Skocz do zawartości
ColoColo

Wieża + Zestaw Głośników ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki mały problem. Otóż do mojego kompa jest obecnie podłączona wieża Grundig (dość stara, nic specjalnego) z głośnikami 2x 80W. Ostatnio wpadło troszke kasy i zastanawiam sie nad zakupem jakiegoś zestawu głośników do kompa. Tu moje pierwsze pytanie: będzie dało się podłączyć zestaw np 5.1 z wieża ?? A jak tak to jak to bedzie chodziło??

Kompa używam głównie do gier i słuchania muzy(trance, dance itp), rzadziej do oglądania filmów. Lubie czasem ostro podkręcić volume i posłuchać jakiegoś fajnego kawałka tym bardziej jak jestem sam w domu.Tutaj drugie moje pytanie: jaki zestaw głośników wybrać?? Mam dość mały pokój(ok. 5x5) więc nie wiem tym bardziej jaki system głośników wybrać: 5.1 czy 2.1 ?? :?

Cena dobrze by było żeby nie przekraczała 300 zł. Nie zależy mi bardzo na doskonałości dźwięku. Bardziej na tym żeby fajnie to wszysto wyglądało i grało. :wink:

Będe niezmiernie wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuje wszystkim wypowiadającym się. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cóż. IMO Najlepszym wyjściem będzie zakup nowej pary kolumn do wieży którą obecnie posiadasz. To głośniki w większości przypadków są najsłabszym elementem zestawu i determinują jakość dźwięku. Ciężko mi powiedzieć co w tej kwocie (300pln) będzie dobrym wyborem. Około 600pln można szukać używanych eltaxów liberty, ew. B&W (polecam, bo mam) serii 300, czy też tannoy.

Zorientuj się jeszcze raz co do mocy wzmacniacza - najlepiej podaj pobór mocy z sieci bo podejrzewam, że te 2x80w to bełkot marketingowy:)

Ale koniec OT ;) - jeśli ci nie zależy na "doskonałości" dźwięku to zobacz czy masz wyjście na suba w tej wieży i kup jakiegoś w kwocie 300pln coby narobić łomotu dresiarskiego. Żeby ładnie wyglądał pomaluj go farbą metallic, to samo zrób z kolumnami. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na głośniku znalazłem taką informaqcje:

LOUDSPEAKER: M 29-C

IMPEDANCE: 8 Ohm

NOMINAL POWER

HANDLING CAPACITY : 50W

MUSIC POWER:

HANDLING CAPACITY : 100W

Wyjścia na suba nie znalazłem.

Ale chyba sie nie zrozumieliśmy albo ja coś źle napisałem. Tą wieże mam podłaczoną do kompa bo jest lepsza od zwykłych głośnikow komputerowych. Mogą ją w każdej chwili odstawić na bok i na niej tylko radia słuchać.

Gram dużo w gry i czasami lubie posłuchać muzy. Ta kwota - 300 zł (już wiem ze to za mało na zestaw głośnikowy) została przeze mnie podana na zakup zestawu głośników 5.1 (te jednak najbardziej mnie interesują) a nie na zakup nowych głośników do wieży.

Poczytałem troche na forum o tych wszystkich zestawach audio i stwierdziłem że do takich sprzętów przydałaby sie jakaś lepsza karta muzyczna. Ta co bede miał w nowej mobo to 8-kanałowy układ CMEDIA CM6501 7.1.

Nie jestem jakimś miłosnikiem muzyki po prostu chce żeby to wszystko ładnie grało (dźwięk przestrzenny w grach mmm...... :D )

Zwiększam kwote do wydania na zestaw głosników 5.1 do 450zł +/- 50zł. Doradzicie coś do tej kwoty??

Edytowane przez ColoColo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena dobrze by było żeby nie przekraczała 300 zł. Nie zależy mi bardzo na doskonałości dźwięku. Bardziej na tym żeby fajnie to wszysto wyglądało i grało. :wink:

Będe niezmiernie wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuje wszystkim wypowiadającym się. :)

Ale chyba sie nie zrozumieliśmy albo ja coś źle napisałem. Tą wieże mam podłaczoną do kompa bo jest lepsza od zwykłych głośnikow komputerowych. Mogą ją w każdej chwili odstawić na bok i na niej tylko radia słuchać.

Gram dużo w gry i czasami lubie posłuchać muzy. Ta kwota - 300 zł (już wiem ze to za mało na zestaw głośnikowy) została przeze mnie podana na zakup zestawu głośników 5.1 (te jednak najbardziej mnie interesują) a nie na zakup nowych głośników do wieży.

Zwiększam kwote do wydania na zestaw głosników 5.1 do 450zł +/- 50zł. Doradzicie coś do tej kwoty??

Nie wiem czego facet chcesz kup sobie 5.1 jakies logitechy x530 lub creativy t6010 i masz 5.1 i kaszanka dzwiek...

Lepiej dokup do tej wierzy jakies glosniki i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem ostatnio w takim jednym sklepie co tam koleś miał pare zestawów głośniczków i powiedział mi że logi x 530 lepsze od x 540??

Co Wy na to??

Teraz sie zacząłem zastanawiać nad tymi :

http://www.allegro.pl/item244851894_nowosc...lacz_pilot.html

To chyba te o których pisał PMichalak.

I chyba sie jednak na te zdecyduje

Ładniej wyglądają no i mam nadzieje ze beda lepiej grały od logitechów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi