Skocz do zawartości
overdoser

Vaio Vgn-n38e I Benq Joybook A51e

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten sprzet i mam kilka pyt. na temat. W kwestii VAIO to jest taka sytuacja ze wpychają na chamca Viste i Sony nie udostepnia driverpackow pod WinXP (na ktory zdecydowalem sie chyba po 3 dniach na Vista). Generalnie udalo mi sie pobrac wiekszosc sterownikow ze stron producentow, ale nie potrafie znalezc sterownika dla 'Kontroler magistrali zarządzania systemem' i dla modemu. Tak jak dla modemu jest nieistotny, tak dla kontrolera jest kluczowy. Wie ktos gdzie moge znalezc ten sterownik dla podanego modelu?

Nt Benq to zrobilem formata i nie wiem jak zainstalowac WinXP z partycji ukrytej. Konsola odzyskiwania (bootcfg /rebuild) widzi instalacje ale nie potrafi jej dodac do rozruchu (error i tyle). Poza tym partycja ukryta nie ma przypisanego zadnego znacznika, a domyslam sie, ze wraz z instalem WinXP jest tam tez komplet driverow ktorych na necie nigdzie nie ma (Benq informuje, ze te sterowniki sa na CD2 dolaczonym do sprzetu podczas sprzedazy - nie wiem gdzie go zapodzialem:P). A zatem jak zainstalowac Windows z partycji ukrytej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze nikt za darmo za bardzo sie tym nie interesuje. Na szczescie sam do tego doszedlem i podaje solucje dla tych, którzy trafili tu szukajac pomocy. Otóż problem leży w chipsecie. Trzeba wykumac jaki to ten nasz (w tym wypadku to Intel cośtam 943GML) i pobrać go z oficjalnej strony. Załatwi to większośc problemow ze sterownikami. Ukrytą Viste w przypadku VAIO uruchamiamy wciskajac F10 podczas ekranu powitalnego VAIO (nie Windy). Mysle ze w benq bedzie podobnie. A jesli chodzi o sterowniki Joybooka to... no cóż - trzeba znaleźć te płyty;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi