edytowane przez Misiekskrzypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie to jest podstawa, obniz HTT bo dla sempow 800MHz to max (w ogole dla chipsetow pod socket 754 to jest max). Mialem wprawdzie Gigabajta na nForce3 250 to mi latal z magistrala 1000MHz i byl stabilny ale to chyba jakis wyjatek.

Taaaa :lol:

miałem dfi na nf3 i nf4 dla 754 i spokojnie na 1200MHz latały.

Taaaa :lol:

miałem dfi na nf3 i nf4 dla 754 i spokojnie na 1200MHz latały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nalezy odroznic jeszcze nForce 4 pelny od nForce 4-4x. Ten drugi ma fabryczny max 800MHz (w przeciwienstwie do pelnego, ktory ma rzecz jasna 1000MHz). Chodzi o to, zeby na czas krecenia proca i ramu wyeliminowac sobie dodatkowy czynnik mogacy miec negatywny wplyw na stabilnosc kompa, jakim jest przetaktowanie chipsetu. Ja tez osiagalem duzo wyzsze od nominalnych wartosci ale chipsety tak jak procesory "kreca" sie roznie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że nf4-4x to praktycznie to samo co nf4 i tylko teoretycznie ma 800MHz bo w praktyce się niczym nie różni od zwykłego nf4.

Ja nawet miałem swego czasu nf4-4x z fabrycznie odblokowanym sata2.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem Ht na 2X komp przy HTT 290 nie uruchomił się juz wcale. Zmiana V ramu też nic nie pomogła. Zmieniłem Ht na 2,5 i komp uruchomił się. Ale jak już zmieniłem HTT na 300 To znów to samo. Komputer nie chce się uruchomić. Co mam teraz robić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie takie same opcje pamięci oprócz tej 1T/2T co na tym zdięciu. Czy to że nie moge ustawić HTT na 300 to możę zależec od tego ze mam stary bios? i musze go aktualizować?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/283b19f03a074bfe.html

Edytowane przez Barszcz999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh moja MSI chyba padła:p. Teraz jak włączam komputer(tz próbuję go włączyć) monitor nie zaskakuje. Po diodach na karcie sieciowej widzę że komputer się restartuje w koło. Wymieniłem wszystko oprócz procesora i zasilacza i nadal było to samo. Dodam. że próbowałem restartować bios przez zworke i baterie ale nic nie pomogło. Właśnie udało mi się zakupić na allegro DFI Lan Party. Mam nadzieje że na tym uda mi się coś więcej osiągnąc. Dodam jeszcze ze przed podkręcaniem na tej płycie występowaly problemy np komp sie zawieszał na pierwszym ekranie. Pewnie przez kiepski zasilacz noname, którego używalem przez dłuższy czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi